Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 3_marec 2013

  Življenje in tehnika 3/13

  letnik LXIV, marec 2013

  Redna cena: 4,20 €

  LETO KOMETOV

  Rasto Snoj

  Pan-STARRS je kratica za Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System. Vanj je vključenih več astronomskih kamer in teleskopov, ki nenehno preiskujejo nebo in ljubiteljem nehote jemljejo veselje do odkrivanja kometov, saj so te avtomatizirane naprave precej zmogljivejše od najboljše opreme osamljenih in prezeblih lovcev na komete. Še prav posebno pa je sistem Pan-STARRS učinkovit pri odkrivanju asteroidov in Zemlji najbližjih, a še neodkritih teles NEO (angl. Near Earth objects), ki so že samo pri (zelo) bližnjem mimoletu, kaj šele pri trku lahko nadvse nevarni za naš planet in njegove prebivalce.

  BUKOVA KRESILKA -- Več kot le kresilna goba

  Cene Gostinčar in Tine Grebenc

  Če se na velikonočno soboto nepoučeni znajdete v katerem od manjših slovenskih krajev, vas utegne presenetiti zanimiv prizor: pred seboj boste zagledali fanta, ki bo na koncu dolge vrvice vrtel iskrečo in kadečo se gmoto nenavadne oblike. Šele ko se boste pozanimali, čemu služi to na prvi pogled skrivnostno opravilo, boste izvedeli, da gre pravzaprav za star velikonočni običaj. Na ta dan namreč pri jutranji maši poteka katoliški blagoslov ognja, ki ga nato verniki odnesejo v svoje domove (oz. jim ga prinesejo mladi fantje iz vasi) in z njim prižgejo ogenj v domačem ognjišču. V ta namen uporabljajo posebno vrsto lesne gobe, imenovano bukova kresilka. Plodišče gobe, ki ga pogosto vidimo na deblih še živih ali že podrtih listavcev, običajno naberejo že jeseni. Prek zime jo posušijo in taka se uporablja kot odlično netivo, ki lahko dolgo časa počasi tli. Nato jo nataknejo na žico, ki jo držijo na drugem koncu in neprestano vrtijo po zraku ter tako z razpihavanjem skrbijo, da ogenj ne ugasne.

  VAŠI USTVARJALNI MOŽGANI NA DELU

  Andrej Virant

  Če mislite, da niste srečnež, ki bi si lahko izmislil nekaj neverjetnega, se motite. Vsak izmed nas lahko z nekaj umskimi triki naredi nepredstavljivo. Inovativnost je zelo pomembna na različnih področjih. 'V nebo' lahko požene kariere kuharskih šefov, univerzitetnih profesorjev, psihoterapevtov, policijskih detektivov, novinarjev, učiteljev, inženirjev, arhitektov, odvetnikov, kirurgov in še veliko drugih. Ustvarjalnost na določenem področju dejansko lahko neposredno vpliva na izboljšanje kariere in finančnega stanja. V današnjih gospodarstvu nenaklonjenih časih lahko povečanje ustvarjalnosti pomeni razliko med uspehom in neuspehom.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE - 230 LET PADALA
  Rasto Snoj
  LETO KOMETOV
  Matic Friškovec
  MODERNI PRINCIPI KONSTRUIRANJA PIŠTOL
  Cene Gostinčar in Tine Grebenc
  BUKOVA KRESILKA
  Andrej Virant
  VAŠI USTVARJALNI MOŽGANI NA DELU Peter Zidar
  KDO JE BIL KONSTANTIN CIOLKOVSKI
  Mladen Bogič
  ŽELEZNIŠKI MOSTOVI V SLOVENIJI (1. DEL)
  Manca Pavlič
  LITERATURA
  Mike Resnick
  ZNANSTVENA FANTASTIKA - SPOMINI V ŽIVO
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE - APRIL 2013

  Leto izida2013
  PodročjaLetnik 2013

  Sorodne knjige

  Array