Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  zit-05-2016-72

  Življenje in tehnika 5/16

  letnik LXVII, maj 2016

  Redna cena: 4,20 €

  CERERA OD BLIZU

  Peter Zidar

  Vesoljsko plovilo Dawn (slov. Zora) od lanskega marca kroži okoli najmanjšega pritlikavega planeta Cerera (angl. Ceres), ki je s premerom 946 km obenem tudi največje telo v glavnem asteroidnem pasu. Od nas je oddaljen okoli 600 milijonov km. Že po prvi zelo osnovni fazi kartografiranja so znanstveniki na njegovi površini razločiti podrobnosti, katerih velikost presegala 1,3 km, od decembra lani pa plovilo Dawn kroži po svoji končni orbiti na višini 375 km, s katere se odpirajo še boljši razgledi, ki omogočajo razločevanje podrobnosti velikosti 35 m. Samo v letu 2015 je sonda Dawn na Zemljo poslala več kot 16.000 posnetkov Cerere.

   

  ZAŠČITA PRED KEMIČNIM OROŽJEM

  Damir Žniderič

  Tako kot v primeru konvencionalnih orožij tudi na področju množične uporabe kemičnega orožja obstajajo učinkoviti protiukrepi, ki lahko občutno zmanjšajo število vojaških in civilnih žrtev. O 'pravih' vojaških zaščitnih maskah lahko govorimo šele takrat, ko so se vojaki že seznanili z učinki novega orožja. Razvijale so se skladno z uporabo novih strupov. Po koncu druge svetovne in na začetku hladne vojne so se (v ZDA) pojavili tudi prvi kompleti za osebno dekontaminacijo, namenjeni slehernemu vojaku. Njihove sodobne različice običajno vključujejo avtoinjektorje s protistrupom (ob izpostavitvi živčnim strupom), tekočine za izpiranje oči in sluznic ter pivnike (s sredstvom za nevtralizacijo mehurjevcev).

   

  OBLIKOVALCI OKUSOV

  Gorazd Vezovnik

  Raziskovanje delovanja receptorjev za okus bi lahko privedlo do posameznikom prilagojenih slastnih okusov jedi. Naše okušalne brbončice so le majhen del postopka, s katerim zaznavamo okus; prispevek voha je namreč veliko večji. Če bi lahko posneli ali vplivali na način zaznavanja vonja jedi, bi lahko ne le spodbudili receptorje vonja pri ljudeh z motnjami okusa, ampak tudi ustvarili možnosti za pravo gastronomsko čaranje še za vse druge ljudi. Lahko bi spreminjali okus naravnih sestavin jedi ali oblikovali povsem nove vonje in okuse. Nekateri predvidevajo, da se bo ta tehnologija razvila v nove smeri: z umetnimi vonji bi lahko opremljali filme, pametne telefone in e-knjige. Če bi znali dešifrirati črtne kode vonjev, bi med drugim lahko odkrili tudi to, kako psi zavohajo določene snovi, ki so povezane z nekaterimi vrstami raka.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 60 let Wanklovega motorja
  Peter Zidar
  Cerera od blizu
  Tomaž Hožič
  Japonske železnice -- od pare do magnetov
  Gregor Pavlič
  Geometrijska rekreacija »na kvadrat«
  Damir Žniderič
  Zaščita pred kemičnim orožjem

  Matija Majhen
  Vzpon vesoljskega turizma
  Matija Križnar
  Messel -- svetovna paleontološka zakladnica
  Gorazd Vezovnik
  Oblikovalci okusov
  Stanislav Južnič
  Teslova slovenska pota
  Milan Petek Levokov
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Življenje je lepo
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride junij 2016   

  Leto izida2016
  PodročjaLetnik 2016, Revija ŽIT
  Array