Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 9_september 2014

  Življenje in tehnika 9/14

  letnik LXV, september 2014

  Redna cena: 4,20 €

  SMRTONOSNA TIŠINA

  Damir Žniderič

  Človek je vse od trenutka, ko je izdelal prvo orodje, iskal načine, kako izboljšati njegovo uporabnost. Enako velja za orožje, ki ga že kmalu ni uporabljal samo za lov, temveč tudi za medsebojno obračunavanje. Lok, sulica in meč so bili skoraj neslišni, zato pa je delovanje poznejših orožij, ki večinoma temeljijo na uporabi smodnika, toliko hrupnejše -- kar seveda nikakor ni zaželeno. Strelno orožje je uporabno v domala vseh okoliščinah, v katerih se znajde vojak, z izjemo primerov, ko bi streli lahko brez potrebe vzbudili pozornost nasprotnika. Takrat pride prav priprava, ki učinkovito zmanjša glasnost poka in jo je mogoče uporabiti na vsakem orožju (včasih je potrebna ustrezna prilagoditev). To je valjasto oblikovani dušilec, ki se ga pritrdi na konec cevi (obstajajo tudi integrirane izvedbe). Pogosto jih lahko vidimo v akcijskih filmih in nekaterih računalniških igrah, manj pa na orožju vojakov, saj jih uporabljajo predvsem pripadniki posebnih enot in agenti tajnih oz. obveščevalnih služb. Dušilci pri športnem streljanju lahko nadomestijo uporabo glušnikov, vendar pa ta možnost zaradi zakonodaje, ki je od države do države različna, ni dosegljiva vsem strelcem.

  ALTERNATIVNA RESNIČNOST

  Jernej Horvat

  Ogledi tujih galerij ali muzejev, srečevanje z znanimi osebami, vožnje s sanjskimi avtomobili in še mnogo drugega, kar si bomo zaželeli, nam bo že kmalu na voljo v povsem novi obliki navidezne resničnosti. Ker bo vključen tudi Googlov projekt Street View, se bomo kar iz domačega fotelja lahko sprehodili po poljubnem večjem mestu na svetu ali si ogledali zanimivejše turistične posebnosti.
  Svetovni mediji so na pojav navidezne resničnosti postali pozornejši marca 2014, ko so predstavniki družbene spletne strani Facebook sporočili, da so za 1,2 milijarde EUR kupili podjetje Oculus VR in z njim seveda celotno ekipo razvojnikov očal Oculus Rift. Za ta korak so se odločili, ker v navidezni resničnosti vidijo naslednji pomembni mejnik v računalništvu. S tem se že ozirajo v čas po mobilni revoluciji, v kateri smo zdaj. Vsekakor si lahko zamislimo možne oblike uporabe očal za namen nove izkušnje na družabnem omrežju. Namesto sedanjega komuniciranja prek zaslonov različnih velikosti bomo z navideznimi očali lahko ustvarjali navidezna srečanja, kjer se bodo prijatelji pogovarjali in izmenjevali mnenja 'iz oči v oči'. Takšna izkušnja bo neprimerno pristnejša in resničnejša od današnje prek družabnih omrežij. Stvar preteklosti bi lahko bile tudi drage vstopnice za dogodke, kot je na primer finalna tekma na svetovnem nogometnem prvenstvu. Namesto gneče in prerivanja na stadionih bi lahko uporabniki s pomočjo očal spremljali tekmo s sedeža z najboljšim razgledom na igrišče.

  RESTAVRIRANJE VELIKEGA MOZAIKA IZ RIMSKE EMONE

  Bernarda Županek, Matjaž Bizjak, Martina Lesar Kikelj, Sabina Kramar, Maja Gutman, Katarina Toman Kracina, Katarina Žagar

  V letih 1996--1997 je bil med arheološkimi raziskavami na območju ob Slovenski, Aškerčevi in Zoisovi cesti v Ljubljani, predvidenem za gradnjo nove Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), odkrit rimski mozaik velikih dimenzij. Nastal je v drugi polovici 4. stoletja, ima obliko preproge, katere osrednjo ploskev obrobljata bel in črn okvir. Osrednja ploskev kaže mrežo diagonalno postavljenih črno-rdeče-belo nazobčanih kvadratov z geometričnimi rdeče-črnimi rozetami na sredini kvadratov. Včasih je krasil tla zgodnjekrščanske hale (lat. aula primitiva) v emonski insuli XIII, tj. med današnjo Aškerčevo in Slovensko cesto, ki je merila 5,60 × 9,60 metra. Ker so bila z mozaikom prekrita celotna tla, je bil velik skoraj 54 m2, do zadnjih arheoloških izkopavanj pa se je ohranila približno tretjina izvirne velikosti.
  Mozaik je bil v letih 2013--2014 v dolgotrajnem in zahtevnem postopku restavriran in znova sestavljen, pri čemer so bile uporabljene nekatere nove konservatorsko-restavratorske rešitve. Do konca maja 2015 bo skupaj s stensko poslikavo in teraco tlakom z območja načrtovane nove zgradbe NUK na ogled na razstavi Emona: mesto v imperiju v Mestnem muzeju Ljubljana. Strokovnjaki si želijo, da bi bili ti in še nekateri drugi reprezentativni predmeti s tega najdišča nekoč predstavljeni v za ta namen ustrezno opremljenih prostorih načrtovanega novega slovenskega hrama kulture kot del njegove umetniške opreme.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 20 let dvokolesnika
  Nataša Sedlar
  Internet in zasebnost
  Damir Žniderič
  Smrtonosna tišina
  Jurij Dobravec
  Kometi in življenje na Zemlji
  Jernej Horvat
  Alternativna resničnost
  Bernarda Županek, Matjaž Bizjak, Martina Lesar Kikelj, Sabina Kramar,
  Maja Gutman, Katarina Toman Kracina, Katarina Žagar
  Restavriranje velikega mozaika iz rimske dobe
  Berislav Kržič
  Novosti iz mezozoika
  Stanislav Južnič
  Idrija – zibelka slovenske tehnike
  Eric Brown
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Tujska desetina
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE: oktober 2014

  Leto izida2014
  PodročjaLetnik 2014

  Sorodne knjige

  Array