Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 6_junij 2015

  Življenje in tehnika 6/15

  letnik LXVI, junij 2015

  Redna cena: 4,20 €

  CHANGI -- LETALIŠČE PRESEŽNIKOV

  Igor Fabjan

  Singapursko letališče Changi ni le eno izmed največjih na svetu, temveč ga že vrsto let uvrščajo med do potnikov najbolj prijazna letališča. Temu v prid govori več kot 470 različnih priznanj, med katerimi sta tudi nagradi Skytrax World Airport Awards za zadnji dve leti. Zasnova privlačnega in sodobno urejenega letališča se jim obrestuje z nenehnim naraščanjem števila potnikov. V prihodnosti pa ne želijo le povečati prometa, temveč letališče uvrstiti med eno izmed turističnih znamenitosti te miniaturne države. Za zgled so vzeli glavno tajvansko letališče Tayouan z enim potniškim terminalom in dvema vzletno-pristajalnima letališkima stezama. Lega ob morju je bila idealna za gradnjo letališča, toda za zagotovitev potrebnega prostora so morali pridobiti dodatna zemljišča z izsuševanjem morja. Letališče so odprli leta 1981 in v prvem letu delovanja so na njem oskrbeli več kot 12 milijonov potnikov.

  Z ŽIRODINI DO HITROSTNIH REKORDOV

  Damir Žniderič

  Žirodin je prav posebno zračno plovilo. Čeprav je podoben avtožiru oz. žirokopterju ter še bolj helikopterju, se od vseh naštetih razlikuje po delovanju oz. letenju. Žirodin ima gnan rotor ter lahko vzleta in pristaja navpično, tj. tako kot navadni helikopter, poleg tega pa je lahko tudi bistveno hitrejši, saj ima namenske potisne motorje kakor letalo. Glede na to, da so hitrosti žirodinov primerljive s hitrostmi propelerskih letal, se ne gre čuditi, da so v preteklosti dosegli več -- predvsem hitrostnih -- rekordov. Danes veljavni hitrostni rekord za helikopterje (400,87 km/h) je bil dosežen 11. avgusta 1986 s predelanim britanskim modelom Westland Lynx.
  Doslej še noben žirodin ni bil izdelan v večjem številu oz. ni dosegel želenega prodajnega uspeha. Tudi če bi katerega od njih začeli širše uporabljati, bo njihovo število verjetno omejeno.

  TEHNOLOŠKI DOSEŽKI SLOVENCEV V ZDA

  Vital Sever, Edi Gobec

  Ko zadnje čase zaradi slabšega gospodarskega stanja vse pogosteje poslušamo zgodbe o begu možganov v tujino, nehote dobimo vtis, kot da so vsi tisti, ki se zaradi boljših možnosti za delo in nadaljnje izobraževanje odločijo za ta korak, za domovino izgubljeni. A to ni povsem res, kajti z dosežki najuspešnejših med njimi pridobi ves svet, torej tudi Slovenci.
  Slovenskih rojakov je v ZDA le za desetino do petino enega odstotka ameriškega prebivalstva, vendar so imeli slovenske korenine kar trije odstotki zveznih senatorjev in aktivnih astronavtov. A uveljavili se niso samo v politiki in vesolju, temveč tudi na številnih drugih področjih -- od zgodnjih človekoljubnih uspehov jezuitskega misijonarja, pedagoga in raziskovalca Marka Antona Kappusa davnega leta 1687 pa vse do imenitnih dosežkov v športu (vsaj enajst olimpijskih medalj), v vojski (nad ducat generalov in admiralov), v zdravstvu, arhitekturi ter na domala vseh tehnoloških in naravoslovnih področjih.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 160 let Bunsenovega gorilnika
  Rasto Snoj
  Nova obzorja pred sondo New Horizons
  Igor Fabjan
  Changi -- letališče presežnikov
  Jernej Horvat
  Novosti na področju uporabnih tehnologij
  Jurij Dobravec
  Tabula Peutingeriana in narava

  Damir Žniderič
  Z žirodini do hitrostnih rekordov
  Vital Sever, Edi Gobec
  Tehnološki dosežki Slovencev v ZDA
  Špela Bavec, Matej Gosar
  Termična desorpcijska analiza oblik vezave živega srebra
  Manca Pavlič
  LITERATURA
  Dejan Žagar
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Današnji dan
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE julij 2015

  Leto izida2015
  PodročjaRevija ŽIT, Letnik 2015

  Sorodne knjige

  Array