Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  zit-01-2016-72

  Življenje in tehnika 1/16

  letnik LXVII, januar 2016

  Redna cena: 4,20 €

  Nepredvidljivi led

  Vital Sever

  Po vsem svetu se tali led; ledeniki se umikajo in tundra se taja. Ledene odeje na Grenlandiji in Antarktiki so videti krhke in nekdaj velikanski arktični morski ledeni pokrov se krči z grozečo hitrostjo. A namesto da bi se morski led okoli Antarktike krčil, kot so napovedovali znanstveniki, se širi. Kaj se pravzaprav dogaja? V zadnjih nekaj desetletjih, ko imamo za opazovanje ledu na voljo satelite, se je območje Južnega oceana, ki je pozimi prekrito z morskim ledom, povečalo in v zadnjih letih dosega rekordno velikost. Povečanje je sicer majhno, vendar je presenetljivo -- in nekoliko skrivnostno. Arktično območje se obnaša natanko tako, kot bi pričakovali, Antarktika pa ne. Kaj se torej dogaja na jugu?


  Odkrivanje zunajzemeljskih megastruktur

  Peter Zidar

  Lani so astronomi s pomočjo vesoljskega teleskopa Kepler v bližini zvezde KIC 8462852, ki je od Zemlje oddaljena okoli 1480 svetlobnih let, odkrili nekaj nenavadnega. Čeprav gre najverjetneje za naravni pojav, nas omenjeno odkritje počasi pripravlja na to, da bomo morda kmalu sposobni odkriti zunajzemeljsko civilizacijo. Prva radijska opazovanja s pomočjo 42 anten Allenovega polja radijskih teleskopov niso zaznala nobenih radijskih signalov, ki bi lahko pripadali zunajzemeljski civilizaciji. Če pa bodo zaznali več signalov na valovnih dolžinah, na katerih znanstveniki domnevajo, da bi zunajzemeljska bitja lahko bila dejavna, bodo zvezdo podrobneje preverili še s pomočjo radijskega teleskopa VLA.


  SCRATCH -- UČENJE ZA 21. STOLETJE

  Sonja Lajovic

  Ko se otrok začne srečevati z računalnikom, je zelo pomembno, da mu ta ne ponuja samo pasivne zabave, ampak je ob tem lahko še dejaven in ustvarjalen. Danes ni dovolj le klepetati, brskati in sodelovati, ampak je dobro znati tudi ustvarjati, oblikovati in imeti svoje ideje. Zato je pogosto potrebno znanje programiranja. Seveda večina otrok, ko odrastejo, ne bo opravljala poklica programerja, tako kot se jih tudi večina ne bo preživljala s pisanjem. Kljub temu pa učenje programiranja koristi vsem. Otroci se naučijo izražati celoviteje in ustvarjalneje, razvijajo logično mišljenje in bolje razumejo, kako delujejo nove tehnologije, s katerimi se srečujejo vsak dan.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 90 let aerosolnega razpršilnika
  Boštjan Rituper
  Uravnavanje telesne temperature pri človeku                  
  Sonja Lajovic
  Scratch -- učenje za 21. stoletje
  Peter Zidar
  Odkrivanje zunajzemeljskih megastruktur
  Jan Černetič
  Bloodhound SSC -- hitrost in navdih obenem

  Damjan Jan Pavlica, Tine Golež
  Jeklo: od alkimije do kemije in bogastva 
  Vital Sever
  Nepredvidljivi led 
  Veronika Sorokin
  Boj proti malariji na Sardiniji
  Alenka Taštanoska
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Transformacija  
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride februar 2016          

  Leto izida2016
  PodročjaLetnik 2016, Revija ŽIT
  Array