Spletna stran uporablja piškotke. S potrditvijo in nadaljno uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.Sprejmi in zapri
  zit-06-2016-72

  Življenje in tehnika 6/16

  letnik LXVII, junij 2016

  Redna cena: 4,20 €

  GRAVITACIJSKI VALOVI

  Peter Zidar

  Ena od pomembnih stvari teorije relativnosti je obstoj gravitacijskih valov, ki jih je Einstein napovedal leta 1916. Ker je gravitacija povezana z ukrivljenostjo prostora, gre pri gravitacijskih valovih v bistvu za valovanje prostora. Ob tem pa ne valuje samo prostor, ampak štirirazsežni prostor-čas, kar pomeni, da valuje tudi čas. Minevanje časa se med valovanjem izmenično pospešuje in upočasnjuje, dolžine v prostoru pa se izmenično podaljšujejo in skrajšujejo. Nedavno odkritje gravitacijskih valov je prelomnica, ki bo najverjetneje odprla novo področje astronomije in fizike. Potrditev o njihovi zaznavi so objavili 11. februarja letos v Washingtonu, največja zasluga za odkritje pa gre ameriškim fizikom in njihovima velikanskima napravama LIGO, ki sta sposobni zaznati te razmeroma šibke valove.

   

  PREZGODNJE ROJSTVO

  Vital Sever

  Povprečna dolžina nosečnosti pri ljudeh znaša 40 tednov, vendar obstaja veliko razlogov, zaradi katerih ženske rodijo prezgodaj. Pogost vzrok je notranja okužba, zaradi katere se maternični vrat sprosti in povzroči popadke. Včasih se zdravniki odločijo za prezgodnji porod tudi zaradi resnega zdravstvenega stanja otroka ali matere. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da se na svetu vsako leto prezgodaj rodi okoli 15 milijonov otrok, torej približno vsak deseti. Veliko dežel z najvišjo stopnjo prezgodnjih porodov leži v podsaharski Afriki in celo v ZDA je njihov delež okoli 12 %. Število prezgodaj rojenih otrok narašča deloma zato, ker se ženske za otroke odločajo v poznejših letih, hkrati pa tudi postopek IVF povečuje število rojenih dvojčkov.

   

  ZLATA MRZLICA MOBILNIH APLIKACIJ

  Jernej Horvat

  Mobilne aplikacije V primerjavi z večino drugih podjetniških podvigov danes pomenijo razmeroma hitro in predvsem cenovno dostopno možnost razvoja novega produkta. Še nikoli doslej namreč ni bilo možno neke novitete že kar takoj in brez dodatnih stroškov ponuditi stotinam milijonov ljudi po vsem svetu, ki si življenja ne morejo več predstavljati brez uporabe pametnega telefona in drugih pametnih naprav. Apple in Google v okviru svojih storitev ponujata platformi, prek katerih si uporabniki lahko namestijo te aplikacije, poleg tega pa tudi ustrezne storitve za sámo monetizacijo in s tem ustvarjanje prihodkov. Niti ni tako pomembno, da pri marsikateri priljubljeni aplikaciji sploh ne gre za tehnološko zahteven projekt; važno je samo, da pomeni dobro rešitev za pogosto težavo, s katero se sooča določen segment končnih uporabnikov.

  Vital Sever
  SVET ZNANOSTI IN TEHNIKE
  Damir Žniderič
  Obletnice: 140 let telefona
  Peter Zidar
  Gravitacijski valovi
  Vital Sever
  Prezgodnje rojstvo
  Igor Fabjan
  Asteroidi in usoda Zemlje
  Jernej Horvat
  Zlata mrzlica mobilnih aplikacij

  Jurij Dobravec
  Vsevedni Leibniz in mehanska računala
  Gorazd Vezovnik
  Zlagana preteklost
  Miha Jeršek
  Sivka s Hvara
  Živko Jug
  (Ne)pošteno merjenje izpustov
  Luka Finžgar
  ZNANSTVENA FANTASTIKA Že davno je nehal šteti
  Sanimir Veljanovski
  Literatura
  Aram Karalič
  Spletarna
  Urška Pajer
  Efemeride julij 2016     

  Leto izida2016
  PodročjaLetnik 2016, Revija ŽIT
  Array