Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 10_oktober 2013

  Življenje in tehnika 10/13

  letnik LXIV, oktober 2013

  Redna cena: 4,20 €

  TRIRAZSEŽNO TISKANJE

  Peter Zidar

  Poleg običajnih računalniških tiskalnikov, s pomočjo katerih lahko natisnemo besedilo in fotografije, v zadnjem desetletju vse bolj narašča uporaba trirazsežnih (3D) tiskalnikov. Ti bodo v prihodnosti spremenili naše nakupovalne navade, saj si bomo lahko kar sami doma namesto razbitega natisnili nov enak kozarec, manjkajoč vijak, zlomljen ročaj ipd. Spremenila se bo tudi proizvodnja, še posebno v panogah, kjer se bo trirazsežno tiskanje izkazalo kot cenejše in bolj učinkovito od običajnih pristopov. Nenazadnje se bo spremenila tudi distribucija, saj bo marsikje treba dostaviti le tiste sestavne dele, ki jih ne bo mogoče natisniti, medtem ko bo vse preostale lahko natisnila kar stranka sama.

  ALI OBSTAJA NEŽIVA NARAVA?

  Rajko Pavlovec

  Planet, na katerem živimo, je zgolj eden v nepregledni množici nebesnih teles, ki natančno potujejo po velikanskem, brezkončnem vesolju. Naša Zemlja nam je od vseh najbližja, najbolj znana. Na njej živimo, od nje smo odvisni. Spoznavamo jo in izkoriščamo, čeprav vsega o njej še vedno ne vemo. Poskušamo odkriti uganko njene davne preteklosti, njene notranjosti, njenega življenja. Zemlja živi; živi življenje, čeprav ne takšno kot živa bitja, vendar se nenehno spreminja: ponekod propada, drugod nastaja, iz razpadlih snovi se rojevajo nove. To kroženje se nikoli ne ustavi. Zato lahko sklenemo, da prave mrtve narave ni. Različne snovi samo živijo in delujejo na različne načine.
  Nastajanje, spreminjanje in propadanje je rojevanje ter umiranje našega planeta in njegovih delov; s temi pojavi se ukvarja geologija -- veda o nastanku in razvoju Zemlje, o dogajanjih na njeni površini in v njeni notranjosti.

  PLIN IZ SKRILAVCEV -- ENERGENT PRIHODNOSTI?

  Jošt Razinger, Vital Sever

  Prvi so bili Američani. Od Pensilvanije do Kolorada stojijo vrtalni stolpi, ki pa iz zemlje globoko pod seboj ne črpajo nafte, temveč metan -- naravni plin, ujet v drobne razpoke sedimentnih kamnin. Obstoj metana v globinah pod nami je znan že dolgo časa, prav tako tudi njegov nastanek. Za ta t. i. nekonvencionalni plin so še do začetka sedanjega stoletja menili, da se ga ne da izkoriščati, saj je preveč razpršen po slabo porozni in neprepustni sedimentni plasti. Potem pa so to oviro premagali z dvema na novo razvitima tehnologijama: z vodoravnim vrtanjem in s hidravličnim drobljenjem. Po napovedih Mednarodne agencije za energijo IEA bo v prihodnjih dveh desetletjih poraba plina narasla za dobrih 40 % -- in to predvsem po zaslugi metana iz skrilavcev, obenem pa se bo delež drugih fosilnih goriv, tj. premoga in nafte, zmanjševal.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 280 LET MERJENJA KRVNEGA TLAKA
  Peter Zidar
  TRIRAZSEŽNO TISKANJE
  Rajko Pavlovec
  ALI OBSTAJA NEŽIVA NARAVA?
  Kristijan Skok
  KAČJI 'PIK' -- MOČ ZOB IN STRUPA
  Jošt Razinger, Vital Sever
  PLIN IZ SKRILAVCEV -- ENERGENT PRIHODNOSTI?
  Rok Lenarčič, Polona Kogovšek
  DOLOČANJE NEVIDNIH MIKROBOV NA KRAJU ZLOČINA
  Darinka Verdonik
  KAKO DOBER JE MOJ STROJNI PREVAJALNIK
  Marlenka Žolnir Petrič
  MOSTOVI V ZIDANEM MOSTU
  Victoria Barbosa
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: V BREZČASJU
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE ZA NOVEMBER 2013

  Leto izida2013
  PodročjaLetnik 2013
  Array