Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 11/16

  Življenje in tehnika 11/16

  letnik LXVII, november 2016

  Redna cena: 4,20 €

  ETIKA AVTONOMNIH VOZIL
  Peter Zidar

  Avtonomna vozila kljub nekaterim porodnim težavam postopoma postajajo resničnost. Kljub nespornim prednostim, ki jih bodo prinesla, pa se v zvezi z njimi vedno bolj izpostavljajo etični problemi, izvirajoči iz dejstva, da lahko ta vozila v delčku sekunde hladnokrvno in preračunljivo odločajo o življenju ali smrti. Tik pred prometno nesrečo je avtonomno vozilo v bistveno boljšem položaju od voznika, ki se lahko odzove le brez poprejšnjega razmisleka. Vozilo ima namreč dovolj časa (tudi če gre samo za milisekunde), da lahko mirno preigra vse možnosti in se odloči za najboljšo. Vendar bi se morali ob tem vprašati, kakšna merila naj ob tem upošteva in kako naj se odloči, ko je v brezizhodnem položaju treba izbirati med različnimi slabimi možnostmi.


  ZGODOVINSKI RAZVOJ TERMOBARIČNEGA OROŽJA
  Damir Žniderič

  Čeprav je bilo že pred več kot šestimi desetletji odkrito najbolj smrtonosno orožje v človeški zgodovini, se razvoj novih načinov uničevanja nezadržno nadaljuje. Glede na to, da proizvodnja, kopičenje in uporaba jedrskega orožja veljajo kot politično in moralno sporno početje, je bilo treba ubrati nekoliko bolj (ne)konvencionalen pristop. V primerjavi z večino konvencionalnih eksplozivnih naprav sta eksplozivna snov ali gorivo pri termobaričnem orožju v tekočem agregatnem stanju oz. v obliki zelo majhnih trdih delcev (prahu, tudi nanodelcev). Ta snov se tik pred detonacijo v neposredni bližini tarče razprši kot oblak oz. aerosol in vžge. Nastali udarni val ima daljše trajanje kot pri konvencionalnih eksplozivih in neprimerno večjo rušilno moč, uničevalno pa učinkuje tudi na živo silo.


  VIRTUALIZACIJA STREŽNIKOV IN ZASEBNI OBLAK
  Uroš Berglez

  Glavna ideja računalništva v oblaku je dostop do nabora oddaljenih procesnih in pomnilniških virov, aplikacij in storitev prek interneta, kot storitev na zahtevo. Čeprav se je izraz prvič pojavil že leta 1957, je v veljavi dejansko šele od leta 2006, ko je podjetje Amazon predstavilo storitev Elastic Compute Cloud. Računalniško okolje, ki temelji na podpori virtualizacije, velja za nov revolucionaren pristop k reševanju delitve procesnih in pomnilniških virov. Cenovna dostopnost in s tem povezana razširjenost pa sta prinesli tudi varnostne pomisleke, saj lahko morebitni vdor v enega izmed sistemov pomeni grožnjo vsem drugim. Čedalje več podjetij se zato odloča za postavitev zasebnih oblakov, kar lahko storijo z eno izmed številnih rešitev -- tako plačljivih kot odprtokodnih.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 340 let kardanskega zgiba
  Peter Zidar
  Etika avtonomnih vozil   
  Uroš Berglez, Danilo Zimšek
  Virtualizacija strežnikov in zasebni oblak
  Matija Majhen
  Umazana plat turističnih križark
  Vesna Lavtižar
  Materiali prihodnosti

  Marjanca Starčič Erjavec, Darja Žgur Bertok
  Bakterije vračajo udarec
  Damir Žniderič
  Zgodovinski razvoj termobaričnega orožja 
  Nino Vranešič
  Uporaba Tanimotovega koeficienta v biometriji     
  Tatjana Plevnik      
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Vrata 
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride december 2016    

  Leto izida2016
  PodročjaLetnik 2016, Revija ŽIT
  Array