Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 7/8_julij-avgust 2011

  Življenje in tehnika 7-8/11

  letnik LXII, julij-avgust 2011

  Redna cena: 7,98 €

   

  FOSILNI IN DANAŠNJI SVET MORSKIH JEŽKOV

  Matija Križnar, Bogdan Horvat in Miha Jeršek

  Kdor je kdaj stopil na morskega ježka, si je gotovo za vedno zapomnil to neprijetno izkušnjo. Ti izključno morski prebivalci imajo zelo dolgo evolucijsko pot, saj so se prvi predstavniki pojavili že v starem zemeljskem veku, v obdobju ordovicija, tj. pred približno 450 milijoni let. Danes živi okoli 1000 vrst, fosilnih pa je še mnogo več. Skozi geološko zgodovino Zemlje se pojavijo različne oblike, ki jih danes delimo na pravilne (Regularia) in nepravilne morske ježke (Iregularia). Prvi imajo močne bodice, drugi pa so zakopani v mulj ali se kako drugače skrivajo pred radovednimi očmi. Morski ježki so sprva naseljevali predvsem plitva morska okolja in šele pred 75 milijoni let so naselili tudi globlje dele morij ter oceanov, tako da jih danes najdemo tudi do 7000 m globoko pod površjem.

  ELEKTROPORACIJA

  Igor Marjanovič in Damijan Miklavčič

  Močno orodje, uporabno v biologiji, biotehnologiji in medicini.
  Elektroporacija je ena izmed najbolj uspešnih nevirusnih metod, ki omogoča prečkanje številnim molekulam skozi celično membrano, ki jih celica v normalnih okoliščinah ne prepušča. Ta metoda je vsestranska in se s pridom uporablja povsod, kjer želimo povečati prepustnost celične membrane; med drugim tudi na področjih, kot so zdravljenje tumorjev, genska terapija ter tudi v biotehnologiji za pasterizacijo hrane in čiščenje vode. Elektroporacija brez dvoma že danes ponuja veliko možnosti, v prihodnosti pa lahko pričakujemo razvoj še novih zanimivih aplikacij na področju biologije, biotehnologije in medicine.
  Ta prispevek predstavlja zgolj nekaj zanimivih tem s področja elektroporacije, s katerimi se ukvarjajo v Laboratoriju za Biokibernetiko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in kjer si s tujimi ustanovami po svetu delijo raziskovalne dosežke na področju elektroporacije.

  POŠTNE ZNAMKE IN NJIHOVO ZBIRANJE

  Veselko Guštin

  Prispevek je namenjen tistim bralcem, ki želijo kaj več vedeti o znamkah. Morda že imajo svojo zbirko in nekaj znanja, ki ga hočejo še dopolniti. Predvsem pa naj bi zbiralce podučil, da filatelija ni samo 'kupčkanje' znamk, ampak še veliko več. Je tudi iskanje napak in posebnosti, hranjenje primernega zanimivega potovanega pisma ali dopisnice; plemenitenje tematske zbirke in iskanje primernih materialov ter poglabljanje znanja v 'klasični' filateliji in poštni zgodovini. Vsi bi se morali zavedati, da je zbiranje starih pisem del naše kulture. Nekdaj je veljalo, da je 'filatelija kraljica hobijev' (angl. Philately -- king of hobbies), hudomušni pa dodajo še 'hobi za kralje' (angl. hobby of the kings).  

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  120 LET TEKOČIH STOPNIC
  Anže Barle in Leon Cizelj
  NESREČA V JEDRSKI ELEKTRARNI FUKUŠIMA
  Matija Križnar, Bogdan Horvat in Miha Jeršek
  FOSILNI IN DANAŠNJI SVET MORSKIH JEŽKOV
  Igor Marjanovič in Damijan Miklavčič
  ELEKTROPORACIJA
  Peter Zidar
  TEORIJE ZAROT IN ZNANOST
  Veselko Guštin
  POŠTNE ZNAMKE IN NJIHOVO ZBIRANJE
  Jošt Razinger
  ELEKTRIKA IZ SLANE IN SLADKE VODE
  Vital Sever
  TEŽJI IN LAŽJI UDARCI
  Ted Chiang
  OPOZORILO
  Urška Pajer
  EFEMERIDE ZA MESECA AVGUST IN SEPTEMBER 2011
  Aram Karalič
  SPLETARNA

  Leto izida2011
  PodročjaLetnik 2011

  Sorodne knjige

  Array