Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  ZIT_11_2015

  Življenje in tehnika 11/15

  letnik LXVI, november 2015

  Redna cena: 4,20 €

  Fizika in kemija hidravličnega lomljenja pri pridobivanju naravnega plina

  Mišo Alkalaj, Rafael Mihalič

  Leta 2000 je metan iz nekonvencionalnih virov pokrival le 1 % porabe v ZDA, leta 2010 je presegel 20 %, do leta 2035 pa naj bi zagotavljal 46 % naravnega plina v ZDA. Tudi ob slovensko-madžarski meji pri Petišovcih blizu Lendave so odkrili zaloge nekonvencionalnega plina, ki jih ocenjujejo na okoli 11,7 milijarde kubičnih metrov. Dosegljive so z metodami hidravličnega lomljenja, pri kateri v vodoravno vrtino najprej vstavijo napravo, ki s statičnimi udari povzroči razpoke v okoliški kamnini. Potem v vrtino pod pritiskom vtisnejo tekočino -- pri sodobnem črpanju nekonvencionalnih virov plina je to vedno voda oz. pregreta para --, s čimer povzročijo povečanje oz. razširitev razpok. Na koncu vanje vtisnejo pesek, da jim preprečijo zapiranje. Ta tehnologija je znana že od leta 1947, redno pa so jo (tudi za sproščanje zalog surove nafte v vodoravnih skladih) začeli uporabljati po letu 1950.

   

  na vijakih čez drn in strn

  Damir Žniderič

  Obstaja več načinov premikanja po kopnem. Če se omejimo na mehanske izdelke človeških rok, so najpogostejša seveda vozila s kolesi in gosenicami, le tu in tam lahko srečamo amfibijska vozila ter vozila na zračni blazini (hoverkrafte), najbrž le redki srečneži pa so imeli doslej priložnost videti vozilo z vijačnim pogonom, ki je v vseh pogledih nekaj posebnega. Pri njem kolesa ali gosenice nadomešča par velikanskih valjev z na obodu v obliki navoja ovito prirobnico, podobno Arhimedovemu vijaku. Ta vozilu omogočata premikanje po vodi, snegu, močvirnem terenu, zelo razmočeni zemlji ipd. Na Nizozemskem jih množično uporabljajo pri vzdrževanju in obdelovanji polderjev, zelo primerni pa so tudi pri teptanju ostankov boksita, ki nastajajo kot stranski produkt pri pridobivanju aluminija. Po tem 'rdečem blatu' se lahko učinkovito premikajo samo vozila z vijačnim pogonom.

   

  NAJSTAREJŠA TOPOVA V SLOVENIJI

  Tomaž Lazar

  Iznajdba smodnika spada med najbolj epohalna odkritja vseh časov. Še precej bolj kot smodnik sam po sebi pa je na usodo človeštva v dobrem in slabem vplivalo ognjeno orožje, ki je ob koncu srednjega veka temeljito preoblikovalo naravo bojevanja in zapisalo novo poglavje v razvoju orožarske tehnike. Kot kažejo zgodovinski viri, se je ognjeno orožje rodilo v naši neposredni soseščini in že zelo kmalu postalo del vsakdana slovenskih dežel. Na to ne nazadnje opozarjata najstarejša primerka topništva, ohranjena v Sloveniji -- dve železni bombardi, razstavljeni na ptujskem gradu. Ta najstarejša in zgodovinsko najdragocenejša primerka iz tamkajšnje zbirke topov so strokovnjaki Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož in Narodnega muzeja Slovenije leta 2010 sistematično raziskali z različnimi analitskimi metodami. Tako obsežnih raziskav poznosrednjeveških bombard je bilo doslej zelo malo in bi jih v evropskem merilu lahko našteli že na prste ene roke.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 120 let radijskega sprejemnika
  Peter Zidar
  Ali računalniki lahko sanjajo?
  Mišo Alkalaj, Rafael Mihalič
  Fizika in kemija hidravličnega lomljenja pri pridobivanju naravnega plina
  Marjanca Starčič Erjavec in Darja Žgur-Bertok
  Kako delujejo antibiotiki
  Damir Žniderič
  Na vijakih čez drn in strn

  Peter Zidar
  Vesoljsko središče v Udbini
  Tomaž Lazar
  Najstarejša topova v Sloveniji
  Tatjana Plevnik
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Pismo
  Manca Pavlič
  Literatura
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride december 2015

  Leto izida2015
  PodročjaRevija ŽIT, Letnik 2015
  Array