Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 5_maj 2014

  Življenje in tehnika 5/14

  letnik LXV, maj 2014

  Redna cena: 4,20 €

  ZGODOVINSKI RAZVOJ VOJAŠKEGA MASKIRANJA

  Damir Žniderič

  V preteklosti so bili zaradi pripadnosti in s tem povezanega lažjega medsebojnega prepoznavanja sprtih strani v vojaških spopadih v uporabi zastave, prapori in uniforme vidnejših barv, danes pa je zaradi strelnega orožja in naprednih bojnih sistemov poudarek – ravno nasprotno – na čim učinkovitejšem skrivanju in maskiranju oz. stapljanju z okoljem. Sama ideja maskiranja sicer temelji predvsem na spremembi, zakrivanju obrisa predmeta – sploh če gre za pravilne oblike, ki jih v naravi ni. Vključuje tudi uporabo lažnih vab, kot so makete vozil in stavb ter položajev, katerih namen je zavesti sovražnika in ga odvrniti od pravih objektov.
  Nadaljnji razvoj sistemov maskiranja in maskirnih vzorcev za vojaške uniforme bo šel v smeri t. i. digitalnih vzorcev (kot so UCP in MARPAT ter kanadski CADPAT). Njihova glavna značilnost je, da je medsebojna postavitev posameznih oglatih polj, ki spominjajo na slikovne elemente (piksle) na zaslonih, načrtovan računalniško.

  ŽIVALI KOT PIONIRJI OSVAJANJA BLIŽNJEGA VESOLJA

  Jurij Dobravec

  Človek je od nekdaj opazoval zvezde na nebu. Spraševal se je, ali tudi na kateri od njih obstajajo živa bitja kot na Zemlji, in sanjal, da bi se odpravil na pot po širnem vesolju. A preden je Jurij Gagarin leta 1961 kot prvi človek poletel v orbito, so pri raziskavah pomembno vlogo odigrale živali. Ob tem večina ljudi seveda najprej pomisli na rusko psičko Lajko, ki je prava legenda, vendar se na seznamih živalskih popotnikov v vesolje pojavlja še več sto drugih vrst z imeni ali brez njih. Največ je seveda opic, miši in psov, poleg teh pa še zajci, žuželke, pajkovci ter celo deževniki, žabe in ribe.
  Poskusni raziskovalni poleti vesoljskih velesil so pokazali, da toplokrvno bitje lahko preživi razmere, ki vladajo v bližnjem vesolju. Ob tem je treba poudariti, da je delo z živalmi že kmalu po začetku omenjenih projektov spodbudilo tudi razmišljanja o etični plati tega početja.

  Z APTAMERAMI NA LOV ZA CELICAMI

  Mateja Delač

  Biokemija nam je ponudila novo orodje, s katerim se lahko odpravimo na lov za biološkimi molekulami in celicami. To so t. i. aptamere (prilegajoči se delci), ki so sestavljene iz nekaj desetin enot aminokislin oz. nukleotidov in so lahko povsem specifične za izbrano tarčo.
  Že od 60. let prejšnjega stoletja, ko se je začelo obdobje razvoja genskega inženiringa in molekularne biologije, je znano, da se nekatere beljakovine (proteini in oligonukleotidna zaporedja) tesno vežejo med seboj. Tako sinteza funkcionalnih proteinov v celici ne bi bila mogoča, če se transkripcijski faktorji (proteini, ki uravnavajo prepisovanje) ne bi specifično vezali na ustrezno zaporedje na deoksiribonukleinsko kislino (DNK). Tudi s proučevanjem interakcij med virusi in njihovimi gostitelji so bile odkrite nove oblike vpliva nukleinskih kislin na delovanje proteinov. V biološkem svetu se povezovanja med oligonukleotidi in proteini dogajajo ves čas, te interakcije pa se danes uporabljajo v razvoju novih bioloških metod za pridobivanje, načrtovanje in možno klinično uporabo nove skupine zdravil – bioloških terapevtikov.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 50 LET SINTETIZATORJA ZVOKA
  Karin Ljubič, Iztok Fister ml.
  NARAVA KOT NAVDIH RAČUNALNIŠTVU
  Matej Frece
  KRATKA ZGODOVINA UPORABE PRSTNIH ODTISOV (2. del)
  Peter Zidar
  MOBILNA OMREŽJA PRIHODNOSTI
  Damir Žniderič
  ZGODOVINSKI RAZVOJ VOJAŠKEGA MASKIRANJA
  Jurij Dobravec
  ŽIVALI KOT PIONIRJI OSVAJANJA BLIŽNJEGA VESOLJA
  Rasto Snoj
  PLANETARIJI – BLIŽNJICE V VESOLJE
  Mateja Delač
  Z APTAMERAMI NA LOV ZA CELICAMI
  Bogomir Remškar
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: LOVEC NA POTENCIALE
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE: JUNIJ 2014

  Leto izida2014
  PodročjaLetnik 2014

  Sorodne knjige

  Array