Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 9_september 2011

  Življenje in tehnika 9/11

  letnik LXII, september 2011

  Redna cena: 3,99 €

   

  TABLIČNI RAČUNALNIKI

  Anže Setnikar

  Osebni, prenosni računalniki in mobilni telefoni so, hoteli ali ne, do danes postali del našega vsakdana. V prihodnje pa bodo morda do podobnega statusa prišli tudi t. i. tablični računalniki. Tablični računalniki, ki sta se jih neformalno prijela kar naziva tablice in tabličniki, so prenosni računalniki, ki so večji od mobilnih telefonov in dlančnikov ter imajo velik zaslon, občutljiv na dotik. Ker upravljanje poteka prek zaslona, ne potrebujejo miške in v mnogih primerih nimajo niti tipkovnice. Zaradi tega znajo biti v marsikaterem primeru priročnejši od običajnih prenosnih računalnikov.

  NAVIDEZNA RESNIČNOST

  Domen Novak in Matjaž Mihelj

  Naredite sanje resnične!
  Navidezna resničnost je pojem, s katerim se je gotovo srečal že vsak. Filmi, kot je Matrica, so navidezno resničnost ponesli iz domene znanstvene fantastike v zavest povprečnega človeka. Tudi v resničnem življenju se že srečujemo s sistemi navidezne resničnosti, od vojaških simulatorjev letenja do preprostih aplikacij na prenosnih telefonih. Toda kako bi lahko navidezno resničnost sploh definirali?
  Navidezna resničnost je v osnovi medij, sredstvo za izmenjavo idej. Sestavljena je iz interaktivne računalniške simulacije, ki zaznava uporabnikova dejanja in s svojimi informacijami nadomesti ali obogati zaznavanje resničnega sveta. Tako lahko identificiramo štiri osnovne elemente. To so: navidezno okolje, interaktivnost, senzorna povratna informacija in navidezna prisotnost.

  ŠOKANTNA OBRAMBA

  Damir Žniderič

  Električni paralizatorji niso namenjeni le vojaškim in policijskim silam, ampak so ponekod na voljo tudi običajnim državljanom, ki si želijo s tem učinkovitim pripomočkom postati sposobni ubraniti se napada, vendar nimajo dostopa do strelnega orožja. Teh naprav, ki imajo zanimivo zgodovino, pa se v zadnjem času drži slab sloves, saj obstaja nekaj dokumentiranih primerov, ko je ob njihovi uporabi prišlo do hujših poškodb ali celo smrti (čeprav so bili pri skoraj vseh glavni vzrok nerodni padci zaradi paralizacije in ne sam električni tok, ki je stekel skozi prizadete osebe). Kakor koli že, električni paralizatorji vsekakor pomenijo korak v pravo smer, kar se tiče onesposobitve problematičnih ali nevarnih posameznikov, saj je danes spričo drugačnih oblik groženj -- tukaj imamo v mislih predvsem teroristične napade, ki se odvijejo za krinko civilnega prebivalstva -- postalo nujno, da se zmanjša možnost nedolžnih žrtev.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 160 LET ŠIVALNEGA STROJA
  Anže Setnikar
  TABLIČNI RAČUNALNIKI IN I-PADI
  Rasto Snoj
  ZAČETKI AMERIŠKIH TELESKOPOV
  Franc Dimc
  Z MINIATURNIMI INSTRUMENTI DO NATANČNEGA POLOŽAJA NA ARHEOLOŠKIH TERENIH
  Domen Novak in Matjaž Mihelj
  NAVIDEZNA RESNIČNOST
  Damir Žniderič
  ŠOKANTNA OBRAMBA
  Vital Sever
  EuroNanoForum 2011
  Peter Zidar
  VERIŽNA ELEKTRONSKA SPOROČILA
  Vital Sever
  PORABI MANJ, ŽIVI BOLJE!
  Manca Pavlič
  LITERATURA
  Gregory Benford
  SKOK V PRIHODNOST
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE ZA OKTOBER 2011

  Leto izida2011
  PodročjaLetnik 2011

  Sorodne knjige

  Array