Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 7-8_julij-avgust 2013

  Življenje in tehnika 7-8/13

  letnik LXIV, avgust 2013

  Redna cena: 8,40 €

  FORENZIKA ZA 22. STOLETJE

  Super detektivske moči genetike in DNK
  Nejc Jelen

  Na vidiku je nova revolucija na področju forenzike, ki jo bodo omogočila nova odkritja in tehnologije v genetiki. Analiza molekule DNK, najdene na prizorišču zločina, bi tako v prihodnosti lahko dejansko omogočila izdelavo natančne slike neznanega osumljenca, ki mu pripada DNK. Dobrodošli torej na novorojenem področju t. i. forenzičnega DNK-fenotipiziranja, ki ponuja nič manj kot določitev vizualnih značilnosti ljudi na osnovi preiskave njihovega genetskega materiala.
  Ker ima vsak človek na našem planetu edinstven genetski zapis, je to dejstvo mogoče izkoristiti za njegovo točno in nedvoumno identifikacijo na osnovi njegovega DNK-profila. Če detektivi na kraju zločina najdejo krvni madež (ali kak drug biološki vzorec, ki vsebuje DNK), ki je pripadal storilcu, lahko forenziki iz njega pridobijo DNK-profil zločinca in ga nato primerjajo z DNK-profilom različnih osumljencev. Enako kot pri prstnem odtisu tudi ujemanje DNK-profilov pokaže na pravega storilca, zato se je DNK-profila ujel tudi vzdevek DNK-prstni odtis.


  NADGRAJENA RESNIČNOST

  Peter Zidar

  Informacije z interneta vse bolj postajajo del našega življenja, zato bi jih bilo najbolj naravno dodati sliki naše okolice. Potem bi lahko prikazali natančno tisto, kar nas v danem trenutku najbolj zanima. To je delno že mogoče z nadgrajeno resničnostjo (angl. augmented reality), ki ljudem omogoča lažji in bolj intuitiven dostop do informacij. Nadgrajene resničnosti seveda ne smemo zamenjevati z navidezno resničnostjo, pri kateri se resnični svet popolnoma nadomesti s simuliranim. Navidezna resničnost nam omogoča gibanje v popolnoma spremenjenem svetu, kot je ta okoli nas, pa naj bo to neko fantazijsko okolje ali kopija oddaljene operacijske dvorane, v kateri kirurg na daljavo izvaja operacijo. V nasprotju z navidezno resničnostjo je pri nadgrajeni resničnosti naša okolica resnična, le da ob tem prejemamo še dodatne informacije, ki našo izkušnjo nadgrajujejo.
  Uporaba nadgrajene resničnosti lahko postane pomemben mejnik v dvigu kakovosti našega življenja.

  GRŠKI OGENJ

  Tomaž Lazar

  Zgodovina pozna pisano množico 'čudežnih' orožij. Inovacije, ki naj bi zagotovile zmago nad nasprotnikom, so se velikokrat odrezale slabše od pričakovanj, saj jim ni uspelo vplivati na ravnotežje sil. Nekatere pa so vseeno upravičile svoj sloves; med njimi je zagotovo tudi t. i. grški ogenj, ki je bizantinskemu cesarstvu pomagal preživeti skoraj tisoč let sovražnih vpadov. Če verjamemo kronistu Teofanu, je grški ogenj izumil inženir Kalinikios prav ob začetku arabskega obleganja Konstantinopla. Kalinikios naj bi v bizantinsko prestolnico prišel iz Heliopolisa v današnjem Libanonu, od koder je pribežal pred arabsko nevarnostjo. Motivacije za boj proti osvajalcem mu torej ni manjkalo, drugo vprašanje pa je, ali je res povsem sam zasnoval revolucionarno orožje.
  Ker je grški ogenj sodil med najbolj smrtonosne dosežke srednjeveške vojaške tehnologije, ne preseneča, da je v Bizancu postal ena izmed najstrožje varovanih državnih skrivnosti. Podrobno delovanje naprav za brizganje ognja je poznala le peščica strokovnjakov.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 60 LET ČRNE SKRINJICE
  Nejc Jelen
  FORENZIKA ZA 22. STOLETJE
  Peter Zidar
  NADGRAJENA RESNIČNOST
  Tomaž Lazar
  GRŠKI OGENJ
  Jurij Dobravec
  DOLOČEVALNI KLJUČI ŽIVEGA SVETA Jošt Razinger
  PAMETNA ZASTEKLITEV
  Darinka Verdonik
  STROJNO PREVAJANE Z MOSESOM
  Veronika Sorokin
  JEZERO SALTON SEA
  Damon E. Kateiros
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: TELEFON
  Urška Pajer
  EFEMERIDE ZA AVGUST IN SEPTEMBER 2013
  Aram Karalič
  SPLETARNA

  Leto izida2013
  PodročjaLetnik 2013

  Sorodne knjige

  Array