Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 11_november 2014

  Življenje in tehnika 11/14

  letnik LXV, november 2015

  Redna cena: 4,20 €

  SPOJLER IN ZRAČNA ZAVORA V LETALSTVU

  Tine Golež

  Beseda spojler je povezana z angleškim glagolom to spoil -- pokvariti. Spojler namreč v resnici pokvari tok zraka, saj ga znatno preusmeri in ga včasih celo zelo zvrtinči. V širšem smislu pa je letalski spojler ena izmed naprav za spreminjanje dinamičnega vzgona letal. Morda so najbolj znana priprave te vrste zakrilca (angl. flaps) -- to so tisti deli letalskega krila, ki se ob vzletu odklonijo nekoliko navzdol in s tem usmerijo tok zraka bolj proti tlom. Tako 'preoblikovano' krilo ima bistveno večji vpadni kot (angl. angle of attack), s tem se poveča sila dinamičnega vzgona in letalo poleti. Ko doseže določeno višino in večjo hitrost, pilot vrne zakrilca v prvotni položaj. Zaradi velike hitrosti je namreč tudi pri bistveno manjšem nagibu zakrilc še vedno dovolj dinamičnega vzgona. Manjši odklon zakrilc obenem zmanjša upor letala v vodoravni smeri in s tem porabo goriva.
  Drugače je pri pristajanju, ko je odklon zakrilc še nekoliko večji. S tem omogočajo letalu spuščanje pri nizki hitrosti, hkrati pa ga vodoravna sila tega upora še zaustavlja. Vsekakor želimo, da hitrost ob samem pristanku ni zelo velika.

  DUMDUMSKA KROGLA

  Matic Friškovec

  Metalurgi so razvili gnetljive, a izjemno žilave svinčene zlitine, ki ne puščajo delcev, balistiki pa so za izstrelke razvili posebne plašče, ki se razprejo v povsem določeno obliko. To dosežejo s spremenljivo debelino stene srajčke, z vzorcem naseka plašča, s poprejšnjim preoblikovanjem (razpiranjem) z zunanje strani in stiskanjem navznoter v končno obliko krogle. Krogle za puške imajo za začetek nadzorovane deformacije ob zadetku bodisi neoplaščene konice majhno luknjico na konici, ali pa imajo vstavljeno konico, ki se vdre v notranjost izstrelka in povzroči začetno razširjenje. V primerjavi s tem ima strelivo za kratkocevno orožje bodisi ravno odrezan vrh, ki kaže svinčeno jedro, ali pa ima na vrhu luknjo, obdano z nasekom v obliki nekakšne kronice (strelivo z votlo konico). Rezultat razvoja je izstrelek, ki ima enak domet kot običajno strelivo, zadovoljivo prebojno moč in imeniten prenos energije na cilj, zato glede na svoj učinek povzroči minimalen odpad.

  ČAROBNI HOLLYWOOD

  Matej Frece

  Načinov, s katerimi nas filmarji očarajo, je nešteto, in vsak dan nastajajo novi, še domiselnejši. Dva izmed najstarejših in najučinkovitejših sta vsekakor snemanje s prisilno perspektivo (pravimo ji tudi lažna perspektiva) in dolly zumom, ki tudi po skoraj stoletju obstoja kljub vdoru računalnikov v filmsko umetnost še vedno ostajata v uporabi.
  Perspektiva je način prikazovanja globine na dvodimenzionalni površini. Poznamo več vrst perspektiv, prisiljena pa je tista, kjer so oddaljenejši predmeti videti bližje, kot so v resnici, zato dajejo vtis, da so manjši. In obratno: za predmete v ospredju se zdi, da so globlje v ozadju, zato delujejo veliko večji, kot so v resnici. Za dosego tega učinka jih moramo seveda postaviti ob bok predmetom v sprednjem planu, da je razlika v velikosti opaznejša.
  Pri dolly zumu pa gre za takšno premikanje kamere stran ali proti predmetu ali osebi, da se povečava med premikanjem usklajeno spreminja tako, da osrednji motiv v sprednjem planu ves čas ostane enak, vse drugo, predvsem ozadje, pa se skladno s premikom in povečavo razteguje ali krči ter približuje ali oddaljuje motivu.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 40 let pametne kartice
  Jernej Horvat
  Brezkompromisni boj za vašo naklonjenost
  Tine Golež
  Spojler in zračna zavora v letalstvu
  Marjanca Starčič Erjavec, Darja Žgur - Bertok
  Bakterijska orožarna pri okužbi
  Matic Friškovec
  Dumdumska krogla
  Matej Frece
  Čarobni Hollywood
  Vital Sever
  Globoko dihajte!
  Veronika Sorokin
  Londonska pristanišča
  Vital Sever
  EUCYS 2014
  Eric Brown
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Odsevi prihodnosti
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer

  Leto izida2014
  PodročjaLetnik 2014

  Sorodne knjige

  Array