Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 12_december 2013

  Življenje in tehnika 12/13

  letnik LXIV, december 2013

  Redna cena: 4,20 €

  UMETNI MOŽGANI

  Peter Zidar

  Današnji računalniki v osnovi le preračunajo vhodne podatke v izhodne na osnovi vnaprej napisanih algoritmov, ki so jih vanje vnesli programerji, zato nas s svojo neprilagodljivostjo pogosto spravljajo ob živce. Razlog, zakaj so sposobnosti računalnikov tako zelo drugačne od sposobnosti možganov, se skriva v njihovi popolnoma različni zgradbi. Da bi se z računalniki bolje razumeli, bi jih morali načrtovati na način, da bi bili ti bolj podobni možganom in da bi razmišljali podobno kot mi. Takšni računalniki bi bili bolj prilagodljivi, pametnejši, bolje bi razumeli okoliščine pogovora in se prilagajali razpoloženju sogovornika. Ker pa so možgani izredno zapleten organ, si znanstveniki še naprej prizadevajo prodreti v njihove skrivnosti.

  UPORABA ROBOTIKE V KIRURGIJI OČESA

  Karin Ljubič, Iztok Fister ml.

  Očesne operacije lahko razdelimo na ekstraokularne (operacije zunaj zrkla), intraokularne operacije sprednjega segmenta zrkla in intraokularne operacije zadnjega segmenta zrkla, pri čemer slednje zahtevajo natančne operacijske mikroskope. In prav ta zahteva po specializiranih mikroskopih in vizualizacijskih sistemih je predstavljala izziv za prodor robotike (tudi) na področje oftalmologije. Izkazalo se je, da robotika, ki ponuja možnost vključevanja novih vizualizacijskih naprav, kot sta endoskopija in/ali digitalna mikroskopija, v tem pogledu že pomeni prednost pred standardno kirurgijo. Hitri napredek v očesni robotski kirurgiji je bil v zadnjih letih dosežen s kirurškim sistemom da Vinci, z razvojem kirurškega sistema hexapod in kirurške mikroroke ter rabo kirurških senzorjev. Splošna bolnišnica Celje je bila pri nas prva, ki je maja 2010 v svoje delo vpeljala kirurški robotski sistem da Vinci.

  OD FRAČE DO ČISTO PRAVEGA OROŽJA

  Tomaž Lazar

  V 60. letih 19. stoletja so se v britanskem časopisju pojavili članki, v katerih so novinarji tarnali nad novim pobalinskim orožjem, ki je zakrivilo nesluteno množico razbitih šip, sestreljenih ptic in občasno tudi kakšno telesno poškodbo. Frače so med odraščajočimi dečki postale modna muha, v javnosti pa simbol mladoletniškega vandalizma. A sčasoma se je jeza nad mladimi huligani nekoliko polegla, so se frače vsaj deloma otresle zloglasnega slovesa, javnost pa jih je začela sprejemati kot bolj ali manj dopustno deško igračo. Čeprav so si njihovi uporabniki frače najraje izdelovali sami, ni trajalo dolgo, ko so s tako ali drugače konstruiranimi izvedbami skušali zaslužiti iznajdljivi izumitelji. Toda do komercialnega uspeha je moralo miniti še precej časa. Za verjetno najstarejši serijsko izdelan model frače danes velja ameriški Zip-Zip iz leta 1918 s preprostim litoželeznim ročajem.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE 100 LET MOTORJA RAMJET
  Urška Pajer
  ISON – KOMET STOLETJA?
  Peter Zidar
  UMETNI MOŽGANI
  Marjan Divjak Slika sveta (2. del)
  NUKLEONI, ELEKTRONI IN FOTONI
  Bojan Beškovnik
  RAZVOJ TRANSPORTA Z UPORABO PAMETNIH AVTOCEST
  Karin Ljubič, Iztok Fister ml.
  UPORABA ROBOTIKE V KIRURGIJI OČESA
  Miha Jeršek
  OLIVIN – KLEOPATRIN DRAGULJ
  Igor Fabjan
  RIŽEVA POLJA – SVETOVNA DEDIŠČINA ČLOVEŠTVA
  Tomaž Lazar
  OD FRAČE DO ČISTO PRAVEGA OROŽJA
  ABECEDNO VSEBINSKO KAZALO ŽIT 2013
  Alex Shvartsman
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: LE GLOBOKO VDIHNI ...
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE ZA JANUAR 2014

  Leto izida2014
  PodročjaLetnik 2013

  Sorodne knjige

  Array