Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 4_april 2013

  Življenje in tehnika 4/13

  letnik LXIV, april 2013

  Redna cena: 4,20 €

  ARMIRANI BETON -- MOTOR GRADBENIŠTVA

  Gregor Trtnik

  Prav gotovo se Joseph Monier sredi 19. stol. ob izdelavi svojih preprostih armiranobetonskih cvetličnih posod ni zavedal, da bo njegova ideja odločilno vplivala na razvoj gradbeništva in omogočila gradnjo objektov nepredstavljivih razsežnosti, kakršnim smo priča v današnjih časih. Dostopnost, razmeroma nizka cena, požarna odpornost in dobre mehanske lastnosti armiranega betona dajejo slutiti, da bo ob razvoju novih tehnologij gradnje in novih vrst betona ta gradbeni material tudi v prihodnje pomembna komponenta pri gradnji vse(h) večjih objektov.

  PREOBLIKOVANI PROTEIN KOT MOŽNO CEPIVO PROTI RAKU

  Tim Prezelj

  V sodobnem svetu predstavlja rak, za katerega še vedno ni povsem učinkovitega načina zdravljenja, vedno večji problem, ker za njim zboleva vse več ljudi. Nove možnosti zdravljenja se kažejo v preoblikovanih proteinih, ki izhajajo iz receptorja TLR4 in bi lahko bili morebitno cepivo proti raku in drugim boleznim. Z njimi bi lahko zmanjšali tudi pogostost nekaterih bakterijskih, virusnih in glivičnih obolenj, ki pestijo človeštvo. Prednost genskih cepiv je še v tem, da so mnogo bolj stabilna od proteinskih, njihova izdelava pa je cenejša in preprostejša.

  50 LET LEARJETA

  Jure Miljević

  Oktobra letos bo minilo pol stoletja od prvega poleta learjeta. In kako je to tesno in neudobno poslovno letalo sploh lahko postalo najbolj prodajano v svojem razredu? Zaradi svojega videza, seveda! Ta je skozi ves razvoj ostal v osnovi enak in v vseh različicah brez težav prepoznamo naslednike SAAC-23 izpred pol stoletja. Pri prvih modelih je prav videz prepričal stranke, da kupujejo poslovno letalo in ne predelanega lovca, dobrega kvečjemu za aerotaksi. Learjete danes še vedno proizvajajo, čeprav je podjetje večkrat zamenjalo lastnika in že sedemkrat spremenilo ime.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE-160 LET JADRALNEGA LETALA
  Jure Miljevič
  50 LET LEARJETA
  Darinka Verdonik
  INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE V EVROPI LETA 2020
  Gregor Trtnik
  ARMIRANI BETON-MOTOR GRADBENIŠTVA
  Tjaša Marolt, Primož Pirih
  OPTOGENETIKA: ORODJE ZA UPORAVLJANJE MOŽGANOV?
  Tim Prezelj
  PREOBLIKOVANI PROTEIN KOT MOŽNO CEPIVO PROTI RAKU
  Dušan Peček, Joc Triglav
  NOVA UPORABNA VREDNOST TISKANIH ZEMLJEVIDOV
  Mladen Bogič
  ŽELEZNIŠKI MOSTOVI V SLOVENIJI (2. DEL)
  Damon E.Kateiros
  ZNANSTVENA FANTASTIKA - DVOJNIK
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE - MAJ 2013

  Leto izida2013
  PodročjaLetnik 2013

  Sorodne knjige

  Array