Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 6_junij 2012

  Življenje in tehnika 6/12

  letnik LXIII, junij 2012

  Redna cena: 4,20 €

  PRVI MITRALJEZI

  Tomaž Lazar

  Že proti koncu 14. stol., le nekaj desetletij po tistem, ko si je smodnik utrl pot na evropska bojišča, se je pojavilo tudi prvo večstrelno ognjeno orožje v obliki več manjših topovskih cevi, nanizanih na preprosti lafeti. Takšna tehnična rešitev je bila resnično primitivna, a je uporabniku vseeno dopuščala, da v poljubnem zaporedju sproži več strelov. Tako so naši predniki poskušali odpraviti morda največjo pomanjkljivost zgodnjega topništva -- zelo majhno hitrost streljanja, ki je bila pri orožju na polnjenje od spredaj pravzaprav neizogibna.

  V jarkih bojišč 1. svetovne vojne se je vojskovanje nepreklicno industrializiralo in dobilo še grozljivejše obličje kot prej. Vendar se razvoj vojaške tehnike še malo ni zaključil. V zadnjem stoletju so človeški umi razvili veliko smrtonosnejša orožja, ob katerih je Maximova strojnica videti skoraj nedolžna naprava. Mitraljezi pa vseeno ostajajo ključni člen vojaške oborožitve, ki ga vse do danes ni mogla izpodriniti nobena druga iznajdba.

  POZABLJENI OSVAJALEC JUŽNEGA TEČAJA

  Vital Sever

  Januarja 1912 se je na Antarktiki nekaj tednov kar trlo raziskovalcev. Roaldu Amundsenu in njegovi norveški skupini se je 14. decembra posrečilo prebiti do južnega tečaja in tedaj so ravno hiteli nazaj proti obali. Šele 17. januarja so na južni tečaj prispeli Robert Scott in možje iz britanske antarktične odprave, ki so lahko le ugotovili, da so jih Norvežani prehiteli. Tudi oni so se odpravili na pot proti obali, ki se je izkazala za njihovo zadnjo pot. Prav takrat pa se je na prizorišču pojavil še tretji mož, Nobu Širase, ki je bil sicer nekoliko pozen, vendar vseeno odločen, da se ovenča s slavo. V zgodbi o osvojitvi južnega tečaja je Širase tako rekoč nevidni udeleženec. Vlogo tega japonskega raziskovalca namreč pozna le malokdo zunaj meja Japonske.

  TATRA -- ŠE VEDNO NA ZMAGOVALNIH POTEH

  Igor Fabjan

  Tatra, eno od najstarejših in najbolj inovativnih avtomobilskih podjetij, že vse od začetkov proizvodnje pred poldrugim stoletjem stoji v mestu Koprivnice v moravsko-šlezijski regiji na skrajnem vzhodu Češke. V 30. letih prejšnjega stoletja je Tatra zaslovela z avtomobili naprednih aerodinamičnih oblik in zračno hlajenimi motorji, nameščenimi v zadnji del vozila. Po zgledu prototipa T97 je Ferdinand Porsche naredil Volkswagnovega hrošča, enega od doslej najbolj uspešno prodajanih avtomobilov. Zadnji osebni avto je s Tatrinih proizvodnih trakov zapeljal leta 1999. Poslej se je Tatra specializirana na proizvodnjo težkih tovornjakov, namenjenih premagovanju najzahtevnejših terenov. Tatrini tovornjaki z vsekolesnim pogonom (tudi 12 × 12) odlično služijo tako vojakom kot raziskovalcem in avanturistom. Robustna vozila so zanesljiva in imajo odlične vozne lastnosti, kar so dokazala na najtežjih preizkušnjah, med drugim tudi relijih Dakar.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE 160 LET OSEBNEGA DVIGALA 
  Karen Butina
  OZDRAVIMO SVOJE GENE! KAJ NAM PRINAŠA MEDICINA PRIHODNOSTI?
  Tomaž Lazar
  PRVI MITRALJEZI
  Rasto Snoj
  ZEMELJSKA POSTAJA CEBREROS - ESINO OKNO V VESOLJE Luka Cindro, Matjaž Gams
  HIPERRAČUNALNIKI
  Igor Fabjan
  TATRA - ŠE VEDNO NA ZMAGOVALNIH POTEH
  Vital Sever
  POZABLJENI OSVAJALEC JUŽNEGA TEČAJA
  Gorazd Vezovnik
  DRŽAVLJANSKO BANČNIŠTVO
  Vital SEver
  ISKRA USTVARJALNOSTI
  Arthur C. Clarke
  ZNANSTVENA FANTASTIKA - NA DRUGI STRANI NEBA
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE JULIJ 2012

  Leto izida2012
  PodročjaLetnik 2012

  Sorodne knjige

  Array