Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Žit 7-8_julij-avgust 2015

  Življenje in tehnika 7-8/15

  letnik LXVI, julij-avgust 2015

  Redna cena: 8,40 €
  Žit 7-8_julij-avgust 2015

  SAMOVOZEČI VLAKI ZA VEČJO UČINKOVITOST

  Jan Černetič

  Nadomestitev strojevodje z avtonomnim upravljalnim sistemom ne pomeni samo zmanjšanja stroška delovne sile, ampak omogoča tudi izločitev človeškega dejavnika, za katerega vemo, da je eden izmed najpogostejših vzrokov za nesreče v prometu. Poveča se torej varnost, saj delovanje ni več odvisno od subjektivne človeške ocene stanja, obenem pa se zmanjša potrebna energija, ker lahko računalnik natančno izračuna hitrost v vsaki točki poti tako, da vlak pripelje na cilj ob točno določenem času in z najmanj porabljene energije. Stranski učinek tega je boljše načrtovanje trajanja vožnje in zato manj neželenih zamud v prometu. Zaradi enakomerne vožnje brez nepotrebnih zaviranj in pospeševanj je potovanje udobnejše ter omogoča večjo trajnost mehanskih delov, ki so izpostavljeni obrabi. Računalniško vodenje omogoča tudi manjše varnostne razdalje med vlaki, saj si med seboj ves čas sporočajo svojo lokacijo.

  VESOLJSKE NAPAKE

  Peter Zidar

  Kljub natančnemu načrtovanju robotskih vesoljskih odprav občasno prihaja do majhnih in skorajda bizarnih napak, ki imajo lahko katastrofalne posledice. Ker v vesolju (z redkimi izjemami) ni mogoče izvesti popravil, so takšne razmeroma drobne napake največkrat usodne za celotno odpravo. V zgodovini vesoljskih poletov se je na vesoljskih plovilih brez človeške posadke zvrstilo že kar nekaj napak, med katerimi prednjačijo tiste, ki so posledica varčevanja, slabega vodenja in neustreznega nadzora kakovosti vesoljskih projektov. V obratih, kjer sestavljajo vesoljska plovila, so namreč na voljo sistemi, ki zaznajo napake na napravah in nanje opozarjajo. Da bi naprave na krovu vesoljskih plovil lahko zagotovile rezervo v primeru odpovedi, so večinoma podvojene ali celo potrojene. Kljub vsem prizadevanjem pa se včasih kakšna napaka vseeno izmuzne in lahko povzroči tudi izgubo celotnega vesoljskega plovila.

  ZOBNA HIGIENA SKOZI ČAS

  Damir Žniderič

  Obisk pri zobozdravniku je eden izmed tistih dogodkov, ki bi se mu z največjim veseljem rad izognil ne samo vsak otrok, temveč tudi marsikateri odrasel človek, saj že pogled na množico kovinskih instrumentov v zobni ambulanti marsikoga navda s strahom. Tesnoba je še toliko večja, kadar ne gre zgolj za kontrolni pregled, ampak je zaradi zobobola potreben poseg. Pogostost srečanj z zobozdravnikom je na srečo mogoče zelo zmanjšati z dobro zobno higieno, za katero nam je dandanes na voljo množica učinkovitih pripomočkov. Poleg 'klasičnih' zobnih ščetk, zobnih past najrazličnejših barv in okusov ter zobnih nitk in medzobnih ščetk so tu še nekatere druge, razvitejše tehnološke naprave, kot so električne zobne ščetke z več načini delovanja (vibracije, krožno ščetkanje, čiščenje z ultrazvokom) in zobne prhe, ki naj ne bi le odpravile tisto malo truda, potrebnega za uporabo zobne ščetke, marveč bi bila naša usta po njihovi uporabi še čistejša.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  OBLETNICE: 180 let revolverja
  Jan Černetič
  Razmah hibridne avtomobilske tehnologije
  Peter Zidar
  Vesolje v letu 2015
  Jernej Horvat
  Vznemirljivi svet mobilnih aplikacij
  Matija Križnar
  Ponarejanje in prevare v paleontologiji

  Berislav Kržič
  Stegozaver Sophie
  Damir Žniderič
  Jules Verne kot vizionar (1. del)
  Joc Triglav
  Zgodovina topografskih izmer habsburške monarhije (3. del)
  Darka Lampič
  ZNANSTVENA FANTASTIKA: Skok na kozarček rešil Zemljo
  Manca Pavlič
  LITERATURA
  Aram Karalič
  SPLETARNA
  Urška Pajer
  EFEMERIDE marec 2015

  Leto izida2015
  PodročjaRevija ŽIT, Letnik 2015

  Sorodne knjige

  Array