Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 10_oktober 2014

  Življenje in tehnika 10/14

  letnik LXV, oktober 2014

  Redna cena: 4,20 €

  ORGANSKA ARHITEKTURA

  Igor Fabjan

  Narava je s svojo neponovljivostjo od nekdaj navdihovala številne umetnike in druge ustvarjalce. Po njej so se ljudje zgledovali tudi pri gradnji bivališč in tako se je na začetku 20. stoletja v gradbeništvu začela razvijati smer, ki so jo poimenovali organska arhitektura. Njen temeljni koncept je zgledovanje po naravnih organizmih. Tako oblike niso podrejene funkcionalnosti in materialom, temveč ostajajo v harmoniji z okoljem. Mnogi zagovorniki organske arhitekture so pri ustvarjanju posnemali organske oblike živih bitij, kot so veje, drevesa, listi, živali itd. Poleg najbolj znanega Antonia Gaudija so organsko arhitekturo zaznamovali še številni drugi arhitekti: Hugo Häring, Eero Saarinen, Chen Kuen Lee, Alvar Aalto in izumitelj lahkih nosilnih konstrukcij Frei Otto, ki je zaslovel s streho olimpijske arene v Münchnu (1972). Po drugi strani pa ekstravagantne zgradbe slikarja Friedensreicha Hundertwasserja v arhitekturnih krogih ne veljajo za primer organske arhitekture, ker so kljub neobičajnemu videzu preveč konvencionalne.

  TEHNOLOŠKA SINGULARNOST

  Peter Zidar

  Razvoj znanosti in novih tehnologij je vse hitrejši. Toda hitrost te rasti je omejena z zmogljivostjo človeške pameti, ta pa skozi proces evolucije narašča le počasi. Če bi lahko to omejitev s pomočjo umetne inteligence odpravili, bi prišlo do dramatično hitrejšega razvoja -- do t. i. tehnološke singularnosti. Zgodovina se pogosto ponavlja in neštetokrat so si ljudje pred pomembnimi problemi predolgo zatiskali oči, dokler ni prišlo do katastrofe. Tudi če ostanemo optimistični in pustimo ob strani negativne družbene in ekološke trende, lahko skozi nezadržni tehnološki razvoj kmalu pridemo do točke, ko bi nam lahko zavladala umetna inteligenca, kar bi imelo za človeštvo lahko nepredvidljive in najverjetneje katastrofalne posledice.
  Izdelava računalnika, ki bi mogel obvladovati podobno količino nevronov, kot jih najdemo v človeških možganih, sicer še ni zadostni pogoj za umetno inteligenco na ravni človeka, je pa najverjetneje potrebni pogoj. Ocene, kdaj bo na voljo računalnik oziroma umetna inteligenca, ki se bo lahko zavedala same sebe, so različne in se raztezajo od leta 2019 do leta 2045. Takšna inteligenca bi lahko delovala kot samostojna oseba in bi pomenila enega izmed največjih dosežkov človeške civilizacije.

  VLAKI NA REAKTIVNI POGON

  Damir Žniderič

  Zaradi dobre dostopnosti osebnih vozil vse manj ljudi uporablja javni prevoz, še zlasti vlak, ki je bil v polpretekli zgodovini za mnoge nenadomestljivo prevozno sredstvo. Da bi čim bolj povečali njegovo hitrost, je bila želja številnih inženirjev, med katerimi pa so imeli nekateri tudi nadvse eksotične ideje.
  Verjetnosti, da bi po svetovnih progah kdaj vozili reakcijski vlaki, skoraj ni, saj niti gospodarnost tovrstnih prevozov niti tehnologija ne govorita v njihov prid. Električna energija je namreč kljub velikemu začetnemu vložku pri elektrifikaciji proge cenejša in tudi varnejša od fosilnih goriv. Čeprav so današnji reaktivni motorji konstrukcijsko naprednejši od tistih izpred štirih desetletij, vseeno zahtevajo več vzdrževanja kot elektromotorji in motorji z notranjim zgorevanjem.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 60 let fotonapetostnih celic
  Peter Zidar
  Tehnološka singularnost
  Damir Žniderič
  Vlaki na reaktivni pogon
  Sabina Boljte
  Nevidno življenje na naši koži
  Jurij Dobravec
  O razpadanju starih fotografij na steklenih ploščah Igor Fabjan
  Organska arhitektura
  Kristijan Skok
  Sončna in senčna plat videoiger
  Miha Jeršek
  Svet kristalov
  B. York
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Donatorka
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE: november 2014

  Leto izida2014
  PodročjaLetnik 2014

  Sorodne knjige

  Array