Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  zit-04-2016-72

  Življenje in tehnika 4/16

  letnik LXVII, april 2016

  Redna cena: 4,20 €

  MOST V DALJAVO

  Peter Zidar

  Nekdanja britanska kolonija Hongkong, ki je po letu 1997 kot posebno avtonomno območje postala del Kitajske, tudi pod novo oblastjo razvija svojo infrastrukturo.

  Potniki, ki so Se v zadnjih letih spuščali na mednarodno letališče Chek Lap Kok v Hongkongu, so ob lepem vremenu pod seboj lahko opazili nenavaden prizor: z območja letališča je proti odprtemu morju segal dolg most, ki na prvi pogled ni vodil nikamor. Gre za nov most do nekdanje portugalske kolonije Macao in kitajskega mesta Zhuhai, ki ležita na drugi strani delte Biserne reke (reka Zhu Jiang je tretja največja reka na Kitajskem). Gradnja enega izmed najdaljših mostov na svetu bi morala biti po predvidevanjih končana že letos, vendar pa bo njegova otvoritev zaradi različnih zapletov najverjetneje šele okoli leta 2020. Stroške gradnje, ki so z zdajšnjimi 13,4 milijarde EUR že močno presegli prvotne ocene, si delijo Hongkong, Macao in kitajska provinca Guangdong, velik del sredstev pa je v obliki posojila prispevala tudi kitajska banka Bank of China.

   

  BODO AVTOMOBILI NAPOSLED LE VZLETELI?

  Jošt Razinger

  Želja po združitvi avtomobila in letala sovpada z razvojem avtomobilizma in letalstva, zato ni presenetljivo, da ob proučevanju obeh vrst prometnih sredstev na začetku 20. stoletja na primer v Franciji naletimo na ista imena: Luis Blériot, Gabriel Voisin in Henri Farman. Konstruktorji obeh vej so se namreč 'srečavali' tako na cesti kot na nebu. A dejstvo je, da izdelava uporabnega hibridnega vozila, ki bi se z enako lahkoto gibalo tako po zraku kot po tleh, naleti na praktično nepremagljive ovire, saj si zahteve za obe vrsti prometa nasprotujejo. Kljub tem oviram so se doslej zvrstili že številni poskusni poleti, ki so od nekaterih junaških izumiteljev terjali življenje, od večine drugih pa vsaj premoženje. Vsi ti neuspehi pa med izumitelji, inženirji in sanjači vseeno ne morejo zatreti ideje o letečem avtomobilu. Zanašajo se na sodobne tehnologije, zmogljivejše motorje, ogljikova vlakna, ki omogočajo lahke in trdne konstrukcije, ter elektroniko, ki naj skrbi za izboljšano stabilnost med letom.

   

  AVTOFAGIJA - Proces, ki celicam omogoča preživetje v stresnih okoliščinah

  Nuša Nezman, Saša Lipovšek

  Avtofagija je proces razgradnje celičnih sestavin. Pomemben je med celično rastjo in diferenciacijo, saj ohranja ravnotežje med sintezo, razgradnjo in vnovično uporabo celičnih sestavin. Znano je, da se stopnja avtofagije s staranjem organizmov zmanjša, kar lahko vodi do sprememb v delovanju celic, tudi do poškodb dednega materiala. Avtofagija je značilen odziv evkariotskih celic na pomanjkanje hranilnih snovi. Z njeno pomočjo se lahko celica odzove tudi na okužbe z bakterijami. Znanih je več vrst avtofagije: avtofagija s šaperoni, mikroavtofagija in makroavtofagija. Avtofagija je pomemben fiziološki proces, saj sodeluje pri ohranjanju ravnovesja med celičnimi procesi izgradnje in razgradnje. Raziskovalci domnevajo, da se je razvil kot prilagoditev celic na nekatere ekstremne okoliščine, kot sta stradanje in oksidativni stres. Je tudi način odziva celice pri okužbi z mikroorganizmi.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 130 let suhega člena
  Peter Zidar
  Most v daljavo
  Hubert Fröehlich
  So Keckovemu zakonu šteti dnevi?
  Jošt Razinger
  Bodo avtomobili naposled le vzleteli?
  Stanislav Južnič
  Prvi fotograf nadzvočnih izstrelkov

  Gorazd Vezovnik
  Več obdelovanja podatkov -- boljše zdravje?
  Vital Sever
  Litijeve sanje
  Berislav Kržič
  Spet odkrita nova vrsta dinozavrov?
  Nuša Nezman, Saša Lipovšek
  Avtofagija
  Damon E. Katerios
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Zadnja želja
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride maj 2016     

  Array