Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 7-8_julij-avgust 2014

  Življenje in tehnika 7-8/14

  letnik LXV, julij-avgust 2014

  Redna cena: 8,40 €

  TRIRAZSEŽNO SKENIRANJE

  Peter Zidar

  Raziskovalci na švicarski zvezni tehniški visoki šoli eth (nem. Eidgenössische Technische Hochschule) s sedežem v Zürichu so razvili mobilno aplikacijo, s katero lahko uporabniki zajamejo trirazsežno obliko predmetov v visoki ločljivosti. Pri tem izkoriščajo v mobilne telefone vgrajene videokamere in senzorje gibanja. Aplikacija rezultat skeniranja sproti prikazuje na zaslonu mobilnega telefona.
  Rezultat je presenetljivo natančen, aplikacija sama pa je preprosta za uporabo. Uporabnik mora le podržati mobilni telefon pred predmetom ali telesom, ki ga skenira, in mobilnik rahlo premikati naokoli. Ob tem aplikacija sproti dodaja manjkajoče točke v trirazsežnem modelu skeniranega telesa.
  Sprotni prikaz zajetega trirazsežnega modela je za uporabnika pomemben, saj mu omogoča sprotno preverjanje njegove celote. Pogosto se namreč zgodi, da med skeniranjem pozabimo zajeti del telesa, ki potem v trirazsežnem modelu manjka in ga je treba ročno vnesti s pomočjo ustrezne programske opreme.

  GOTOVINA SE POSLAVLJA

  Jernej Horvat

  Ključna slabost kreditnih kartic je njihova nezmožnost, da bi nadomestile gotovino. Ne glede na to, da se uporabljajo že več kot pol stoletja, pomenijo zgolj še en dodatek, ki ga uporabljamo poleg gotovine. Druga težava je, da povprečni slovenski uporabnik nima samo ene, ampak praviloma več kartic. Vsaka banka ima namreč svojo in s tem (ob upoštevanju različnih kartic ugodnosti pri posameznih podjetjih) povečuje gnečo v naših denarnicah. Toda čeprav je bilo pri nas ob koncu leta 2012 v uporabi več kot 4 milijone kreditnih in debetnih kartic, je povprečen slovenski uporabnik z njimi opravil zgolj 72 nakupov. Ta podatek najbolje potrjuje, da kartice niso in ne bodo nadomestile plačevanja z gotovino. Glede tega očitno vsi čakamo na primernejšo alternativo, ki je -- vsaj kot kaže trenutni tehnološki razvoj – povezana s pametnimi telefoni.
  Dejstvo je, da mobilna industrija doživlja izjemen razcvet. Pametni telefoni so postali standardna oprema slehernega posameznika in samo v Sloveniji so presegli 50-odstotni tržni delež med vsemi mobilnimi telefoni. S povprečno življenjsko dobo telefona, ki je za zdaj ocenjena na dve leti, bomo v kratkem vsi uporabljali zgolj le še pametne telefone. Ob tem gre za izjemno zmogljive računalnike, ki so nenehno povezani s spletom in uporabnike spremljajo dobesedno na vsakem koraku. In prav s tem so izpolnjeni tudi vsi pogoji za uporabo pametnega telefona kot plačilnega sredstva.

  PARNIKI Z EVROPSKIH JEZER

  Igor Fabjan

  Iznajdba parnega stroja v 18. stoletju je privedla tudi do razvoja ladijskega prometa. V nekaj desetletjih so začele pluti ladje s parnimi stroji na les ali premog. Parnike so poganjala vodna kolesa, vgrajena ob strani trupa, na sredini ali zadaj, dolgo pa so jim pri tem pomagala še jadra. Z izumom ladijskega vijaka so začeli parniki prevladovati na morju, do današnjih dni pa so se ohranili predvsem na velikih jezerih. Pri segrevanju parnih kotlov so les oziroma premog večinoma nadomestili z dizelskim gorivom, sicer pa se ladje niso veliko spremenile.
  Po številnih neuspešnih poskusih je leta 1807 v ZDA začel voziti prvi komercialno uspešni parnik, ki je povezoval New York in Albany. Bočni vodni kolesi je poganjal parni stroj Boulton and Watt, s katerim je plovilo doseglo povprečno hitrost 8 km/h, pri tem pa so mu bila v pomoč še jadra. Samo pet let pozneje je tudi v Evropi začel voziti prvi komercialno uspešen potniški parnik. Zasnoval ga je škotski inženir Henry Bell, imenoval se je Comet, vozil pa je ob zahodni obali Škotske in po reki Clyde. Leta 1816 so splavili prvi parnik na enem izmed največjih britanskih jezer, Loch Lomond.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 180 let hladilnika
  Peter Zidar
  Trirazsežno skeniranje
  Jernej Horvat
  Gotovina se poslavlja
  Blaž Dobravec
  40 let Rubikove kocke
  Igor Fabjan
  Parniki z evropskih jezer
  Damir Žniderič
  Simbioza življenja in tehnike
  Bojan Beškovnik
  Pametne palete s tehnologijo RFID
  Kristijan Skok
  Terapija s konji
  Scott C. Mikula
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Časovni goljufi
  Urška Pajer
  EFEMERIDE: AVGUST in SEPTEMBER 2014
  Aram Karalič
  SPLETARNA

  Leto izida2014
  PodročjaLetnik 2014

  Sorodne knjige

  Array