Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 3_marec 2015

  Življenje in tehnika 3/15

  letnik LXVI, marec 2015

  Redna cena: 4,20 €

  Biosfera 2 NEKOČ IN DANES

  Peter Zidar

  Skupina nepredušno zaprtih raziskovalnih objektov, imenovana Biosfera 2, je bila v letih 1987--1991 v bližini mesta Tucson v ameriški zvezni državi Arizoni zgrajena z denarjem teksaškega milijarderja Eda Bassa, ki je v projekt vložil skupno 200 milijonov USD. Stavbe so bile sprva namenjene raziskovanju zapletenih ekosistemov in poskusom v zvezi z dolgimi vesoljskimi potovanji, zdaj pa znanstveniki v njih opravljajo raziskave na področju podnebnih sprememb oz. proučujejo medsebojne vplive rastlin, živali, mikrobov, prsti, zraka in vode.

  Kaj imata skupnega termoelektrarna in ta avto?

  Tine Golež

  Neustavljivo naraščanje prometa v drugi polovici 20. stoletja, izjemna rast števila termoelektrarn na premog, neštete tovarne, kurišča v hišah in blokih -- vse to je znatno vplivalo na onesnaženje zraka. K občutnemu zmanjšanju izpustov nezgorelega goriva in ogljikovega monoksida v okolico je mnogo prispevala iznajdba katalizatorja, ki škodljive NOx pretvori v neškodljiva dušik in kisik. Prvi je sistem SCR na evropski trg poslal Mercedes, z zaostrovanjem okoljske zakonodaje pa so mu kmalu sledili tudi drugi. Pri prodaji ne igrajo le na ekološke strune kupcev; spodbujevalna je tudi zakonodaja EU, ki predpisuje nekoliko nižje davke za zelo čista dizelska vozila.

  STUDIO BABELSBERG -- NEMŠKA TOVARNA SANJ

  Igor Fabjan

  Studio Babelsberg je eden izmed najstarejših filmskih studiev na svetu, saj uspešno deluje že več kot stoletje. Na obrobju Potsdama so približno v istem času kot v Hollywoodu začeli ustvarjati filmske sanje in tlakovali pot najuspešnejšim nemškim filmom. V Babelsbergu imajo danes na voljo vrhunsko tehnologijo, visoko usposobljen in izkušen kader s snemalci, kaskaderji, maskerji, kostumografi ter atraktivne filmske lokacije v bližini. Na površini 15,7 hektarja so urejene številne kulise za snemanje na prostem ter dvajset studiev. Eden izmed njih je zgrajen v obliki notranjosti sodobnega letala, eden kot star leseni vagon, pri snemanju prizorov v vodi pa si lahko pomagajo z velikim bazenom.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 80 let pH-metra
  Peter Zidar
  Biosfera 2 nekoč in danes
  Tine Golež
  Kaj imata skupnega termoelektrarna in ta avto?
  Igor Fabjan
  Studio Babelsberg -- nemška tovarna sanj
  Daša Janeš
  Genetske bolezni


  Jošt Razinger
  Se robotska roka lahko meri s človeško?
  Damir Žniderič
  Jules Verne kot vizionar (2. del)
  Jurij Dobravec
  Slikovne ponazoritve podatkov in podatkovnih zbirk
  Tomaž Kunaver
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Črnina
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE april 2015

  Leto izida2015
  PodročjaLetnik 2015

  Sorodne knjige

  Array