Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih. Sprejmi in zapri
    zit-05-2016-72

    Življenje in tehnika 5/16

    letnik LXVII, maj 2016

    Redna cena: 4,20 €

    CERERA OD BLIZU

    Peter Zidar

    Vesoljsko plovilo Dawn (slov. Zora) od lanskega marca kroži okoli najmanjšega pritlikavega planeta Cerera (angl. Ceres), ki je s premerom 946 km obenem tudi največje telo v glavnem asteroidnem pasu. Od nas je oddaljen okoli 600 milijonov km. Že po prvi zelo osnovni fazi kartografiranja so znanstveniki na njegovi površini razločiti podrobnosti, katerih velikost presegala 1,3 km, od decembra lani pa plovilo Dawn kroži po svoji končni orbiti na višini 375 km, s katere se odpirajo še boljši razgledi, ki omogočajo razločevanje podrobnosti velikosti 35 m. Samo v letu 2015 je sonda Dawn na Zemljo poslala več kot 16.000 posnetkov Cerere.

     

    ZAŠČITA PRED KEMIČNIM OROŽJEM

    Damir Žniderič

    Tako kot v primeru konvencionalnih orožij tudi na področju množične uporabe kemičnega orožja obstajajo učinkoviti protiukrepi, ki lahko občutno zmanjšajo število vojaških in civilnih žrtev. O 'pravih' vojaških zaščitnih maskah lahko govorimo šele takrat, ko so se vojaki že seznanili z učinki novega orožja. Razvijale so se skladno z uporabo novih strupov. Po koncu druge svetovne in na začetku hladne vojne so se (v ZDA) pojavili tudi prvi kompleti za osebno dekontaminacijo, namenjeni slehernemu vojaku. Njihove sodobne različice običajno vključujejo avtoinjektorje s protistrupom (ob izpostavitvi živčnim strupom), tekočine za izpiranje oči in sluznic ter pivnike (s sredstvom za nevtralizacijo mehurjevcev).

     

    OBLIKOVALCI OKUSOV

    Gorazd Vezovnik

    Raziskovanje delovanja receptorjev za okus bi lahko privedlo do posameznikom prilagojenih slastnih okusov jedi. Naše okušalne brbončice so le majhen del postopka, s katerim zaznavamo okus; prispevek voha je namreč veliko večji. Če bi lahko posneli ali vplivali na način zaznavanja vonja jedi, bi lahko ne le spodbudili receptorje vonja pri ljudeh z motnjami okusa, ampak tudi ustvarili možnosti za pravo gastronomsko čaranje še za vse druge ljudi. Lahko bi spreminjali okus naravnih sestavin jedi ali oblikovali povsem nove vonje in okuse. Nekateri predvidevajo, da se bo ta tehnologija razvila v nove smeri: z umetnimi vonji bi lahko opremljali filme, pametne telefone in e-knjige. Če bi znali dešifrirati črtne kode vonjev, bi med drugim lahko odkrili tudi to, kako psi zavohajo določene snovi, ki so povezane z nekaterimi vrstami raka.

    Vital Sever
    SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
    Damir Žniderič
    Obletnice: 60 let Wanklovega motorja
    Peter Zidar
    Cerera od blizu
    Tomaž Hožič
    Japonske železnice -- od pare do magnetov
    Gregor Pavlič
    Geometrijska rekreacija »na kvadrat«
    Damir Žniderič
    Zaščita pred kemičnim orožjem

    Matija Majhen
    Vzpon vesoljskega turizma
    Matija Križnar
    Messel -- svetovna paleontološka zakladnica
    Gorazd Vezovnik
    Oblikovalci okusov
    Stanislav Južnič
    Teslova slovenska pota
    Milan Petek Levokov
    ZNANSTVENA FANTASTIKA Življenje je lepo
    Aram Karalič
    Spletarna
    Urška Pajer
    Efemeride junij 2016   

    Leto izida2016
    PodročjaLetnik 2016, Revija ŽIT
    Unsafe JavaScript attempt to access frame with URL about:blank from frame with URL file:///srv/www/ekdis.si/page_content.js. Domains, protocols and ports must match. Array