Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 2_februar 2013

  Življenje in tehnika 2/13

  letnik LXIV, februar 2013

  Redna cena: 4,20 €

  ČIPI VLADAJO SVETU ŽE 40 LET

  Izdelava integriranih vezij nekoč in danes
  Simon Vavpotič

  Integrirana vezja, ki jim pogosteje pravimo kar čipi, so danes del skoraj vsake naprave -- od kalkulatorjev, računalnikov in gospodinjskih aparatov pa do dvigal, prevoznih sredstev ter obdelovalnih in delovnih strojev. Prvi izdelki s čipi in digitalnimi prikazovalniki so bili sorazmerno dragi, danes pa integrirana vezja odločilno prispevajo k pocenitvi in poenostavitvi izdelkov ter zmanjšanju števila mehanskih delov. Bistvo izdelave integriranih vezij je v natančnosti postopka fotolitografije, ki določa fizično velikost najmanjšega tranzistorja v vezju. Kolikor bolj natančna je fotolitografija, toliko več tranzistorjev je mogoče izdelati na isti površini.

  Z VLAKOM MED OBLAKE

  Igor Fabjan

  Prvo gorsko zobato železnico so zgradili v ZDA, kmalu pa je podoben vlak dobila tudi Švica. Danes je prav v tej mali gorati državi največja koncentracija gorskih železnic, ki letno skupaj prepeljejo več milijonov potnikov. Pri zobatih železnicah je med običajnima tirnicama položena zobata letev, po kateri vlak vleče pod lokomotivo navpično nameščen zobnik z lastnim pogonom. Zobnik pomaga pri vleki in preprečuje spodrsavanje pogonskih koles ter hkrati preprečuje zdrs pri spustu. Nekateri sistemi zobnik uporabljajo le na strmih odsekih proge, povsod drugje pa lokomotive vozijo kot običajne, saj je zobnik mogoče umakniti v njihovo notranjost. Lokomotive zaradi varnostnih razlogov na večjih strminah med vzponom vagone potiskajo, med spuščanjem pa so nameščene spredaj in z zaviranjem vzdržujejo optimalno hitrost vlaka. Opremljene so tudi s samodejnimi zavorami, ki se aktivirajo ob preveliki hitrosti.

  KROM OKOLI NAS

  Lara Kobal

  Krom sam po sebi ni strupen; strupene so le njegove spojine. Kromov(VI) oksid je rdeče obarvana kristalinična struktura, ki velja za najbolj strupeno obliko elementa, saj že v manjših količinah povzroča različne alergije, bolezni dihal, zavira pa tudi rast in razvoj rastlin ter živali. Strupen je tudi na ravni mikroorganizmov, kar pomeni, da se lahko enostavno vgradi v celotno prehranjevalno verigo. Torej je strupena, mutagena in rakotvorna kemikalija.
  Čeprav je v Sloveniji veliko rudnikov kovin že zaprtih, bo izpiranje kovin v prst trajalo še kar nekaj let. Da bi zagotovili čim manjše spiranje strupenih snovi v okolje, sta Evropski parlament in Svet EU pripravila osnutek o ravnanju z odpadki, ki predvideva, da lastniki rudnikov pripravijo dolgoletni načrt o ravnanju, skladiščenju in odstranjevanju odpadkov.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE - 190 LET ELKETROMAGNETA
  Leon Kocjančič
  UPORABA ROBOTOV V AVTOMOBILSKI INDUSTRIJI
  Igor Fabjan
  Z VLAKOM MED OBLAKE
  Simon Vavpotič
  ČIPI VLADAJO SVETU ŽE 40 LET
  Veronika Sorokin
  LOWELL IN NJEGOV POMEN ZA ASTRONOMIJO
  Lara Kobal KROM OKOLI NAS
  Vital Sever
  FIRERJEV GLAS
  Tine Golež
  OD LUŽE DO ZVEZD
  Igor Teper
  ZNANSTVENA FANTASTIKA - BREZ SVOBODNE VOLJE
  Manca Pavlič
  LITERATURA
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE

  Leto izida2013
  PodročjaLetnik 2013

  Sorodne knjige

  Array