Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 3_marec 2014

  Življenje in tehnika 3/14

  letnik LXV, marec 2014

  Redna cena: 4,20 €

  ROBOTI V MEDICINI

  Primož Glavač

  Medicina je veda, ki se ukvarja s preprečevanjem in zdravljenjem bolezni ter povrnitvijo zdravja ljudem. Zdravniki si pri svojem delu pomagajo z različnimi metodami in pripomočki, med katerimi so zadnjih trideset let vse pogostejši tudi roboti. V medicini si z njimi pomagajo pri določanju bolezni, kjer z odlično ponovljivostjo poskrbijo za objektivnost; v kirurgiji operaterjem z izredno natančnostjo omogočajo hitreje opraviti posege in zmanjšujejo nevarnost posegov; v rehabilitaciji bolnikom olajšajo in pospešijo okrevanje, v obliki protez in eksoskeletov pa osebam z izgubljeno okončino ali funkcijo okončine povrnejo samostojnost in omogočijo ponovno opravljanje vsakodnevnih aktivnosti.

  DIGITALNA FIZIKA

  Peter Zidar

  Ob napredku sodobnih računalniških simulacij, ki potekajo v različnih superračunalnikih, vse pogosteje pa tudi v običajnejših namiznih računalnikih, se lahko upravičeno vprašamo, ali ni morda tudi naše celotno vesolje pravzaprav le obsežna računalniška simulacija. Digitalna fizika temelji na domnevi, da je naše celotno vesolje simulacija v velikanskem digitalnem računalniku in da temelj naše resničnosti nista energija in snov, temveč informacija. Prostor v našem vesolju v tem primeru torej ni zvezen, temveč je razdeljen na koščke, ki so tako majhni, da dajejo vtis zveznosti in v prostoru sestavljajo nekakšno mrežo. Vprašanje, ki se nam ob tem zastavlja, pa je, kako navezati stik z bitji, ki poganjajo simulacijo, znotraj katere (morda) smo, in kako jim sporočiti, naj nikar ne ugasnejo svojega računalnika.

  PUŠKE BRATOV MAUSER

  Tomaž Lazar

  Slavne mavzerice skorajda ni treba posebej predstavljati. Povsod, kjer so jo uporabljali v vojaški oborožitvi, velja za pravo legendo. Slovenci smo jo prvič pobliže spoznali po koncu prve svetovne vojne, ko je postala standardno pehotno orožje Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Ker je med drugo svetovno vojno dokazala svojo pregovorno zanesljivost, jo je 'posvojila' tudi vojska socialistične Jugoslavije. Marsikateri bralec se je gotovo spominja iz srednješolskih klopi, ko jo je prvič potežkal pri pouku obrambe in zaščite, med osamosvojitveno vojno leta 1991 pa smo jo lahko videli v rokah pripadnikov Teritorialne obrambe. Brez dvoma vse prej kot zanemarljiv dosežek za puško, ki je nastala ob koncu 19. stoletja!

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE 130 LET PARNE TURBINE
  Primož Glavač
  ROBOTI V MEDICINI
  Tine Golež
  KDAJ ODPELJE VLAK?
  Peter Zidar
  DIGITALNA FIZIKA
  Jernej Horvat
  NOVA REVOLUCIJA PO PAMETNIH TELEFONIH IN TABLICAH
  Jošt Razinger
  DIPLODOK – PET SKRIVNOSTI GIGANTIZMA
  Tomaž Lazar
  PUŠKE BRATOV MAUSER
  Jurij Dobravec
  DOLOČEVANJE VRST V NARAVI Z DIGITALNIMI PRIPOMOČKI
  Dejan Štebih, Jana Žel
  DIGITALNA VERIŽNA REAKCIJA S POLIMERAZO
  Matjaž Gams
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: KRASNI NOVI SVET
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE: APRIL 2014

  Leto izida2014
  PodročjaLetnik 2014

  Sorodne knjige

  Array