Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 1_januar 2012

  Življenje in tehnika 1/12

  letnik LXIII, januar 2012

  Redna cena: 4,20 €

   

  SOZVOČJE IN RAZGLAŠENOST V GLASBI

  Jurij Dobravec

  Matematiki in fiziki zahodnega sveta so že od grških časov raziskovali glasbo in poskušali ugotoviti, kakšen red vlada v njej in zakaj človek nekatera razmerja med toni dojema kot lepa, druga pa mu niso všeč. V dolgih stoletjih so dognali nekatere logične povezave med fizikalnim nastankom zvoka v zvočilu in dojemanjem zvoka v človekovih možganih. Hkrati pa jim je postalo jasno, da logika ni popolnoma idealna.
  Prispevek govori o tem, kaj pomenijo naravne uglasitve in kako zveni glasba na neenakomerno uglašenih glasbilih.

  NAPRAVE, KI NOČ SPREMINJAJO V DAN

  Damir Žniderič

  V nobenem obdobju ni vojaška tehnologija napredovala tako kot prav v 20. stoletju, ki se je odvijalo v znamenju največjih spopadov v človeški zgodovini in ob uporabi najbolj uničevalnih orožij doslej. Ena izmed 'iznajdb' tega časa so tudi naprave za nočno opazovanje, ki same po sebi sicer niso orožje, vendar pogosto nastopajo kot njihov sestavni del, ki uporabniku omogoča gledanje skozi nepredirno temo. Obstaja mnogo različnih izvedb -- od takšnih, ki so vgrajene v bojna vozila in so del njihovega sistema za opazovanje okolice ali namerjanje, do miniaturnih, velikih kot človeška dlan, ki so našle svoje mesto na strelnem orožju in čeladah vojakov. Njihov razvoj še traja in v uporabo prihajajo naprave, sposobne zagotavljati vidljivost, podobno tisti ob dnevni svetlobi, tudi v najtemnejši noči, ob manjših dimenzijah in manjši porabi električne energije glede na manj izpopolnjene predhodnike.

  UPORABA PLAZME V TEKSTILSTVU

  Marija Gorjanc

  Ena izmed novih tehnologij obdelave tekstilij je plazemska tehnologija, ki je v zadnjih desetletjih postala osnova številnih sodobnih tehnologij. Izraz plazma se v medicini in biologiji uporablja za poimenovanje tekoče sestavine krvi, v fiziki in kemiji pa pomeni četrto agregatno stanje. Z ustrezno izbiro plina in drugih nastavitev plazemskega reaktorja lahko na površini tekstilnega materiala dosežemo vrsto različnih učinkov, kot so povečanje vodovpojnosti za izboljšanje močenja, barvanja in izboljšave tiskov, povečanje vodoodbojnosti in oljeodbojnosti tekstilije, povečanje adhezije, protibakterijska in protiglivična zaščita, UV-zaščita, antistatičnost materiala, beljenje in drugo.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE - 70 LET JEDRSKEGA REAKTORJA
  Rasto Snoj
  ZORA, VESOLJSKA ODPRAVA PROTI NAJVEČJIM ASTEROIDOM
  Berislav Kržič
  TEROPOD Z BRIONOV
  Damir Žniderič
  NAPRAVE, KI NOČ SPREMINJAJO V DAN
  Marija Gorjanc
  UPORABA PLAZME V TEKSTILSTVU Jurij Dobravec
  SOZVOČJE IN RAZGLAŠENOST V GLASBI
  Vital Sever
  KONVENCIJA O INOVATIVNOSTI 2011
  Vital Sever
  SPLETNA ISTOVETNOST
  Manca Pavlič
  LITERATURA
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE - FEBRUAR 2012

  Leto izida2012
  PodročjaLetnik 2012

  Sorodne knjige

  Array