Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit_12 december 2012

  Življenje in tehnika 12/12

  letnik LXIII, december 2012

  Redna cena: 4,20 €

  KAKO SPRAVITI ELEKTRIKO POD ZEMLJO

  Rafael Mihalič

  Pri prenosu električne energije po daljnovodnih povezavah visokih napetosti se vedno pogosteje znajdemo pred odločitvijo za izvedbo s podzemnim kablom ali z nadzemnim vodom. Problem je večplasten in pri njem ni vedno mogoče najti kvantitativno podprtih enoumnih rešitev.
  Javno mnenje o objektih elektroenergetskega omrežja najvišje napetosti dandanes najbolj zaznamujeta dve dejstvi: zanemarjanje pomembnosti električnega omrežja in promocija okoljske ozaveščenosti ali okolju prijaznega življenjskega sloga z velikokrat za lase privlečenimi argumenti. Povsem v nasprotju s tem so številke, ki kažejo rastočo porabo električne energije in zahtevajo gradnjo novih proizvodnih enot ter infrastrukture. Izoblikovalo se je mnenje, da visokonapetostna infrastruktura izrazito negativno vpliva na okolje, iz česar izhaja nasprotovanje lokalnega prebivalstva, interesnih skupin in posameznikov. Do konfliktov prihaja zlasti, kadar trasa elektrovoda teče v bližini naselij. Slovenija je značilen primer razdrobljene poselitve z veliko manjšimi kraji in območji zaščitene narave, zato takšne težave niso redke kakor tudi ne omejene na elektroenergetsko infrastrukturo. Opisano stanje bolj kot za kable velja za nadzemne vode, čeprav gre v obeh primerih za javno koristno infrastrukturo, ki izpolnjuje zakonske določbe.


  AVTOPORTRET RADOVEDNEŽA Z MARSA

  Joc Triglav

  Zadnji dan oktobra 2012 je marsovsko vozilo Curiosity s svojo kamero MAHLI v visoki ločljivosti posnelo lastni portret v barvah. Sestavlja ga 55 posnetkov, ki so jih 'zlepili' skupaj v tako veličasten in neverjeten avtoportret, da si ga je v polni ločljivosti vredno ogledati na spletnih straneh Nase: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/multimedia/pia16239.html

  SMRT IN IZOBČENEC

  Vital Sever

  Poleti leta 2000 so neznanci oplenili starodavno družinsko pogrebno votlino v kraju Akeldama v dolini Hinnom pri Jeruzalemu. Tatovi so se v tej votlini oglasili že prej in razbili kamnite posode, v katerih so bile shranjene kosti umrlih. To pot pa so našli tudi pogrebno sobo pod votlino in v globini odkrili skrivni grob, nišo v skali, ki je bila zaprta s kamnitim blokom in zapečatena s cementom. Natančnejši pregled nenavadne najdbe v njej je pokazal, da gre za preplet las ter ostankov volnenega in lanenega mrtvaškega prta, v katerem so bili tudi ostanki kosti moške osebe. V vzorcih so med drugim našli molekule DNK bakterije Mycobacterium leprae, imenovane tudi Hansenov bacil, kar pomeni, da je bil mož gobav. Ta bolezen je tako oslabila njegov imunski sistem, da je postal lahek plen tuberkuloze.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE -90 LET ELEKTRIČNEGA MEŠALNIKA
  Joc Triglav
  OGLEDOVANJE SVETA Z APLIKACIJO GOOGLE STREET VIEW
  Peter Zidar
  Z ZNANOSTJO POVEZANE VIDEOIGRE NA DRUŽABNIH OMREŽJIH
  Joc Triglav
  AVTOPORTRET RADOVEDNEŽA Z MARSA
  Rafael Mihalič KAKO SPRAVITI ELEKTRIKO POD ZEMLJO
  Vital Sever
  SMRT IN IZOBČENEC
  Bojan Beškovnik
  EVROPSKO SATELITSKO-NAVIGACIJSKI SISTEM GALILEO
  Jure Mikeln
  SEJEM ELECTRONICA 2012
  Življenje in tehnika 2012
  ABECEDNO VSEBINSKO KAZALO
  Manca Pavlič
  LITERATURA
  Edward Wellen
  ZNANSTVENA FANTASTIKA -NA BOŽIČNI VEČER
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE-JANUAR 2013

  Leto izida2012
  PodročjaLetnik 2012

  Sorodne knjige

  Array