Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit_12_december 2011

  Življenje in tehnika 12/11

  letnik LXII, december 2011

  Redna cena: 3,99 €

  SLOVENSKI MOST ČEZ SAVO V BEOGRADU

  Danijel Zorec

  Nedaleč stran od nas, v Beogradu v Srbiji, pravkar dokončujejo in za prometu odpirajo nov most čez Savo, ki je v času gradnje veljal za enega izmed največjih mostnih gradenj v Evropi. Beograd bo tako po več kot 30 letih dobil nov most, ki pa ne bo samo izboljšal prometne infrastrukture, temveč bo postal nova prepoznavna ikona mesta. Zlasti spodbudno v teh težkih kriznih časih pa je dejstvo, da so pri projektiranju ter tudi gradnji tega objekta sodelovali slovenski inženirji in drugi strokovnjaki.

  Z LADJO PO TIRIH -- KANAL ELBLAG

  Igor Fabjan

  Vodne poti so veliko pripomogle k razvoju severnega dela Poljske, saj so zamočvirjeno notranjost države v preteklosti s pomočjo vodnih kanalov povezali s pristanišči ob Baltskem morju. Razvoj železničarskega prometa je pomenil zaton uporabe vodnih poti, a so turisti bogato tehnično dediščino vodnih kanalov k sreči
  rešili pred propadom. Še posebno enkratna je bila rešitev premagovanja nadmorske višine s pomočjo tirov, po katerih še danes vlečejo ladje: 83,3 km dolgi kanal Elblag povezuje Družno jezero pri mestu Elblag z reko Drweca ter jezeroma Jeziorak in Szelak pri mestu Ostróda na jugu.

  TEMNI PLANETI

  Peter Zidar

  Vajeni smo razmišljanja o planetih, ki jih osvetljujejo zvezde, okoli katerih ti krožijo. Toda vesoljska telesa velikosti planetov se lahko nahajajo tudi v medzvezdnem prostoru, čeprav jih tam doslej še niso odkrili. Takšni osamljeni planeti, ki plujejo po večni temi, bi morali biti preveč hladni, da bi lahko gostili življenje. Nedavna raziskava je v nasprotju s pričakovanji pokazala, da bi lahko te samotne planete ogrevala temna snov, ki se nahaja v medzvezdnem prostoru. Tovrstna razmišljanja med astronomi nimajo veliko privržencev, vendar za zdaj še nihče ni dokazal, da bi bilo kaj takega nemogoče.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE -140 LET PNEVMATSKEGA VRTALNIKA
  Danijel Zorec
  SLOVENSKI MOST ČEZ SAVO V BEOGRADU
  Marjanca Starčič Erjavec, Darja Žgur
  GENSKI KOD - KOD ŽIVLJENJA
  Ivo A.Božič
  BRAZDASTI KIT V PRIDOSLOVNEM MUZEJU SLOVENIJE
  Jošt Razinger
  NAJVEČJA SESTAVLJANKA V KAMBOŠKI DŽUNGLI Igor Fabjan
  Z LADJO PO TIRIH - KANAL ELBLAG
  Peter Zidar
  TEMNI PLANETI
  Urh Černigoj
  KROMATOGRAFSKO ČIŠČENJE BIOLOŠKIH MAKROMOLEKUL
  Rajko Pavlovec
  NENAVADNE PREDSTAVE O FOSILIH
  Robert  Silverberg
  ZNANSTVENA FANTASTIKA
  Aram Karalič
  SPLETARNA

  Leto izida2011
  PodročjaLetnik 2011

  Sorodne knjige

  Array