Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 1_januar 2013

  Življenje in tehnika 1/13

  letnik LXIV, januar 2013

  Redna cena: 4,20 €

  INTERNET -- PRIJATELJ ALI SOVRAŽNIK?

  Nataša Sedlar

  Hiter porast informacijskih in komunikacijskih tehnologij je omogočil internetu vstop na vsa področja našega življenja. Poleg številnih prednosti, ki jih prinaša uporabnikom, pa novejše raziskave kažejo tudi na njegove potencialno negativne učinke. Tako kot pri drugih zasvojenostih tudi pri zasvojenosti z internetom prihaja do sprememb v delovanju možganov, predvsem v možganskih poteh nagrajevanja. Možgani se navadijo na novo 'snov' in zahtevajo zadovoljevanje potrebe, ki sproža občutke ugodja. Oseba tako vso svojo energijo in pozornost usmeri k temu, da bi prišla do sredstva omame. To pa ji nudi tudi beg od problemov in/ali neugodnih občutij. Tako posameznik večino časa preživi za računalnikom, takrat, ko to ni mogoče, pa razmišlja o uporabi računalnika in hrepeni po njej. Začenja zanemarjati delovne in domače obveznosti ter stvari, ki jih je prej rad počel. Pogosto je zaradi bedenja dolgo v noč tudi neprespan, razdražljiv in čez dan težko normalno funkcionira. Zanemarjati začne odnose s prijatelji in družino, ker zanje nima časa, pogosto pa jim mora tudi lagati in prikrivati svoje početje.

  ROSETTA SE BO SREČALA S KOMETOM

  Joc Triglav

  Rosetta, vesoljsko plovilo Evropske vesoljske agencije, je že dobrih osem let na poti proti zgodovinskemu dosežku -- srečanja s kometom 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Prihodnje leto bo vstopila v njegovo orbito in nanj poslala svoj pristajalni modul Philae. Cilj odprave Rosetta je uskladitev hitrosti vesoljskega plovila s hitrostjo gibanja kometa po orbiti in bližnje spremljanje kometa v obdobju najmanj pol leta, medtem ko se bo ta približeval Soncu od razdalje 3,5 do 1,3 a. e. (1 a. e. = 1 astronomska enota = srednja razdalja med Soncem in Zemljo = 149.597.870 km). V tem času se bo komet iz gole, robate gmote kamnin in ledu v bližini Sonca spremenil v običajno vidno pojavno obliko kometa z jedrom, obdanim z meglico prahu in plina ter z značilnim 'repom'.

  VISOKO RADIOAKTIVNI JEDRSKI ODPADKI -- LE STROŠEK ALI TUDI KORIST?

  Zdenko Kolarič, Risto Ovin

  Z visoko radioaktivnimi odpadki je povezano eno izmed najzahtevnejših ekoloških vprašanj pri proizvodnji jedrske energije. Ker njihovo odlaganje zahteva velike stroške in tveganja, to še naprej ostaja žgoč gospodarski in tudi politični problem. Dejstvo je, da je proces ohlajevanja visoko radioaktivnih jedrskih odpadkov zelo dolg. Poleg problema, ki ga to prinaša v smislu varstva okolja, gre po drugi strani vendarle tudi za daljšo prisotnost energije, ki pa je za zdaj še ne znamo izkoriščati.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE - 40 LET MOBILNEGA TELEFONA
  Nataša Sedlar
  INTERNET - PRIJATELJ ALI SOVRAŽNIK
  Vital Sever
  SLADKI ELIKSIR SMRTI
  Joc Triglav
  ROSSETTA SE BO SREČALA S KOMETOM
  Vital Sever
  ORKESTER LOGARITEMSKIH RAČUNAL Simon Vavpotič
  RAZVOJ RAČUNALNIŠKIH POMNILNIKOV
  Gorazd Vezovnik
  VELIKA VOJNA PROTI KORISTOLOVCEM
  Zdenko Kolarič, Risto Ovin
  VISOKO RADIOAKTIVNI ODPADKI - LE STROŠEK ALI TUDI KORIST?
  Peter Zidar
  ARTHUR C. CLARKE
  Edward Wellen
  ZNANSTVENA FANTASTIKA - TRETJI POSKUS ŽIVLJENJA
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE - FEBRUAR 2013

  Leto izida2013
  PodročjaLetnik 2013

  Sorodne knjige

  Array