Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 9_september 2013

  Življenje in tehnika 9/13

  letnik LXIV, september 2013

  Redna cena: 4,20 €

  JEZA NI VEDNO SLABA

  Gorazd Vezovnik

  »Vsakdo se lahko razjezi, saj je to zelo lahko. Razjeziti se na pravega človeka, do prave mere, ob pravem času, zaradi pravega razloga in na pravi način pa je težko -- in tega ne zmore prav vsakdo.« Tako je pred več kot 2000 leti zapisal starogrški filozof Aristotel v klasičnem delu Umetnost govorništva. A ta njegova razlaga se ne ujema povsem s sodobnim razumevanjem jeze, saj se zdi, da ta kljub vsemu ni tako slaba in da bi jo morali v nekaterih situacijah znati premišljeno uporabljati -- npr. v osebnih odnosih, poslovnih poganjanjih in v okviru družbenih skupin.
  Ker je občutenje jeze po navadi neprijetno, jo imamo hitro za negativno čustvo. Vendar nam občutenje jeze pomaga zasledovati cilje ter na dolgi rok pripomore tudi k bolj srečnemu in zdravemu življenju. Da bi izkoristili vse prednosti jeze, pa moramo tako, kot je vedel že Aristotel, spoznati, kdaj, kje, zakaj in kako se lahko razjezimo. Naučiti se moramo jezo uporabljati na strateški način in ne smemo pustiti, da nas povsem obvlada.


  PARIŠKI OBSERVATORIJ

  Že skoraj 350 let nepretrganega delovanja
  Tine Golež

  Zgradbo so zasnovali kot majhen grad. Za orientacijo poslopja so se zbrali 21. 6. 1667 in označili, v katero smer je padala senca pokončne palice, ko je bila senca najkrajša. Prav ta črta je dobila ime 'pariški poldnevnik' in je šele proti koncu 19. stol. izgubila prestižni boj z greenwiškim poldnevnikom, ki je takrat postal začetni poldnevnik (prej so bili namreč v uporabi zemljevidi z enim ali drugim začetnim poldnevnikom). S širitvijo Pariza je bila že na polovici 19. stol. zgradba observatorija preveč izpostavljena svetlobnemu onesnaževanju (in tudi onesnaževanju z dimom), da bi še lahko delovala kot observatorij za opazovanje. Opazovalni del so zato preselili na več drugih lokacij.
  Pariški observatorij je danes institucija, ki povezuje tudi nove observatorije (Meudon, Nançay), seveda pa zaposleni gostujejo v skoraj vseh svetovnih opazovalnicah. Danes v več poslopjih v vsakem izmed naštetih krajev zaposluje okoli 240 raziskovalcev, 400 inženirjev, tehnikov in uradnikov ter prek 100 doktorandov. Tako najstarejši še delujoči observatorij tudi danes ostaja ena izmed vodilnih in največjih tovrstnih ustanov.

  IZVIRNI AVTOBUSI Z MALTE

  Igor Fabjan

  Malteške ulice so julija 2011 zapustili zadnji avtobusi, ki so bili na svojevrsten način namenjeni javnemu prevozu. Tako se je končalo skoraj stoletno obdobje uporabe avtobusov, kakršni danes ne vozijo nikjer več. Stari avtobusi, katerih slikovite karoserije so desetletja oblikovali in vzdrževali otoški mojstri, so bili ena izmed turističnih osebnosti Malte, potem pa so jih zaradi njihove zastarelosti ter ropotajočih, za okolje nesprejemljivih in negospodarnih motorjev pregnali s cest. Večina preostalih starih malteških avtobusov je za zdaj shranjenih v starih ladjedelnicah v kraju Marsa. Dokler ne zberejo dovolj sredstev za odprtje muzeja, jih bo mogoče občudovati le v obliki modelčkov, upodobitvah na posterjih, majicah in različnih spominkih ter na številnih malteških poštnih znamkah.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 170 LET TELEFAKSA
  Jure Miljević
  DREAMLINERJEVE TEŽAVE
  Gorazd Vezovnik
  JEZA NI VEDNO SLABA
  Vital Sever
  JAZ SAM ALI MOJA KOPIJA?
  Tine Golež
  PARIŠKI OBSERVATORIJ
  Sarah Dobnik
  VPLIV AZBESTA NA ZDRAVJE
  Gregor Demšar
  RAZVOJ MERJENJA DIMENZIJ
  Matevž Pesek, Ciril Bohak
  PRIDOBIVANJE INFORMACIJ IZ GLASBE
  Igor Fabjan
  IZVIRNI AVTOBUSI Z MALTE
  Ulrich Lettau
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: MIKROKOZMOS
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE ZA OKTOBER 2013

  Leto izida2013
  PodročjaLetnik 2013
  Array