Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit_10 oktober 2012

  Življenje in tehnika 10/12

  letnik LXIII, oktober 2012

  Redna cena: 4,20 €

  NOVA SPOZNANJA O ODKRITJU VAŠKE SITULE

  Dragan Božič

  Tudi po odkritjih starejšekamenodobne koščene piščali v jami Divje babe I v dolini Idrijce leta 1995 in dveh delov bakrenodobnega lesenega voza na kolišču Stare gmajne na Ljubljanskem barju leta 2002, do katerih je prišlo pri izkopavanjih pod vodstvom Ivana Turka oz. Antona Veluščka z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU v Ljubljani, ostaja situla z Vač arheološka najdba št. 1 s slovenskega ozemlja.

  Pričakovali bi, da je v zvezi z njenim odkritjem pred 130 leti že vse pojasnjeno, a ni tako. Brez dvoma si vaška situla zasluži več pozornosti slovenskih arheologov, kot je je bila deležna doslej. Navsezadnje gre za arheološko najdbo, katere motive imamo slovenski državljani na svojih osebnih dokumentih. Še posebno lepo pa bi bilo, če bi se nam kdaj posrečilo ugotoviti, kdo je bil tisti, ki je iz nje zajemal žlahtno pijačo, in ki ga je po tem, ko se mu je življenje izteklo, pospremila v grob.

  NAUTILUS-X

  Peter Zidar

  Ameriška vesoljska agencija Nasa po upokojitvi flote vesoljskih raketoplanov proučuje možnost izgradnje vesoljskega plovila, ki bi ga lahko uporabili za več različnih vesoljskih odprav s človeško posadko. Šlo naj bi za prvo pravo vesoljsko ladjo, ki bi bila v nasprotju z vesoljskimi raketoplani namenjena le potovanju po vesolju onkraj Zemljine atmosfere. Takšen koncept vesoljskega plovila bi bil ključen predvsem za odprave v globoko vesolje. Trenutni načrti predvidevajo izdelavo plovila, ki bi ga lahko uporabili za človeške odprave na Luno, Mars, Venero, do asteroidov ali še globlje v vesolje.

  FLUIDIZACIJA TRDNIH DELCEV

  Jernej Mele

  Fluidizacija je privzeta beseda za poimenovanje dinamičnega procesa, ki se uporablja predvsem v kemijskem inženirstvu in procesnem strojništvu. V slovenščini ta proces imenujemo lebdeča plast. Gre za stanje, ki se pojavi pri navpičnem prepihavanju plasti sipkega materiala oz. trdnih delcev. Lebdeča plast trdne sipke snovi ima kljub nespremenjenemu agregatnemu stanju sipkega materiala vse lastnosti kapljevine. Fluidizacija se danes uporablja v industrijskih pečeh, peskarskih strojih, uplinjevalnikih, termoelektrarnah, kotlih, sušilnikih, zamrzovalnikih in še bi lahko naštevali. Ima nekaj dobrih lastnosti, ki jih s pridom izkoriščamo v procesni tehniki, energetiki in kemijskem inženirstvu.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE 150 LET GATLINGOVE STROJNICE
  Dragan Božič
  NOVA SPOZNANJA O ODKRITJU VAŠKE SITULE
  Jernej Mele
  FLUIDIZACIJA TRDNIH DELCEV
  Peter Zidar
  NAUTILUS-X
  Romina Žabar, Tilen Komel, Jure Fabjan KAKŠEN VPLIV IMA BARVANJE LAS NA OKOLJE
  Veronika Sorokin
  MUZEJ LETALSKE IN VESOLJSKE TEHNIKE
  Tomaž Rijavec
  SINTEZNA BIOLOGIJA
  Stanislav Južnič
  SLOVENEC PRVIČ Z BALONOM
  Poul Anderson
  ZNANSTVENA FANTASTIKA - KAZNJENEC
  Vital Sever
  LITERATURA
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE

  Leto izida2012
  PodročjaLetnik 2012

  Sorodne knjige

  Array