Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  Življenje in tehnika 12/16

  Življenje in tehnika 12/16

  letnik LXVII, december 2016

  Redna cena: 4,20 €

  RAZISKOVANJE VESOLJA V PRIHODNJIH LETIH
  Ivan Ketiš

  Vtis, da razvoj na področju vesoljskih ladij s posadko miruje, je napačen, kajti Američani naj bi v naslednjih dveh letih izstrelili novi vesoljski kapsuli CST-100 Starliner in Dragon 2, Rusi pa v treh ali štirih letih novo plovilo te vrste, imenovano Federacija. Po zadnjih napovedih naj bi na začetku leta 2017 poletela raketa Falcon Heavy zasebnega podjetja SpaceX, ki bo s tem postala daleč najmočnejša nosilka v uporabi. Še leto pozneje naj bi v krožnico okoli Lune poletel ameriški Orion -- vesoljska ladja, ki bo nekoč ponesla ljudi proti Marsu. Izstrelili jo bodo z nosilno raketo SLS (angl. Space Launch System), kar bo prvi polet rakete velikanke v eni od različic, zmogljivejši od Saturna V, doslej najmočnejše rakete.


  KAJ RAZKRIVAJO BARVE
  Marja Jerič

  Barvo ustvarijo naši možgani, ki prejmejo informacijo iz sprejemnih celic v očeh, ko te zaznajo različne valovne dolžine svetlobe. Barva pa ni izključno lastnost snovi, temveč posledica medsebojnega vplivanja vpadle svetlobe in elektronske zgradbe snovi. Kako bomo snov videli, je odvisno od tega, kako vpadla svetloba in snov medsebojno reagirata. Snov se namreč na vpadlo svetlobo lahko odzove tako, da jo absorbira, sipa (lomi, odbije) ali preseva. Predmeti, ki jih vidimo kot črne, se segrevajo, saj absorbirajo večji del energije fotonov, pri belih pa je nasprotno. Frekvence tistih vidnih barv, ki jih snov absorbira, ne vidimo, temveč vidimo odbiti del svetlobe. Frekvence v območju vidnega spektra, ki se po interakciji s snovjo odbijejo, čutne celice v očeh zaznajo in informacije prenesejo v možgane, ti pa jih nato pretvorijo v barvno sliko. Kadar pa s predmeta pripotuje približno enakomerna mešanica frekvenc (oziroma valovnih dolžin) celotnega vidnega spektra, vidimo belo barvo.


  UPODABLJANJE VOLUMETRIČNIH PODATKOV
  Ciril Bohak, Žiga Lesar

  Radovednost človeka že od nekdaj žene k odkrivanju delovanja stvari in s tem k odkrivanju, kako in iz česa so sestavljene. Sam pogled v notranjost objektov -- če ti niso prozorni ali vsaj prosojni --, s človeškim očesom ni mogoč. Seveda pa si lahko pri tem pomagamo s tehniko.
  Enega izmed prvih uspešnih poskusov vpogleda v notranjost človeškega telesa -- brez uporabe rezil ali drugih destruktivnih tehnik -- je že leta 1895 izvedel nemški inženir in fizik Wilhelm Röntgen. Ko je roko svoje žene presvetlil z žarki X, je dobil dvodimenzionalno fotografijo, na kateri so se najizraziteje prepoznali obrisi kosti. Rezultat tako niso bili volumetrično predstavljeni podatki, ampak njihova projekcija na ravnino -- fotografija. S tem se je začel razcvet izumljanja nedestruktivnih tehnik, namenjenih zajemu podatkov o notranji sestavi objektov, ki pa niso več omejeni zgolj na dve dimenziji, ampak lahko z določenimi tehnikami zajemajo tudi tretjo dimenzijo in v redkih primerih celo časovno komponento.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 60 let krila s spremenljivo geometrijo
  Peter Zidar
  Brezžične telekomunikacije prihodnosti
  Ivan Ketiš
  Raziskovanje vesolja v prihodnjih letih
  Vital Sever
  Moč navade
  Igor Fabjan
  Dežela kock Lego

  Martina Peljhan, Miha Jeršek
  Dediščina idrijskega živega srebra
  Ciril Bohak, Žiga Lesar
  Upodabljanje volumetričnih podatkov
  Marja Jerič
  Kaj razkrivajo barve
  Andrej Ivanuša
  ZNANSTVENA FANTASTIKA -- Oblačni mož
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride -- januar 2017            

  Leto izida2016
  PodročjaLetnik 2016, Revija ŽIT

  Sorodne knjige

  Array