Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 5_maj 2015

  Življenje in tehnika 5/15

  letnik LXVI, maj 2015

  Redna cena: 4,20 €

  UKROČENA PARA

  Tine Golež

  Ko je govor o parnem stroju, večina najprej pomisli na Jamesa Watta. A če trdimo, da ga je izumil on, imamo prav le delno. Parni stroj so namreč uporabljali že prej, vendar je deloval nekoliko drugače. Po drugi strani pa je res, da se je uporaba pare še znatno bolj razširila, ko smo se poslovili od Wattovega modela stroja. Zamisli preteklih stoletij so morale počakati: po eni strani na razvoj materialov in strojništva ter po drugi na posameznike, ki so znali stare pojave ujeti v zamisli o novih strojih. In ta razvoj še ni zastal. Čeprav je osnovna ideja elektrarne stara več kot stoletje, so izkoristki iz leta v leto naraščali, saj je nova tehnologija omogočala vse večje temperature in tlak. Verjetno pa smo blizu meje -- kakor je blizu skrajne meje novi svetovni rekord v tej ali oni športni disciplini.

  MATERIALI V SODOBNI ELEKTRONIKI

  Hubert Fröhlich

  Materiale, pri katerih poleg mehanskih izrabljamo še druge lastnosti, imenujemo funkcijski materiali. Ta skupina materialov, katere najpomembnejši predstavniki v elektroniki so polprevodniki, je v preteklih desetletjih omogočila prehod iz industrijske družbe v informacijsko in je imela izjemen vpliv na sodobno gospodarstvo.
  Kot funkcijske pojmujemo vse tiste materiale, pri katerih poleg mehanskih izkoriščamo še druge lastnosti. Vse materiale, ki jih uporabljamo v elektroniki, prištevamo med funkcijske. Pametni materiali so podskupina funkcijskih materialov. Zanje je značilno, da v skladu z zunanjimi vplivi (temperatura, električno ali magnetno polje, svetloba) spremenijo svoje lastnosti (prostornina, električna upornost, mehanska trdnost, oblika, barva). Informacijo iz zunanjega sveta so sposobni sprejeti, jo obdelati in nanjo odgovoriti z akcijo.

  ZMAJI MED DOMIŠLJIJO IN RESNIČNOSTJO

  Berislav Kržič

  Zmaji so vsem znana mitološka bitja, po obliki še najbolj podobna plazilcem, vendar pogosto 'opremljena' s krili. Čeprav v ljudskem izročilu obstajajo že od nekdaj, gre pravzaprav za zapleteno in obsežno tematiko, zaradi česar je zelo težko na kratko zaobjeti najpomembnejše vidike človeške uročenosti s temi izmišljenimi stvori.
  Živali, ki so bile podobne pravim letečim zmajem, so vsekakor živele, vendar so izumrle veliko prej, preden so se pojavili prvi predniki človeka. To so bili pterozavri -- skupina letečih plazilcev, izmed katerih so nekatere vrste dosegle neverjetno velikost. Izumrli so v katastrofi globalnih razsežnosti, ki jo je ob koncu krede, tj. pred kakimi 65 milijoni let, najverjetneje povzročil padec asteroida na Zemljo.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 60 let jedrske podmornice
  Hubert Froehlich
  Materiali v sodobni elektroniki
  Daša Janeš
  Avtoimunske bolezni
  Tine Golež
  Ukročena para
  Peter Zidar
  Robotski roji


  Vital Sever
  Spreminjanje podobe sveta
  Božo Vugrinec
  Infrardeče savne
  Berislav Kržič
  Zmaji med domišljijo in resničnostjo
  Andrej Ivanuša
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Kamikaza za Kvangam
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE junij 2015

  Leto izida2015
  PodročjaLetnik 2015

  Sorodne knjige

  Array