Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 2_februar 2012

  Življenje in tehnika 2/12

  letnik LXIII, februar 2012

  Redna cena: 4,20 €

   

  Rafael Mihalič

  PASTI ZAMENJAVE FOSILNIH GORIV Z OBNOVLJIVIMI VIRI PRI PROIZVODNJI ELEKTRIKE

  V zadnjih letih smo priča pravi medijski kampanji, ki povzdiguje t. i. obnovljive vire energije na raven idealnih, vendar (za zdaj) še nekoliko dragih načinov potešitve človeških potreb po energiji. Če aktiviramo razum do stopnje logičnega razmišljanja povprečnega človeka, se veliko takih medijskih trditev in trditev 'vikend-ekologov' izkaže vsaj za sumljive, če že niso skregane z zdravo pametjo ali celo popolna neumnost.

  ROBOTIKA -- VAM NA USLUGO

  Blaž Jakopin

  Odkar se je človek ločil od narave in skozi svoje naraščajoče ambicije omogočal napredek znanosti, se pojavljajo dogodki, ki prožijo znanstveno-tehnološke revolucije in tako vplivajo na razvoj družbe. Ena od takšnih revolucij je bilo rojstvo robotike.
  Robotika je razmeroma mlada tehnološka smer, ki predstavlja široko paleto novih priložnosti. Je posledica premišljenega inženiringa, človeške domišljije in kreativnosti -- pojmov, ki spremljajo večino tehnoloških revolucij. V dobi izrednega tehnološkega napredka, pomešanega s hollywoodsko znanstveno fantastiko, se mnogi vedoželjneži (upravičeno) sprašujejo, kje je meja, ki ločuje resničnost od znanstvene fantastike.

  LASERSKO SKENIRANJE IN PRIMERI UPORABE

  Joc Triglav

  Lasersko skeniranje postaja vse bolj uporabno in pogosto celo nenadomestljivo orodje za mersko snemanje različnih objektov naravne ali kulturne dediščine ter naravnega ali grajenega okolja. Bodisi da gre za obsežno arheološko najdišče ali le za posamičen predmet; če želimo izmeriti lastnosti atmosfere nad nami ali izmeriti topografijo morskega dna, je za hiter, celovit in natančen posnetek dejanskega stanja priporočljiva uporaba laserskega skeniranja.
  Za lasersko skeniranje je značilno, da z njim lahko merimo le točke objekta, ki so z opazovalnega mesta neposredno vidne oz. neposredno dosegljive za laserski signal. Zato je za celovit zajem podatkov merjenega objekta praviloma treba izvesti snemanje z več stojišč z znanim položajem v prostoru oz. z lokacijsko nadzorovanim premikanjem skenerja v prostoru.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE - 50 LET SVETLEČE DIODE
  Joc Triglav
  LASERSKO SKENIRANJE IN PRIMERI UPORABE
  Gregor Pavlič
  IMATA VALENTINOVO IN MATEMATIKA KAJ SKUPNEGA?
  Blaž Jakopin
  ROBOTIKA - VAM NA USLUGO
  Vital Sever
  RAZLIČNI UMI
  Rafael Mihalič
  PASTI ZAMENJAVE FOSILNIH GORIV Z OBNOVLJIVIMI VIRI PRI PROIZVODNJI ELEKTRIKE
  Tamara Jesenko
  POTRESI V LETU 2011
  Isaac Asimov
  ZNANSTVENA FANTASTIKA - PRAVA LJUBEZEN

  Leto izida2012
  PodročjaLetnik 2012

  Sorodne knjige

  Array