Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 4_april 2014

  Življenje in tehnika 4/14

  letnik LXV, april 2014

  Redna cena: 4,20 €

  MAJHNI LETEČI POMOČNIKI

  Peter Zidar

  Področje civilnih brezpilotnih zračnih plovil (angl. drones), predvsem kvadrikopterjev (s štirimi rotorji) in oktokopterjev (z osmimi rotorji), se v zadnjem času pospešeno razvija. Njihova množična uporaba bi lahko v temeljih spremenila svet, kot ga poznamo danes. Na prvi pogled so daljinsko upravljani modeli helikopterjev in njihovi 'sorodniki' z večjim številom rotorjev le nedolžne igrače, s katerimi si mladi tehnični zanesenjaki krajšajo čas. A ker so po zaslugi izpopolnjenega sistema upravljanja in elektronskih senzorjev v zraku zelo stabilni in jih je lahko upravljati, postajajo vse uporabnejši, zaradi vedno večje priljubljenosti pa tudi cenejši. Uporaba več rotorjev je odpravila nekaj tehničnih težav, povezanih s konstrukcijo običajnih helikopterjev. Predvsem ni več potrebe po repnem rotorju, ki nič ne prispeva k dvižnim silam in zato zmanjšuje učinkovitost leta. Prednost novejših konstrukcij je tudi v krajših elisah rotorjev, ki jih je zato lažje izdelati. Sodobni kvadrikopterji tako niso več le preproste plastične igrače, ampak povsem resne naprave, ki v zraku lahko opravljajo številne naloge.

  PASTI SODOBNIH INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ

  Nataša Sedlar

  Poleg številnih prednosti, ki jih prinašajo nove informacijsko-komunikacijske tehnologije, številne raziskave kažejo tudi na njihove negativne strani -- informacijsko preobremenjenost (angl. information overload) in negativne učinke opravljanja več nalog hkrati (angl. multitasking). Dejstvo, da imajo naši možgani omejene zmogljivosti, sicer lahko obidemo in še naprej enako kot doslej opravljamo svoje delo, vendar bomo manj učinkoviti in bolj obremenjeni. S poznavanjem zakonitosti delovanja naših možganov pa si lahko delovni proces priredimo tako, da bomo kar najbolj izkoristili svoje sposobnosti. Opravljanje zgolj ene izmed nalog hkrati ter zagotavljanje časa, ko ne prejemamo novih informacij, sta že prva koraka na poti k temu.

  VESOLJE3

  Vital Sever

  CubeSatov, majhnih satelitskih kock, sta se sredi 90. let prejšnjega stoletja domislila Robert Twigs z univerze Stanford v Kaliforniji in Jordi Puig-Suari s kalifornijske državne politehnične univerze San Luis Obispo. Raziskovalca sta ocenjevala, da napredek v miniaturizaciji mikroelektronike pomeni, da bi bili sateliti, ki bi se jih znanstvenikom še vedno splačalo izstreljevati v vesolje, lahko veliko manjši od današnjih. S standardizacijo dimenzij in nekaterih sestavnih delov bi bilo mogoče satelite izdelovati hitro, poceni in prilagodljivo. Leta 2000 sta objavila predstavitev svoje zamisli satelita s stranico 10 cm in težo 1,33 kg. Če bi bili instrumenti za odpravo preveliki, bi lahko sestavili dve ali več takšnih kock v večji satelit. Prvi CubeSat so izstrelili leta 2003, do danes pa mu jih je sledilo še okoli 100. Z njimi znanstveniki preizkušajo delovanje različnih komponent in ocenjujejo preživetje mikrobov v vesolju ter izvajajo meritve v višjih plasteh ozračja.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE 100 LET TANKA
  Nataša Sedlar
  PASTI SODOBNIH INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ
  Peter Zidar
  MAJHNI LETEČI POMOČNIKI
  Matej Frece
  KRATKA ZGODOVINA UPORABE PRSTNIH ODTISOV (1. del)
  Jernej Horvat
  ZDRAVJE BO V PRIHODNOSTI KOT VREME; MOŽNO GA BO NAPOVEDATI Vital Sever
  VESOLJE3
  Lara Kobal
  SODOBNA METODA (LA-ICP-MS) V FORENZIKI
  Stanislav Južnič
  DVA BARONA IN NJUNA BALONA
  Igor Fabjan
  LONDONSKI TAKSI V NOVEM TISOČLETJU
  Eric Brown
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: DRŽAVNA SKRIVNOST
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE: MAJ 2014

  Leto izida2014
  PodročjaLetnik 2014

  Sorodne knjige

  Array