Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 7 - 8_ julij-avgust 2012

  Življenje in tehnika 7-8/12

  letnik LXIII, julij-avgust 2012

  Redna cena: 8,40 €
  Žit 7 - 8_ julij-avgust 2012

  KSENOFORE -- SKRIVNOSTNI POLŽI

  Matija Križnar, Bogdan Horvat in Miha Jeršek

  V svetovnih morjih živi ogromno število različnih mehkužcev, med katerimi imajo školjke in polži posebno mesto. Ksenofore so majhna družina posebnih, nenavadnih morskih polžev, ki na svoje hišice pripenjajo ali 'cementirajo' različne drobne predmete v glavnem živalskega izvora, kot so hišice polžev in školjk, deli koral, foraminifer itd. Morski polži imajo večinoma bolj ali manj prepoznavne oblike lupin ali hišic, le redki pa živijo brez kamnitega domovanja, kot npr. 'goli' polži. Med tistimi, ki imajo kamnito lupino, so tudi nekatere vrste, pri katerih se lupine med posameznimi primerki iste vrste lahko razlikujejo. Med te nenavadne primerke iz skupine polžev spadajo predstavniki ksenofor ali morskih polžev lupinonosačev. Vse ksenofore so združene v družino Xenophoridae. Značilnosti morskih polžev lupinonosačev najlepše opiše znani citat Cicera: »Omnia mea mecum porto.« ali prevedeno: »Vse nosim s seboj.«

  KAKO SMO ODKRILI NOTRANJO ZGRADBO ZEMLJE

  Izidor Tasič

  O notranji zgradbi našega planeta so bile v preteklosti prisotne številne ideje -- od tega, da je razžarjena, do tega, da je sestavljena iz velikanskih votlin. Kaj je v resnici v notranjosti Zemlje, pa je lahko potrdil ali ovrgel le znanstveni pristop, ki je temeljil na osnovi merjenja fizikalnih količin, ter fizikalni modeli, ki so te meritve lahko razložili. Z rekonstrukcijo poti potresnih valov od njihovega žarišča do potresnih opazovalnic se nam je od začetka 20. stol. naprej postopoma začela odkrivati notranja sestava Zemlje. Danes vemo, da se na globini okoli 2900 km pod njenim površjem nahaja tekoče jedro Zemlje, v notranjosti tekočega dela jedra pa je še trda sredica, ki se nahaja na globini 5100 km.

  ALI SE NAM BLIŽA TEHNOLOŠKA SINGULARNOST?

  Lovro Gorjan

  Tehnologija napreduje z veliko hitrostjo in računska sposobnost računalnikov eksponentno hitro narašča. Se lahko zgodi, da bo tehnološki razvoj prinesel nastanek superinteligence, kar bi korenito in nepredvidljivo spremenilo svet ter potek človeške evolucije? Hitrost računalniških procesorjev se povečuje eksponentno hitro s časom. To opisuje tudi t. i. Moorov zakon, ki preprosto povedano pravi, da se število tranzistorjev in s tem tudi računska moč procesorjev podvojita približno vsako poldrugo leto. Podoben zakon velja tudi za zmogljivost računalniškega spomina. Nekateri sklepajo, da se bo trend nadaljeval še dolgo v prihodnost. Če je to res, bomo že v relativno bližnji prihodnosti imeli računalnike z izredno zmogljivostjo. Tako bi npr. do sredine 21. stol. lahko izdelali računalnike z računsko močjo, bistveno večjo od združene računske moči možganov vseh ljudi na Zemlji.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 160 let motornega zrakoplova
  Berislav Kržič
  Pričakovana senzacija -- veliki pernati teropod
  Izidor Tasič
  Kako smo odkrili notranjo zgradbo Zemlje
  Matija Križnar, Bogdan Horvat in Miha Jeršek
  Ksenofore -- skrivnostni polži
  Gorazd Vezovnik

  Je sol koristna ali škodljiva?
  Živko Jug
  Klobuk dol pred g. Henleyjem!
  Damir Žniderič
  Zgodovinski razvoj samostrela
  Lovro Gorjan
  Ali se nam bliža tehnološka singularnost?
  Vital Sever
  Varna strpnost
  Ray Bradbury
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Tisti, ki čaka
  Umrl je Ray Bradbury
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE avgust in september 2012

  Leto izida2012
  PodročjaLetnik 2012

  Sorodne knjige

  Array