Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit_11 november 2012

  Življenje in tehnika 11/12

  letnik LXIII, november 2012

  Redna cena: 4,20 €

  HLADILNI SISTEMI SODOBNIH OSEBNIH RAČUNALNIKOV

  Simon Vavpotič

  Danes skorajda ni več mogoče dobiti osebnega računalnika brez skrbno načrtovanega hladilnega sistema. Pasivni zračni hladilni sistemi z velikimi hladilnimi rebri in brez motečih ventilatorjev so namenjeni mini osebnim računalnikom ter tabličnim in mini prenosnim računalnikom z majhno porabo energije. Tekočinski hladilni sistemi so precej zmogljivejši in se po zasnovi zgledujejo po avtomobilskih motorjih z vodnim hlajenjem. Redko zasledimo tudi potopne hladilne sisteme, pri katerih vsa elektronska vezja računalnika potopimo v električno neprevodno hladilno tekočino. Hladilni sistemi na izhlapevanje, ki delujejo podobno kot hladilniki in zamrzovalne skrinje, so zaradi zapletenosti, glasnosti in cene zelo redki. Termoelektrični hladilni sistemi delujejo na osnovi peltierjevega učinka: električne hladilno-ogrevalne plošče delujejo kot toplotne črpalke brez gibljivih delov.

  PROUČEVANJE LEPOTE MIKROKOZMOSA

  Ana Jerenko, Saša Lipovšek

  Raziskovalna metoda presevne ali transmisijske elektronske mikroskopije omogoča vpogled v čudoviti svet mikrokozmosa. Prisotna je na različnih področjih odkrivanja novih znanj, uporabna pa je v tehniških in biomedicinskih znanostih. V tem prispevku je predstavljen primer njene uporabe na področju biologije. Biologija celice je veda, ki raziskuje ultrastrukturno in molekulsko zgradbo celic ter njihovo delovanje. Teh raziskav pa si ni mogoče predstavljati brez transmisijskega elektronskega mikroskopa, ki ga uporabljamo za proučevanje podrobne strukture žive in nežive snovi, saj omogoča mnogo boljšo ločljivost kot svetlobni mikroskop.

  CEPELIN ZNOVA OSVAJA NEBO

  Igor Fabjan

  Vodljive balone z ogrodjem, ki so se na nebu pojavili ob začetku prejšnjega stoletja, imenujemo cepelini. Takšno ime so dobili po najuspešnejšem proizvajalcu tovrstnih zračnih plovil -- nemškem generalu Ferdinandu Adolfu Heinrichu Augustu Grafu von Zeppelinu (1838--1917). Leta 1937 je po največji katastrofi v zgodovini zračnih ladij kazalo, da bodo cepelini za vedno zapustili nebo, toda v nemškem mestu Friedrichshafen jih danes spet izdelujejo. Sodobni cepelini so manjši od svojih predhodnikov, vendar mnogo udobnejši in varnejši. Poleteli so že v številnih državah, tudi v Sloveniji. Poleg panoramskih poletov jih uporabljajo še za nadzor, televizijske prenose, kartografiranje in podnebne raziskave.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE - 110 LET PLINSKE MASKE
  Marko Malec
  SKOK Z ROBA VESOLJA
  Milan Ambrožič
  MATEMATIKA IN PSIHOLOGIJA V GLASBI
  Simon Vavpotič
  HLADILNI SISTEMI SODOBNIH OSEBNIH RAČUNALNIKOV Ana Jerenko, Saša Lipovšek
  PROUČEVANJE LEPOTE MIKROKOZMOSA
  Igor Fabjan
  CEPELIN ZNOVA OSVAJA NEBO
  Vital Sever 
  ŽVEPLO IN DVOKOLESA
  Veronika Sorokin
  MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALCEV
  Gorazd Vezovnik
  PROPADANJE MOGOČNIH
  Mary E. Lowd
  ZNANSTVENA FANTASTIKA-PRAVLJIČAR
  Manca Pavlič 
  LITERATURA
  Aram Karalič
  SPLETARNA 
  Urška Pajer
  EFEMERIDE

  Leto izida2012
  PodročjaLetnik 2012

  Sorodne knjige

  Array