Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 5_maj 2011

  Življenje in tehnika 5/11

  letnik LXII, maj 2011

  Redna cena: 3,99 €

  AKROBATSKA SKUPINA RED ARROWS NAD MARIBOROM

  Marko Malec

  Akrobatska skupina Red Arrows (Rdeče puščice), ki se uradno sicer imenuje Royal Air Force aerobatic display team, je bila ustanovljena leta 1956 v letalskem oporišču Fairford, ki je bilo takrat sestavni del osrednje letalske šole Kraljevega vojnega letalstva (angl. Royal Air Force Central Flying School), vendar se je že naslednje leto preselila v oporišče Kemble. Od leta 1983 je njihovo domovanje v Scamptonu.
  Piloti skupine se najprej urijo v letenju v parih, potem trojkah in nato v vse večjih formacijah. Prvič v celotni formaciji devetih letal letijo po štirih mesecih treninga. Celotne priprave na sezono trajajo šest mesecev, končajo pa se marca z dvotedenskim piljenjem programa v oporišču Akrotiri na Cipru. Tam so namreč zelo ugodne vremenske razmere, ki omogočajo dnevno vsaj tri lete v skupini. Letijo pet dni na teden.

  ZAPIS GLASBE NEKDAJ IN DANES

  Jurij Dobravec

  Zapisovanje glasbe je verjetno nastalo vzporedno s pisavo besed. Znani razvoj v zahodni družbi se začne na območju Mezopotamije oz. današnjega Iraka pred nekako 4000 leti. Na ohranjeni tablici so v klinopisu napisana precej podrobna navodila za izvajanje glasbe. Nekaj stoletij pozneje nastali zapis ob besedilu že očitno prikazuje oznake strun na liri, torej že nekakšno prvo pravo notacijo. Stari Grki in narodi v Mali Aziji so razvili sisteme, ki še bolj spominjajo na današnje zapise.
  Srednji vek je znan po gregorijanskem koralu. Povezan je z notnimi pisavami, ki jim rečemo neume. Danes je v svetu najbolj razširjen in splošno uveljavljen petčrtni sistem, ki se je razvil vzporedno s klasično glasbo.

  UPORABA ŽIVALI V SODOBNI MEDICINI

  Damir Žniderič

  Skladno z napredkom na področju medicine (in tudi na drugih področjih) se je pričakovana življenjska doba v primerjavi s tisto izpred stoletja močno podaljšala. Toda kljub vedno novim izdelkom farmacevtske industrije še vedno nimamo zdravil za celo vrsto bolezni, medtem ko nekatera živa bitja v sebi morda skrivajo neslutene možnosti za njihovo uspešno zdravljenje.
  Zelišča niso naš edini naravni zaveznik v boju proti bolj ali manj trdovratnim boleznim. Splošno znano 'ljudsko zdravilo' živalskega izvora je kokošja juha, primerna za blaženje simptomov prehlada in obolenj dihalnega sistema. Obstajajo tudi načini 'živalskega zdravljenja', ki ne vključujejo smrti živali; tako naj bi sveža pasja slina učinkovito razkuževala rane, medtem ko je polžja slina blagodejna za kožo in odpravlja nadležne bradavice.
  Danes poznamo vse več konkretnih primerov uporabe določenih živalskih vrst oz. njihovih proizvodov/delov za zdravljenje bolezni (ksenotransplantacija), spregledati pa ne smemo niti vse bolj pomembnih dosežkov na področju genskega inženiringa.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  130 LET DETEKTORJA KOVIN
  Marko Malec
  AKROBATSKA SKUPINA RED ARROWS NAD MARIBOROM
  Peter Zidar
  OBNOVA EVROPSKIH "OČI V NEBO"
  Joc Triglav
  KAKO ZMANJŠATI RANLJIVOST SISTEMOV GNSS?
  Jurij Dobravec
  ZAPISI GLASBE NEKDAJ IN DANES
  Damir Žniderič
  UPORABA ŽIVALI V SODOBNI MEDICINI
  Veronika Sorokin
  STIK Z INDIJANSKO TRADICIJO
  Vital Sever   
  PRIHODNOST EVROPSKEGA LETALSKEGA PROMETA
  Vital Sever   
  NEVARNE HLAČE KMETA BUCKLEYJA
  Henry Slesar
  SPAKA
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE ZA MESEC JUNIJ 2011

  Leto izida2011
  PodročjaLetnik 2011

  Sorodne knjige

  Array