Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit_11_november 2011

  Življenje in tehnika 11/11

  letnik LXII, november 2011

  Redna cena: 3,99 €

  KONTEJNERSKE LADJE PRIHODNOSTI

  Bojan Beškovnik

  Kontejnerske ladje se že dolgo ne razvijajo ločeno in samo v smeri večjih nosilnosti, temveč tudi skladno s sedanjo in prihodnjo pristaniško infrastrukturo, potrebami in zahtevami kopenskega transporta ter celotne proizvodne industrije. V prihodnosti lahko pričakujemo uporabo še večjih in zmogljivejših kontejnerskih ladij, ki bodo omogočale bolj gospodaren transport, obenem pa bodo tudi manj onesnaževale okolje. Do leta 2014 je mogoče pričakovati kar 29-% rast svetovne flote kontejnerskih ladij. Najbolj se bodo povečevale prav ladje z nosilnostjo nad 10.000 TEU, katerih skupna zmogljivost naj bi se več kot potrojila.

  JEDRSKO TOPNIŠTVO

  Damir Žniderič

  Še nikoli prej ni bila prihodnost človeške rase tako ogrožena kot prav v 20. stoletju, ko je človeštvo odkrilo najbolj učinkovit način samouničenja -- jedrsko orožje, katerega uporaba oz. grožnja vnovične uporabe je spremenila podobo sveta. Ustvarjalnost, če jo lahko tako imenujemo, ki se je porajala ob tem, je imela za posledico namestitev tovrstnega orožja vsepovsod -- tudi v topovske granate. Skoraj z gotovostjo je mogoče trditi, da vsaj v bližnji prihodnosti nobena jedrska sila ne bo začela razvijati jedrskega streliva za konvencionalno topništvo, ker razmere na današnjih bojiščih in svetovna javnost niso preveč naklonjeni uporabi tovrstnega orožja, saj so preveč uničevalna na območjih s civilnim prebivalstvom.

  KAJ VEMO O BISFENOLU A

  Andreja Peterec, Katra Kolšek, Marija Sollner Dolenc

  Bisfenol A je kemikalija, ki je v nanogramskih količinah prisotna v vodi, pijači in hrani. Nahaja se v okolju in jo uvrščamo v skupino okoljskih onesnaževal. Najdemo jo tudi v človeškem organizmu, kjer povzroča različne učinke. Že sredi 30. let prejšnjega stoletja je bila prvič omenjena kot spojina z delovanjem na hormonski sistem. Takrat so znanstveniki iskali snov, ki bi delovala enako kot estrogeni (ženski spolni hormoni) in bi jo lahko uporabili v terapiji. Eden izmed kandidatov je bil tudi BPA, vendar so ga zaradi šibkega delovanja opustili. Dandanes tej kemikaliji pripisujejo več in več različnih škodljivih učinkov. Poleg motenja hormonskega ravnotežja jo povezujejo tudi z debelostjo in nevrološkimi motnjami.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE 80 let elektronskega mikroskopa
  Rajmund Krivec
  PROGRAM ZA SIMULACIJO POŠKODOVANIH LETAL
  Aleksander Zidanšek, Milan Ambrožič, Maja Milfelner
  SONČNA ENERGIJA IZ ORBITE ALI Z LUNE
  Andreja Peterec, Katra Kolšek, Marija Sollner Dolenc
  KAJ VEMO O BISFENOLU
  Damir Žniderič
  JEDRSKO TOPNIŠTVO
  Vital Sever
  DEVET ZEMLJINIH ŽIVLJENJ
  Bojan Beškovnik
  KONTEJNERSKE LADJE PRIHODNOSTI
  Marko Kežmah
  INTERFERENCA, SIPANJE IN OPTIČNI VLAKENSKIS SENZORJI
  Primož Jenko
  UNIVERZALNI ODSTRANJEVALEC
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE za december 2011

  Leto izida2011
  PodročjaLetnik 2011
  Array