Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  zit-10-2016-72

  Življenje in tehnika 10/16

  letnik LXVII, oktober 2016

  Redna cena: 4,20 €

  VESOLJSKI TELESKOPI PRIHODNOSTI
  Peter Zidar

  V skladu z vsestranskim napredkom astronomije, odkritji zunajosončnih planetov (eksoplanetov) in gradnjo vse večjih zemeljskih teleskopov poteka načrtovanje gradnje vse zmogljivejših vesoljskih teleskopov. Astronomi so doslej posneli le razmeroma velike planete daleč od matičnih zvezd, ni jim pa še uspelo narediti neposrednega posnetka zunajosončnega planeta, po velikosti podobnega Zemlji, ki bi bil na primerni oddaljenosti od matične zvezde in bi na njem lahko obstajalo življenje. V zadnjem času se pojavlja vse več načrtov za vesoljske teleskope, ki bi bili primerni za to zahtevno nalogo. Če bi s pomočjo takšnega teleskopa odkrili druge planete, na katerih uspeva življenje, bi se naša perspektiva pogleda na vesolje korenito spremenila, saj ne bi bili več edinstveni primer življenja v vesolju.


  SKANDINAVSKI MOSTOVI TISOČLETJA
  Igor Fabjan

  Danska je med drugim tudi dežela tisočerih otokov. Otoška lega je tej najmanjši skandinavski kraljevini v preteklosti resda omogočala lažjo obrambo pred osvajalci, zato pa se je v novejšem času ob razvoju železniškega in cestnega prometa vse težje povezovala z drugimi evropskimi državami. Nič čudnega torej, če so že pred poldrugim stoletjem začeli razmišljali o povezavi največjih otokov z mostovi, kar pa jim je uspelo uresničiti šele v tem tisočletju. Storebælt je doslej najobsežnejši gradbeni projekt v danski zgodovini in se uvršča tudi med največje arhitekturne strukture v obliki mostov in predorov na svetu. Pravzaprav gre za dva 6611 m dolga ločena mostova z najdaljšim lokom dolžine 110 m in višino (svetla površina za ladje) 18 m nad morsko gladino. Prvi je namenjen železniškemu (dvotirna proga) in drugi cestnemu prometu (štiripasovnica).


  KAKŠNA JE CENA VAŠE ZASEBNOSTI V DIGITALNI DOBI?
  Jernej Horvat

  Uporabniki se sicer zavedajo tveganj, vendar jih to ne prepriča, da ne bi uporabljali digitalnih storitev. Čeprav jih kar polovica meni, da je uporaba Facebooka in Whatsappa z vidika zaščite informacij tvegana, imata obe omenjeni storitvi kljub temu več kot milijardo rednih uporabnikov. Toda nepazljivost se ne nanaša samo na uporabo aplikacij. Kar 37 % vseh uporabnikov namreč redno uporablja brezžična omrežja, za katera je splošno znano, da nepridipravom ponujajo dobro priložnost za dostop do zasebnih podatkov v računalnikih ali pametnih napravah. Glede na to, da 88 % uporabnikov priznava, da v pametnih napravah in računalnikih shranjujejo zasebne in občutljive informacije, kot so na primer PIN-kode kreditnih kartic, je stanje še toliko resnejše. Vse več storitev -- to velja tudi za WhatsApp -- zato uvaja enkripcijo, storitvi Cyber Dust in Telegram pa sta tako ali tako nastali izključno z namenom zaščite zasebnosti uporabnikov pri komuniciranju prek pametnih naprav.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 190 let ladijskega vijaka
  Jernej Horvat
  Kakšna je cena vaše zasebnosti v digitalni dobi?
  Igor Fabjan
  Skandinavski mostovi tisočletja          
  Peter Zidar
  Vesoljski teleskopi prihodnosti
  Bojan Beškovnik
  Pametne tovorne ladje    

  Jošt Razinger
  Vrnitev vesoljskih letal    
  Kristijan Skok
  … in v prah se povrneš
  Veronika Sorokin
  Monte d'Accoddi  
  Andrej Ivanuša
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Danes ni torek      
  Sanimir Veljanovski
  Literatura        
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride november 2016     

  Leto izida2016
  PodročjaLetnik 2016, Revija ŽIT

  Sorodne knjige

  Array