Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  zit-03-2016-72

  Življenje in tehnika 3/16

  letnik LXVII, marec 2016

  Redna cena: 4,20 €

  POSODOBLJENA LASSIE

  Vital Sever

  Zoologi na živali, pa naj bodo kopenske, morske ali zračne, že dolgo pritrjujejo sledilnike GPS, ki jim omogočajo spremljanje njihovega gibanja. Toda kako oblikovati tehnologijo, namenjeno živalim? Kaj pravzaprav potrebujejo in kako lahko tehnologijo najbolj dejavno uporabljajo? Ko strokovnjaki z raziskavami iščejo odgovore na ta vprašanja, se učijo, kako pomagati živalim, da bi te potem lahko bolje pomagale nam. Še več, pri delu z živalmi pridobljene izkušnje nam lahko pomagajo tudi pri razvijanju najboljših tehnoloških vmesnikov za nas same.


  RENESANSA OKLEPOV V 20. STOLETJU

  Tomaž Lazar

  Mineva sto let od vrhunca prve svetovne vojne, ki je Evropo spremenila v množično morišče. Ko je vprašanje varnosti vojakov na bojiščih postajalo vse bolj žgoče, so si zahodne vojske za prednostno nalogo zastavile razvoj primernih čelad. Takrat je bilo jeklo edina primerna surovina za njihovo izdelavo. Čeprav je bilo jasno, da iz takega materiala ne bo mogoče izdelati po masi še sprejemljivega pokrivala, ki bi uporabnika zanesljivo zavarovalo pred kroglo iz puške ali mitraljeza, bi bilo za začetek že dovolj, če bi zagotavljalo vsaj dobro zaščito pred drobci granat. Praktični poskusi so pokazali, da tak izziv ni nepremostljiv, bolj pa so se mnenja kresala o tem, kako ga optimalno rešiti.


  Z VLAKOM V TAJVANSKE VIŠAVE

  Igor Fabjan

  Da bi lažje izkoriščali tamkajšnja naravna bogastva, predvsem les, so Japonci na Tajvanu že pred več kot sto leti zgradili Alishansko gozdno železnico. Ker se jim je zdela postavitev zobate gorske železnice predraga, so veliko višinsko razliko premagali tako, da so progo speljali cikcakasto in ponekod v obliki vijačnice. Zgraditi so morali tudi veliko predorov in mostov, zato je bila gradnja še toliko zahtevnejša. Po večjem delu te slikovite proge s številnimi mostovi in predori še danes sopihajo vlaki, ki pa do več kot 2000 m visoko ležeče planote z mestom Alishan prevažajo samo še turiste.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 90 let rakete na tekoče gorivo
  Peter Zidar
  Nova spoznanja o Plutonu
  Vital Sever
  Posodobljena Lassie
  Tomaž Lazar
  Renesansa oklepov v 20. stoletju
  Gorazd Vezovnik
  Več obdelovanja podatkov, boljše zdravje?

  Matija Križnar
  Vojna kosti ali velika dinozavrska mrzlica
  Gregor Pavlič
  Egipčanski ulomki
  Igor Fabjan
  Z vlakom v tajvanske višave
  Urška Čufer
  Analiza poslovnih procesov v praksi
  Sanimir Veljanovski
  Literatura
  Tatjana Plevnik
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Legenda o izvoru
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride april 2016   

  Leto izida2016
  PodročjaLetnik 2016, Revija ŽIT
  Array