Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 12_december 2014

  Življenje in tehnika 12/14

  letnik LXV, december 2014

  Redna cena: 4,20 €

  POZITRONSKA EMISIJSKA TOMOGRAFIJA (PET)

  Lara Kobal

  Pozitronska emisijska tomografija (PET-slikanje) se danes uporablja predvsem v medicinske namene. Za svoje delovanje uporablja sevanje, s katerim ustvari 3D-barvno sliko človeškega telesa. Sodobne diagnostične naprave omogočajo pri bolniku sočasno uporabo metod računalniške tomografije (CT) in jedrske magnetne resonance (MRI). Pred sámo izvedbo PET-slikanja bolniku vstavijo radioaktivno zdravilo, pridelano na ciklotronu. Gre za vrsto pospeševalnega stroja, ki za svoje delovanje izrablja električno in/ali magnetno polje. Njegova naloga je pospeševanje električno nabitih delcev do visoke hitrosti. Omenjeni označevalci so označeni kot naravne kemikalije (glukoza, voda) in na bolnika nimajo negativnega vpliva. Ko jih vnesejo v telo, odpotujejo na območja, kjer se te naravne kemikalije porabljajo. Primer radioaktivnega označevalca je fluorodeoksiglukoza, ki je označena z glukozo, torej se bo v telesu vezala na tiste dele, ki glukozo porabljajo za energijo. Če imamo v telesu rakave celice, ki so veliki porabniki glukoze, torej lahko s tem označevalcem odkrivamo tumorje.

  TRANSHUMANIZEM

  Peter Zidar

  Transhumanizem je gibanje, ki se ukvarja z razmišljanjem o prednostih in nevarnostih nadgradenj človeških fizičnih in intelektualnih sposobnosti. Ljudje smo že ob rojstvu omejeni z zmogljivostjo svojih teles in možganov, zaradi česar se kljub treningu in učenju ne moremo neomejeno izpopolnjevati. Omejeni so naša življenjska doba, sposobnost učenja in dojemanja ter naše fizične sposobnosti, kot sta na primer hitrost premikanja in moč dvigovanja. Vse jasneje pa postaja, da bomo te omejitve lahko postopoma odpravljali onkraj naših bioloških danosti. To bo mogoče doseči s pomočjo različnih področij znanosti, med drugim z genetiko in biomehatroniko. Slednja se ukvarja z integracijo mehaničnih in elektronskih elementov s človeškim telesom, v splošnejšem smislu pa tudi z integracijo z drugimi biološkimi komponentami. Pri razvoju tehnologij, ki bodo to omogočale, se bomo med drugim srečali tudi z mnogimi novimi etičnimi vprašanji.

  DALJINSKO OGREVANJE

  Jernej Böhm

  Že kar nekaj desetletij ogrevanje večjih naselij poteka daljinsko: toplotna energija se od mesta priprave po vročevodu ali parovodu dobavlja velikemu številu odjemalcev, pri čemer proizvajalec (toplarna) poskrbi za učinkovito izrabo goriva ob čim sprejemljivejši obremenitvi okolja. Tehnologija daljinskega ogrevanja (v nadaljevanju DO) pozna dva glavna ogrevalna medija, vročo vodo in paro. Energenti so različni: v zadnjih letih prevladuje zemeljski plin v kombinaciji z lahkimi kurilnimi olji kot sekundarnim gorivom, marsikje pa kurijo tudi premog. Nikjer ne stavijo le na eno samo toplarno in že povprečen sistem sestavlja več neodvisnih virov, ki se med seboj dopolnjujejo. Kadar pa je vir en sam, ga sestavlja več enot.
  Prednosti vročevodnih sistemov so številne: distribucijsko omrežje je lahko precej daljše; zaradi nižjih temperatur medija so toplotne izgube sprejemljivejše (pod 10 %); ugodnejše so tudi tlačne razmere; vzdrževanje in upravljanje, predvsem prilaganje trenutnim vremenskim razmeram, so enostavnejši in učinkovitejši, poleg tega pa tudi varnejši in udobnejši.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 160 let periskopa
  Lara Kobal
  Pozitronska emisijska tomografija (PET)
  Damir Žniderič
  Oculus Rift in popolna virtualna zatopljenost
  Jernej Böhm
  Daljinsko ogrevanje
  Peter Zidar
  Transhumanizem Joc Triglav Zgodovina topografskih izmer habsburške monarhije (1. del)
  Jošt Razinger
  Ali bo formula E izpodrinila formulo 1?
  Andrej Kranjc
  Kras ob reki Li
  Abecedno vsebinsko kazalo ŽIT 2014
  Matjaž Gams
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Obletnica
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE december 2014

  Leto izida2014
  PodročjaLetnik 2014

  Sorodne knjige

  Array