Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 4_april 2015

  Življenje in tehnika 4/15

  letnik LXVI, april 2015

  Redna cena: 4,20 €

  SAMODEJNA VOŽNJA AVTOMOBILA POSTAJA RESNIČNOST

  Jan Černetič

  Trditev ni tako iz trte izvita, če pogledamo današnjo stopnjo razvoja avtonomnih avtomobilov. Samo pomislimo na pripomočke, ki nam danes olajšujejo vožnjo, npr. že dolgo znani tempomat ali malo manj časa znani adaptivni tempomat, samodejna pomoč pri zaviranju, sledenje cestnim oznakam in še mnoge druge. Volvov projekt Vision 2020, ki obljublja vožnjo brez hujše prometne nesreče, torej ni več tako neverjeten, kot se je zdel še pred nekaj leti. Gre za to, da je avtomobilska tehnika že tako napredovala, da je s povezovanjem posameznih tehnologij mogoče izdelati skoraj povsem delujoč avtonomen sistem vožnje. Takšen sistem pa je osnova za tehnologijo varnosti, ki stremi k zmanjševanju prometnih nesreč s smrtnim izidom ali hujšimi telesnimi poškodbami.

  PERKUTANA KORONARNA INTERVENCIJA IN ŽILNE OPORNICE

  Aleksandar Gavrić

  Bolezni srca in ožilja so poleg rakavih obolenj najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu. Danes je koronarna arteriografija oz. koronarografija najzanesljivejša preiskovalna metoda za prikaz koronarnih arterij. Po uvedbi katetra do ustja leve ali desne koronarne arterije se vanje vbrizga kontrast. Žile se pod fluoroskopsko kontrolo posnamejo v več standardnih projekcijah. Zdravnik je ob tem pozoren na vbočenje žilnih sten in hitrost pretoka kontrastnega sredstva. Oboje mu namreč pomaga pri določanju mesta in ocenjevanju stopnje zožitve koronarne arterije, na podlagi česar se odloči o nadaljevanju posega, ki se lahko konča s koronarno angioplastiko oz. balonskim širjenjem mesta zožitve, z vstavitvijo žilne opornice ali s kirurško revaskularizacijo.

  LETEČI BIOLOGI IN EKOLOGI

  Damir Žniderič

  Uporaba brezpilotnih zračnih plovil (angl. unmanned aerial vehicle -- UAV) in majhnih letečih robotov oz. dronov (angl. drones) predvsem po zaslugi pocenitve komercialnih modelov v zadnjem času postaja vse bolj priljubljena ne samo med modelarji, temveč tudi med raziskovalci, ki s pridom izkoriščajo možnost opazovanja iz ptičje perspektive. Z dodatkom ustreznih senzorjev je namreč mogoče zaznavati in spremljati številne (očem nevidne) spremembe v okolju, odkrivati krivolovce, ki prežijo na ogrožene živalske vrste ipd. Nadaljnji razvoj bo šel v smeri oblikovanja modelov, posebej namenjenih nalogam, s katerimi se srečujejo biologi in naravovarstveniki. Poudarek bo na čim bolj preprosti uporabi in čim večji trdnosti ob kar najmanjši teži -- sploh kadar bodo raziskave potekale na odročnejših lokacijah, kamor transport opreme in materiala ni mogoč drugače kot na hrbtih.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 50 let zgoščenke
  Jan Černetič
  Samodejna vožnja avtomobila postaja resničnost
  Matija Križnar
  Zgodovina rudarstva na starih zemljevidih slovenskega ozemlja
  Damir Žniderič
  Leteči biologi in ekologi
  Jernej Horvat
  Kako bomo nakupovali v bližnji prihodnosti


  Aleksandar Gavrić
  Perkutana koronarna intervencija in žilne opornice
  Miha Jeršek
  Geolog Charles Darwin
  Bernarda Županek, Sabina Kramar, Maja Gutman
  Emonske stenske poslikave pod mikroskopom
  Tatjana Plevnik
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Monočala
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE maj 2015

  Leto izida2015
  PodročjaLetnik 2015

  Sorodne knjige

  Array