Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 2_februar 2014

  Življenje in tehnika 2/14

  letnik LXV, februar 2014

  Redna cena: 4,20 €

  ZIMSKO SPANJE V VESOLJU

  Peter Zidar

  Pri ameriški vesoljski agenciji NASA so začeli resneje proučevati možnost, da bi bili astronavti na dolgih vesoljskih odpravah v stanju nekakšnega zimskega spanja (hibernacije), ki bi lahko trajalo nekaj mesecev ali celo let. S tem bi znatno poenostavili in pocenili dolgotrajne vesoljske odprave ter jih naredili psihološko znosnejše in varnejše. Mnenje raziskovalcev, ki se ukvarjajo s hibernacijo, je, da gre za tehnologijo, ki ni v neki nedosegljivi prihodnosti, ampak nam jo bo najverjetneje že v naslednjih dveh desetletjih uspelo toliko razviti, da bo uporabna. Mnogo dela bi lahko opravili že veliko prej; med drugim bi bili zelo zanimivi in uporabni poskusi s hipotermijo na Mednarodni vesoljski postaji, ki bi jih lahko začeli izvajati kadar koli.

  DIGITALNI VODNI TISK

  Urška Lah

  Digitalni vodni tisk je tehnika, ki omogoča zaščito pravic intelektualne lastnine, predstavitev lastništva in preverjanje uničenja. To so v zadnjem desetletju pomembne zahteve, saj pri multimedijskih vsebinah vse pogosteje prihaja do ponarejanja, piratstva in goljufij. Vidni vodni tisk je običajno jasno viden logotip določene oznake. Pogosto ga najdemo na digitalnih obrazcih v obliki PDF, ki jih ponujajo nekatere ustanove. Agencije za trženje uporabljajo algoritme za merjenje dolžine trajanja oglasnih sporočil na televiziji. Menijo, da je cena ene sekunde reklamnega oglasa malo bogastvo za čas trajanja nekega velikega športnega dogodka in da je zelo pomembno imeti podatek o tem, kako dolgo traja oglasno sporočilo. Vodni tisk je tako vstavljen v vsebino oglasnega materiala, dekoder pa mora odkriti vodni tisk in določa čas trajanja oglasa na televiziji ali radiu.

  NA ROBOTIZIRANI KMETIJI

  Vital Sever

  Raziskave kažejo, da bo leta 2050 svet potreboval dvakrat več hrane kot danes. A kako jo zagotoviti? Največje obdelovalne površine v Evropi in ZDA merijo na tisoče hektarov, zato je za učinkovito kmetovanje potrebna tudi visoka stopnja avtomatizacije. Na poljih lahko zato že kaj kmalu pričakujemo robotizirane naprave, ki bodo prepoznavale posamezne sadike ter jih hranile z natančno odmerjenimi količinami gnojila in vode. Drugi roboti bodo prepoznavali plevel in ga uničevali z mikrokapljicami kemičnega sredstva, s plamenom gorilnika ali z žarkom laserja. Tretja vrsta robotov bo prepoznavala ter obirala ravno prav zrelo sadje in zelenjavo ...
  Uporaba robotov bi v resnici lahko privedla do velikih sprememb pri kmetijskih opravilih, v sestavi in kakovosti zemlje ter porabi energije in količini ogljikovega dioksida, ki jo proizvaja kmetijska dejavnost. Zmanjšali bi tudi onesnaževanje in čezmerno porabo vode.ih kock, sta se sredi 90. let prejšnjega stoletja domislila Robert Twigs z univerze Stanford v Kaliforniji in Jordi Puig-Suari s kalifornijske državne politehnične univerze San Luis Obispo. Raziskovalca sta ocenjevala, da napredek v miniaturizaciji mikroelektronike pomeni, da bi bili sateliti, ki bi se jih znanstvenikom še vedno splačalo izstreljevati v vesolje, lahko veliko manjši od današnjih. S standardizacijo dimenzij in nekaterih sestavnih delov bi bilo mogoče satelite izdelovati hitro, poceni in prilagodljivo. Leta 2000 sta objavila predstavitev svoje zamisli satelita s stranico 10 cm in težo 1,33 kg. Če bi bili instrumenti za odpravo preveliki, bi lahko sestavili dve ali več takšnih kock v večji satelit. Prvi CubeSat so izstrelili leta 2003, do danes pa mu jih je sledilo še okoli 100. Z njimi znanstveniki preizkušajo delovanje različnih komponent in ocenjujejo preživetje mikrobov v vesolju ter izvajajo meritve v višjih plasteh ozračja.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 120 LET PARNE LOKOMOTIVE
  Peter Zidar
  ZIMSKO SPANJE V VESOLJU
  Urška Lah
  DIGITALNI VODNI TISK
  Vital Sever
  NA ROBOTIZIRANI KMETIJI
  Jure Miljević
  BREZ GORIVA
  Karin Ljubič, Iztok Fister ml.
  DNK KOT NOSILEC INFORMACIJ
  Peter Gajšek
  NOVA KARTA OBREMENJENOSTI OKOLJA Z ELEKTROMAGNETNIMI SEVANJI
  Veronika Sorokin
  ZGODOVINA LONDONSKEGA TRANSPORTA
  Stanislav Južnič
  KJE SE JE TESLA UČIL ELEKTROTEHNIKE
  Caroline M. Yoachim
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: PO POTRESU
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE: MAREC 2014

  Leto izida2014
  PodročjaLetnik 2014

  Sorodne knjige

  Array