Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri

  Peter Zidar

  Peter Zidar je po izobrazbi diplomirani matematik in magister računalništva. Leta 1994 je v Ljubljani diplomiral na področju teoretične matematike, leta 1998 pa je dokončal magistrski študij na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Sprva je bil zaposlen v podjetju Intertrade ITS, kjer se je seznanil s poslovnimi računalniškimi omrežji. V podjetju Mobitel, kjer je zaposlen od leta 2000, je vodil različne razvojne projekte, vodil pa je tudi sektor za projekte.

  Zdaj se ukvarja predvsem s koordinacijo aktivnosti v različnih tehničnih in standardizacijskih mednarodnih organizacijah. Marca 2008 je bil izvoljen na položaj predsednika operaterske skupine v mednarodni organizaciji UMTS Forum, kjer koordinira postopke svetovnih mobilnih operaterjev za čimprejšnjo uvedbo standardov na področju hitrejšega prenosa podatkov v mobilnih omrežjih in si prizadeva za sprostitev ustreznih frekvenčnih območij, ki bodo ta napredek omogočila.

  Z videoigrami se je srečal v 80. letih prejšnjega stoletja ob uporabi računalnika ZX Spectrum. Tudi sam se je lotil programiranja v različnih programskih jezikih, pri čemer je najraje uporabljal zbirni jezik, ki je omogočal izdelavo zelo hitre programske kode, ki je porabila le malo pomnilnika. S pridobljenim znanjem je za računalnik ZX Spectrum za šolske namene izdelal simulacijo kemične reakcije, v okviru katere je simuliral pot in reakcije do 600 različnih molekul hkrati, kar je za takratne zmogljivosti hišnih računalnikov pomenilo zavidljiv dosežek.

  V reviji Življenje in tehnika je začel objavljati leta 1998. Njegovi prispevki, ki jih je bilo doslej že skoraj 80, obravnavajo v glavnem področje vesoljskih raziskav, leta 2006 pa je objavil tudi serijo člankov na temo aktualnih računalniških groženj, kot so računalniški virusi in spam. Mag. Peter Zidar je avtor knjige Odstrto vesolje, ki je leta 2008 izšla kot tematska priloga revije Življenje in tehnika.

  Array