Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 2_februar 2015

  Življenje in tehnika 2/15

  letnik LXVI, februar 2015

  Redna cena: 4,20 €

  VZNEMIRLJIVI SVET MOBILNIH APLIKACIJ

  Jernej Horvat

  Pametni telefoni so danes 'pametni' izključno po zaslugi mobilnih aplikacij, s katerimi se nam odpre nov svet storitev, ki v takšni obliki pred tem ni bil mogoč. S tem seveda niso mišljene možnosti brskanja po spletu, upravljanja elektronske pošte in fotografiranje, kar vse so omogočali že predhodniki pametnih telefonov. Aplikacije danes ponujajo rešitve za večino naših izzivov v vsakdanjem življenju in samo od nas je odvisno, ali bomo začeli izkoriščati sadove tehnološke revolucije. Največja razlika med mobilnimi aplikacijami in drugimi tehnološkimi orodji je njihova preprosta uporaba. Aplikacije so prav posebna in ozko usmerjena orodja, ki jih lahko brez poprejšnjega znanja uporabljamo ob različnih priložnostih. To je tudi eden izmed glavnih razlogov za njihovo tako veliko priljubljenost. Živimo namreč v času, ko se od uporabnikov ne zahteva več prebiranje obsežnih in dolgočasnih priročnikov, ampak je programska oprema razvita tako, da je razumljiva že takoj na začetku.

  RAZMAH HIBRIDNE AVTOMOBILSKE TEHNOLOGIJE

  Jan Černetič

  Proizvajalci avtomobilov se že dolgo zavedajo, da klasična tehnologija motorjev z notranjim zgorevanjem ne bo večno brez prave konkurence, zato nenehno iščejo nove načine za potešitev človekove želje po mobilnosti. Bolj ali manj uspešni poskusi spremembe tehnologije se vrstijo že veliko let, pa naj gre za elektriko, gorivne celice ali kaj drugega. A ljudje smo pač bitja, ki težko spreminjamo vsakdanje navade, še zlasti, če je to povezano z manjšim udobjem. Vozila na električni pogon so bila zato na tnalu že od vsega začetka, saj korenito posegajo v način osebnega transporta, kot ga poznamo danes. Udobje je zmanjšano zaradi manjšega dosega, šibkejših zmogljivosti in dolgotrajnega polnjenja baterij. Morda to nekoč ne bo tako velika ovira, kot je danes, a spreminjanje človekovih navad je evolucija, ki lahko traja dolga desetletja. V vmesnem času pa so dobrodošle tehnologije, ki opazno, a nežno spreminjajo tok razvoja v novo smer. Lahko bi rekli, da je to danes tehnologija hibridnih vozil, ki je nekakšen križanec med sedanjostjo in morebitno prihodnostjo. Združuje namreč nove tehnologije, a hkrati ne posega korenito v pričakovanja, ki jih ima sodobni človek do osebnega vozila.

  PONAREJANJE IN PREVARE V PALEONTOLOGIJI

  Matija Križnar

  V sodobni znanosti si težko predstavljamo, da bi kdo zavestno zavajal ali ponarejal izsledke, a dogaja se tudi to. Proti temu ni imuna niti paleontologija, ki se ukvarja s proučevanjem fosilov. Na tem področju so se v daljni in tudi bližnji preteklosti dogajale zanimive prevare in se pojavljali nenavadni primerki fosilov. Če se danes sprehodimo po katerem izmed naravoslovnih muzejev, bomo gotovo vsaj v enem ali dveh primerih naleteli na ponarejene ali sestavljene fosile. Sestavljeni fosili so primerki, ki so sestavljeni iz ostankov primerka iste (ali zelo podobne) vrste. Tako so npr. sestavljeni mnogi skeleti velikih ledenodobnih sesalcev ali dinozavrov, pa tudi manjši primerki, kot recimo fosilne rakovice. Sestavljene fosile ponekod imenujejo kar 'Frankensteinovi fosili'. Drugi primeri ponarejenih fosilov so umetelno izklesani fosili, kjer amoniti dobijo imenitne in nenavadno simetrične zavoje, ter popravljeni fosili, kjer lobanje sesalcev ob pomoči mavca postanejo skoraj popolne. A to je samo del 'iznajdljivosti' prekupčevalcev in prodajalcev fosilov.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 180 let revolverja
  Jan Černetič
  Razmah hibridne avtomobilske tehnologije
  Peter Zidar
  Vesolje v letu 2015
  Jernej Horvat
  Vznemirljivi svet mobilnih aplikacij
  Matija Križnar
  Ponarejanje in prevare v paleontologiji

  Berislav Kržič
  Stegozaver Sophie
  Damir Žniderič
  Jules Verne kot vizionar (1. del)
  Joc Triglav
  Zgodovina topografskih izmer habsburške monarhije (3. del)
  Darka Lampič
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Skok na kozarček rešil Zemljo
  Manca Pavlič
  LITERATURA
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE marec 2015

  Leto izida2015
  PodročjaLetnik 2015

  Sorodne knjige

  Array