Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 1_januar 2014

  Življenje in tehnika 1/14

  letnik LXV, januar 2014

  Redna cena: 4,20 €

  ROJSTVO TORPEDA

  Tomaž Lazar

  Kmalu bo minilo 150 let, odkar je v valove Jadranskega morja zarezal prvi pravi torpedo na svetu. Takrat bi se težko domislili bolj revolucionarnega orožja in njegov koncept še danes zveni presenetljivo sodobno -- podvodni izstrelek z lastnim pogonom in močnim eksplozivnim polnjenjem, ki lahko neopazno potopi še tako dobro oklepljeno ladjo.
  Skoraj vsakemu pomembnemu izumu je usojeno, da mora od prvega prebliska do uspešne realizacije prehoditi zahtevno pot. To prav gotovo velja tudi za torpedo, v svojem času izjemni tehnološki dosežek, ki je bil nekakšen vodni predhodnik manevrirnih raket in brezpilotnih letal. Njegova zgodba pa je zanimiva še zaradi nečesa drugega: to inovativno zasnovano orožje je nastalo prav blizu slovenske meje -- točneje na Reki, ki je sredi 19. stoletja postajala eno izmed najbolj živahnih vojaškotehnoloških središč habsburške monarhije.

  AVTOMATI, KI NOČEJO ODPOVEDATI

  Jošt Razinger

  Od prvega Sputnika iz leta 1957 do danes se je v vesolju zvrstilo veliko avtomatskih naprav, ki snemajo, zaznavajo in merijo sevanje različnih valovnih dolžin, prenašajo podatke ali pa se vozijo po površju nebesnih teles in jih raziskujejo. Na Zemljo pa še vedno prihajajo tudi signali številnih sond, satelitov ali roverjev, ki so jim ob izstrelitvi pripisovali le nekaj mesecev ali let delovanja. Vztrajnost, ki se pri nekaterih izmed njih, kot so npr. Pioneer 6, Opportunity, Lunohod, Prospero in Voyager 1, meri že v desetletjih, preseneča tudi njihove načrtovalce, ki se v takih primerih znajdejo pred težkim vprašanjem, ali naj jih preprosto izklopijo. Čeprav gre zgolj za stroje, je takšna 'vesoljska evtanazija' za znanstvenike lahko zelo težka odločitev.

  BOMO SPALI MANJ?

  Gorazd Vezovnik

  Nekateri ljudje bi dali vse za nekaj dodatnih dejavnih ur na dan. Bi jim to lahko omogočili novi pristopi, kot sta tehnika transkranialne neposredne stimulacije s tokom in transkranialna magnetna stimulacija? Celo tisti med nami, ki radi spijo, priznajo, da si včasih želijo, da ne bi potrebovali toliko spanja.
  Vse boljše razumevanja dogajanj med različnim stopnjami spanja povečuje možnosti za bolj usmerjene pristope k povečevanju števila ur budnosti. Idealno potrebujemo okoli osem ur spanja, znanstveniki pa si prizadevajo, da bi enake koristi za človeka zagotovili z le šestimi urami spanja. V ta namen so začeli proučevati, kako bi lahko izločili tista krajša obdobja spanja, za katera se zdi, da so manj pomembna za regeneracijo organizma, in spanje omejili le na kritične dele.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE - 60 LET MIKROVALOVNE PEČICE
  Peter Zidar
  SKRIVNOST NASTANKA ŽIVLJENJA
  Ciril Bohak
  MNOŽIČNI ODPRTI SPLETNI TEČAJI
  Tomaž Lazar
  ROJSTVO TORPEDA
  Vital Sever
  ZMANJŠAJ SE ALI IZUMRI
  Jošt Razinger
  AVTOMATI, KI NOČEJO ODPOVEDATI
  Gorazd Vezovnik
  BOMO SPALI MANJ?
  Milan Ambrožič
  MEHANSKE LASTNOSTI STRUKTURNE KERAMIKE
  Manca Pavlič
  LITERATURA
  Arthur C. Clarke
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: CLARIBEL
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE ZA FEBRUAR 2014

  Leto izida2014
  PodročjaLetnik 2014

  Sorodne knjige

  Array