Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 1_januar 2015

  Življenje in tehnika 1/15

  letnik LXVI, januar 2015

  Redna cena: 4,20 €

  BIOLOŠKI (NE)NADZOR

  Damir Žniderič

  Danes skorajda ni države na svetu, katere naravno ali urbano okolje ne bi dajalo življenjskega prostora kakšni tuji rastlinski ali živalski vrsti, ki je bila še nedavno tako za prebivalstvo kot lokalno živalstvo in rastlinstvo popolna neznanka, potem pa se je namnožila čez vse meje. Najbolj razvpit primer so eksotični hišni ljubljenčki, kot so na primer kače in kuščarji, ki jih njihovi nevestni lastniki -- potem ko se jih naveličajo ali ko postane njihovo vzdrževanje predrago -- meni nič, tebi nič preprosto spustijo v naravo. Glede na to, da imamo pri nas celinsko in ne tropsko podnebje, kot je v domovini večine teh živali, le redko katera preživi zimo. So pa med njimi seveda tudi odpornejše in prilagodljivejše vrste, ki se razmeroma hitro privadijo novemu okolju.

  MEHANSKA PODPORA PREKATA ALI UMETNO DELNO SRCE

  Aleksandar Gavrić

  Razvoj popolnega umetnega srca se je začel v 60. letih prejšnjega stoletja, vendar že razviti modeli niso primerni za splošno uporabo. Zato pa so širšemu krogu bolnikov v zadnjih letih postale dostopnejše črpalke za podporo levega prekata, s katerimi ti lahko čakajo na novo srce tudi več kot eno leto.
  Čeprav so prvo srce presadili že leta 1967, zdaj vsako leto dočaka nov organ manj kot 4000 bolnikov z napredovalim srčnim popuščanjem po vsem svetu. Prav pomanjkanje organov za presaditev in veliko število bolnikov, ki niso primerni za takšen zahteven poseg, sta botrovala razvoju mehanskih naprav, ki bodisi nadomestijo ali vsaj podprejo črpalno funkcijo srca. V tem članku so predstavljene črpalke za kratkotrajno in dolgotrajno podporo levega prekata, poleg tega pa tudi glavne indikacije in kontraindikacije ter zapleti pri zdravljenju.

  SVET TIRNIH VZPENJAČ

  Besedilo in fotografije: Igor Fabjan

  Tirne vzpenjače imenujemo vagone na tirih, ki brez lastnega pogona premagujejo strmine. Najpogosteje gre za dva vagona, ki sta prek sistema škripčevja povezana z vlečno vrvjo (jeklenico) tako, da spuščajoči se vagon s svojo težo hkrati dviguje vzpenjajoči se vagon. Brezhibno dvigovanje in spuščanje vagonov ter enakomerno napetost jeklenice zagotavlja motorni pogon.
  Razvoj sodobnih tirnih vzpenjač se je začel sredi 19. stoletja, saj je bil povezan z razvojem železniškega prometa. Sprva so vzpenjače s povezanima vagonoma vozile po dveh vzporednih tirih, pozneje pa so v iskanju gospodarnejše rešitve odkrili vožnjo po treh tirnicah, pri čemer je bila srednja tirnica namenjena obema vagonoma, ki sta se na sredini strmine srečala na izogibališču s štirimi tirnicami oz. vzporednima tiroma. Tretja, najvarčnejša izvedba, ima le en skupni tir z izogibališčem, vagoni pa so opremljeni s pari različno velikih koles na eni osi.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 160 let neonske razsvetljave
  Aleksandar Gavrić
  Mehanska podpora prekata ali umetno delno srce
  Damir Žniderič
  Biološki (ne)nadzor
  Jana Aupič
  Biosenzorji in grafen
  Joc Triglav
  Zgodovina topografskih izmer habsburške monarhije (2. del)
  Saša Lipovšek
  Sferiti -- znotrajcelična skladišča rezervnih snovi
  Igor Fabjan
  Svet tirnih vzpenjač
  Erik Stritih
  Kako lahko vozniki sami vplivamo na porabo goriva?
  Bogomir Remškar
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Antipohlepin
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE februar 2015

   

  Leto izida2014
  PodročjaLetnik 2015

  Sorodne knjige

  Array