Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  ZIT_12_2015_72

  Življenje in tehnika 12/15

  letnik LXVI, december 2015

  Redna cena: 4,20 €

  Vse znanje TEGA sveta na vaši dlani

  Jernej Horvat

  Še nikoli v zgodovini človeštva ni bilo tako preprosto in cenovno dostopno pridobiti si nova znanja, pa naj gre za učenje tujih jezikov, družboslovne ali naravoslovne vede. Ob tem pa ne gre več zgolj za pridobivanje dodatnih znanj, ampak tudi potrebnih certifikatov in potrdil, ki kot taka pomenijo konkurenco ustaljenemu sistemu visokega izobraževanja. Večina tovrstnih storitev, dostopnih prek spleta, ponuja predavanja brezplačno ali za razmeroma ugodno ceno, kar pomeni, da vsaj glede tega ne bi smelo biti izgovorov o omejeni dostopnosti. Coursera, Lynda, LinkedIn, Duolingo in Khan Academy pa so najboljši kazalci družbene koristi, ki jih prinaša tehnologija spleta, pametnih telefonov in drugih naprav.

   

  Z orožjem in zakoni nad DRONE

  Damir Žniderič

  Majhnih brezpilotnih zračnih plovil, znanih kot 'droni' ali 'troti', ki so v zadnjih letih v civilni sferi postala zelo priljubljena, njihovi lastniki ne uporabljajo vedno samo za svojo zabavo in dobrobit družbe, ampak vse pogosteje tudi za manj legitimne namene, kot je prikrito opazovanje kogar koli in česar koli. Vendar kršenje zasebnosti ni edini kamen spotike; zloraba dronov ima lahko tudi veliko hujše posledice, saj je nanje med drugim mogoče namestiti tudi različna sredstva za množično uničevanje. Vojaške sile imajo na voljo več bolj ali manj destruktivnih metod za reševanje tovrstne problematike, civilna sfera pa je omejena na sprejemanje restriktivne zakonodaje, čeprav se pojavljajo težnje po bolj neposrednih ukrepih.

   

  Z VLAKOM IN GONDOLO NA NAJVIŠJI VRH NEMČIJE

  Igor Fabjan

  Zugspitze (2962 m) je najvišja nemška gora, ki se vzpenja na skrajnem jugu države, na meji z Avstrijo. Že dolgo se je mogoče v bližino njenega vrha pripeljati kar z vlakom. Potovanje se začne ob glavni železniški postaji v Garmischu, od koder po posebnem ločenem tiru do dobrih 8 km oddaljene vasi Grainau vozi na prvi pogled povsem običajen električni motorni vlak. Šele v tem delu široke alpske doline pa se začne zobata železnica s sistemom Riggenbach, za katerega je značilen srednji tir v obliki ozke lestve, po kateri tečejo veliki zobniki. Običajno sta v uporabi dva vagona, ki lahko hkrati prepeljeta 204 potnike. Gorska železnica je po vzoru najvišje švicarske železnice (Jungfraujoch) speljana skozi strm predor do kraške planote Zugspitzplatt (2588 m). Od tam je mogoče pot do vrha nadaljevati peš ali z gondolsko žičnico.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 50 let optičnih komunikacij
  Jernej Horvat
  Vse znanje tega sveta na vaši dlani
  Peter Zidar
  Morja in jezera na Titanu
  Damir Žniderič
  Z orožjem in zakoni nad drone
  Vital Sever
  Najprej se prilagodi, potem mutiraj

  Gregor Pavlič
  Mesto mrtvih pod množicami živih
  Igor Fabjan
  Z vlakom in gondolo na najvišji vrh Nemčije
  Matija Križnar
  Fosili in geologija v mitologiji
  Jeff Hecht
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Pametna hiša
  Abecedno letno kazalo ŽIT 2015

  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride januar 2016           

  Leto izida2015
  PodročjaRevija ŽIT, Letnik 2015

  Sorodne knjige

  Array