Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 9 _september 2012

  Življenje in tehnika 9/12

  letnik LXIII, september 2012

  Redna cena: 4,20 €

  GLASBENI AVTOMATI

  Jurij Dobravec

  Glasbo si danes množično izmenjujemo s pomočjo elektronskih naprav. Radijski signali že nekaj desetletij valovijo po vsej Zemlji, laserske plošče in spletne trgovine zadovoljujejo glasbene potrebe in želje vseh mogočih okusov. Nekdanji tehnični pripomočki, kot so magnetni trakovi, se skoraj ne uporabljajo več, nad gramofonskimi ploščami se navdušujejo le še redki sladokusci. Tu in tam nas na kakem starem mestnem trgu razveseli lajnar, v nekaterih gostilnah pa včasih še poženejo glasbeno skrinjo. Govorimo o glasbenih avtomatih.

  ČLOVEK, MOŽGANI IN MATEMATIKA

  Milan Ambrožič

  Osnovne matematične sposobnosti so človeku prirojene, nadalje pa jih razvija z uporabo matematike v izobraževalnem sistemu. To ni nič nenavadnega, saj so tudi možgani v bistvu računalnik, ki električna stanja posameznih nevronov kombinira v izjemno zapletene miselne vzorce. Marsikdo se utegne vprašati, čemu tolikšne razlike med ljudmi (predvsem med šolarji in študenti) v dojemanju matematike. V resnici so razlike v matematičnih sposobnostih veliko manjše, kot se zdi, in je naše zelo različno matematično znanje bolj posledica različnega zanimanja za to vedo. Dejstvo je, da povprečen slovenski srednješolec danes zna matematiko bolje od največjih učenjakov starega veka.

  BIOTERORIZEM

  Jure Bizjak, Klemen Božnik

  Ljudje smo že od nekdaj težili k medsebojnemu tekmovanju in spopadom, pa naj bo to zaradi verskih, športnih ali političnih razlogov. Med inovativnimi metodami bojevanja se je znašlo tudi biološko orožje. Biološko orožje je svoje mesto v vojaški zgodovini zasedlo že zgodaj, do danes pa se je samo še izpopolnjevalo in postalo zelo izpopolnjena oblika bojevanja. Uporabna je postala tudi v rokah manjših paravojaških skupin in posameznikov, ki biološko orožje lahko s pridom izkoriščajo za svoje namene.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE - 150 LET KOMBINACIJSKE KLJUČAVNICE
  Jurij Dobravec
  GLASBENI AVTOMATI
  Vital Sever
  PRETANJENI ČUT
  Milan Ambrožič
  ČLOVEK, MOŽGANI IN MATEMATIKA Živko Jug
  SVETLOBA ŽIVLJENJA
  Gorazd Vezovnik
  EGIL SKRIVNOSTI
  Rasto Snoj
  ŠOLSKI VMESNIKI PRI POUKU NARAVOSLOVJA
  Vital Sever
  ZELENI TEDEN 2012
  Jure Bizjak, Klemen Božnik
  BIOTERORIZEM
  Eric James Stone
  ZNASTVENA FANTASTIKA - PROSTI PAD
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE OKTOBER 2012

  Leto izida2012
  PodročjaLetnik 2012

  Sorodne knjige

  Array