Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 6_junij 2014

  Življenje in tehnika 6/14

  letnik LXV, junij 2014

  Redna cena: 4,20 €

  POSEBNI UČINKI V FILMU TRANSFORMERJI 4

  Peter Zidar

  V slovenske kinematografe prihaja že 4. del priljubljene serije filmov o velikanskih robotih, ki lahko spreminjajo svojo obliko --Transformerji: Doba izumrtja (orig. Transformers: Age of Extinction). Ena ključnih digitalnih tehnologij, ki se vse bolj uveljavlja v sodobnih filmih, je sledenje gibanju (angl. motion tracking). Z njeno pomočjo lahko iz videoposnetkov pridobijo informacijo o tem, kako se je kamera med snemanjem premikala skozi trirazsežni prostor glede na okolico ter kako se je spreminjal trirazsežni položaj teles, vozil in igralcev glede na položaj kamere v prostoru. To je pomembno zato, da se računalniško dodana trirazsežna telesa premikajo v skladu z okolico in predmeti na posnetku. Včasih sicer zadostuje že razmeroma preprosto dvorazsežno sledenje gibanju, ki zagotovi, da se računalniško dodani učinek premika skupaj s predmeti na posnetku, vendar v sodobnih filmih to največkrat ni več dovolj. Presenetljivo je, da za uporabo tehnologije sledenja gibanja pravzaprav ne potrebujemo drage programske opreme. Dosežemo ga lahko že z brezplačnim odprtokodnim trirazsežnim urejevalnikom Blender.

  KOMUNICIRANJE V DOBI TEHNOLOŠKEGA NAPREDKA

  Jernej Horvat

  Način komunikacije se je s pojavom pametnih telefonov korenito spremenil. Pošiljanje klasičnih SMS-sporočil in opravljanje klicev prek mobilnega omrežja nadomeščajo ponudniki spletnih storitev. V ospredje prihajajo nova podjetja, ki uporabnikom ponujajo nove oblike izražanja in predvsem brezplačno komunikacijo, neodvisno od mobilnih operaterjev. Pametni telefoni danes pomenijo komunikacijsko središče posameznika z njegovim okoljem. Družina, prijatelji in sodelavci so večinoma dosegljivi izključno prek mobilnih telefonov. Zaradi svoje osrednje vloge pri načinu komunikacije z okoljem so pametni telefoni tudi glavni pobudnik sprememb, ki potekajo na tem področju. Namesto klasičnih SMS-sporočil in klicev prek mobilnih omrežij smo uporabniki dobili na voljo alternativne ponudnike, ki svoje storitve ponujajo prek spleta in – kar je še največja sprememba – to večinoma celo brezplačno. Ponudniki spletnih komunikacijskih storitev so zato začeli rasti kot gobe po dežju in na trgu naleteli na izjemno veliko priljubljenost.

  TISOČLETJA ČLOVEKOVEGA SOŽITJA S KVASOVKAMI

  Živko Jug

  Ljudje pijemo vino, pivo, mošt, žgane pijače ... fermentirane izdelke skoraj vsega, kar lahko spremenimo v alkohol. Razlog za privlačnost te strupene snovi, ki povzroča toliko gorja in težav, je nekoliko skrivnosten. Morda zadostuje, da ugotovimo, da pijemo zato, da bi se dobro počutili. Vendar nekateri biologi zatrjujejo, da je za razumevanje naše naklonjenosti do alkohola potrebna širša evolucijska razlaga. Zgodba alkohola je zgodba o tesnem odnosu med živimi bitji in kvasovkami, ki se je začel pred milijoni let in traja še danes. Radi se imamo za glavne zvezde te drame, vendar so v resnici daleč pomembnejše igralke v njej prav kvasovke. Naš odnos do njih je namreč simbiotične narave: gre za partnerstvo, ki koristi obema stranema, ravnotežje moči pa se nenehno spreminja. Zaradi dolgega odnosa med ljudmi in kvasovkami ni presenetljivo, da sta obe vrsti vplivali na evolucijo druga druge. Ta proces še vedno poteka. Simbiotični odnos pa ni povsem preprost; stroški in koristi za eno in drugo stran se namreč s časom in okoliščinami spreminjajo.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 50 let plazemskega zaslona
  Peter Zidar
  Posebni učinki v filmu Transformerji 4
  Jernej Horvat
  Komuniciranje v dobi tehnološkega napredka
  Vital Sever
  Ogrevanje na lesno biomaso
  Jošt Razinger
  Sončna elektrarna Ivanpah -- uspeh ali polomija? Živko Jug
  Tisočletja človekovega sožitja s kvasovkami
  Tomi Mlinar
  Širokopasovne telekomunikacije
  Daša Janeš
  Bakteriofagno zdravljenje
  Damir Žniderič
  Nedavna odkritja novih živalskih vrst
  Manca Pavlič
  LITERATURA
  Alex Shvartsman
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: BRAZGOTINE ČASA
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE: JULIJ 2014

   

  Leto izida2014
  PodročjaLetnik 2014

  Sorodne knjige

  Array